L-Carnitine: Ketahui Manfaat dan Dos Selamat Memakannya Di Sini

L-carnitine adalah bentuk asid amino yang dihasilkan secara semula jadi di dalam badan atau juga dapat diperoleh dari makanan tertentu dan makanan tambahan. L-carnitine mempunyai pelbagai faedah untuk tubuh. Walau bagaimanapun, Anda perlu mengetahui dos selamat untuk dimakan agar tidak menyebabkan kesan sampingan yang buruk.

L-carnitine mempunyai peranan penting dalam menghasilkan tenaga, iaitu dengan membawa asid lemak ke dalam mitokondria dalam sel badan anda. Mitokondria kemudian bertindak sebagai mesin pembakar lemak untuk menghasilkan tenaga yang dapat digunakan oleh tubuh untuk melakukan aktiviti. Selain itu, L-carnitine juga berguna dalam banyak proses dalam tubuh, seperti fungsi jantung dan otak, dan pergerakan otot.

Jenis L-carnitine

L-carnitine adalah bentuk aktif karnitin. Nutrien ini boleh anda beli secara percuma sebagai makanan tambahan. Terdapat banyak bentuk L-carnitine lain dan masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza. Berikut adalah beberapa jenis secara umum:

1. Asetil-L-carnitine(ALCAR)

Jenis karnitin ini berkesan untuk fungsi otak dan dapat digunakan untuk merawat gangguan neurologi seperti penyakit Alzheimer. Menurut penyelidikan, suplemen ini juga bermanfaat untuk mengurangkan gejala kemurungan.

2. L-tartrate L-carnitine

Ini adalah bentuk karnitin yang sering dijumpai dalam makanan tambahan sukan, kerana kadar penyerapannya lebih cepat. Bentuk karnitin ini berkesan untuk meningkatkan tenaga, melegakan kesakitan otot, dan memulihkan tenaga selepas bersenam.

3. Propionyl-L-carnitine

Merupakan sejenis karnitin yang berkesan untuk meningkatkan aliran darah sehingga dapat digunakan untuk merawat masalah penyakit arteri periferal dan tekanan darah tinggi.

4. D-carnitine

Ia adalah bentuk karnitin yang tidak aktif. Anda dinasihatkan untuk tidak mengambil bentuk D-carnitine, kerana jenis ini dapat menghalang penyerapan bentuk aktif carnitine yang berguna untuk tubuh.

Kelebihan pengambilan L-Carnitine

Mengambil suplemen L-Carnitine mempunyai pelbagai faedah kesihatan, berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Melindungi fungsi otak

L-carnitine mempunyai banyak faedah untuk fungsi otak. Penyelidikan mengatakan, pengambilan asetil-L-carnitine setiap hari dapat membantu merawat pelbagai penyakit yang berkaitan dengan penurunan fungsi otak, seperti Alzheimer. Selain itu, makanan tambahan ini juga dikatakan dapat melindungi otak dari kerosakan sel.

2. Menggantikan kekurangan tahap L-carnitine

Orang dengan kadar L-carnitine yang terlalu rendah, misalnya kerana gangguan genetik, mengambil ubat tertentu, atau menjalani dialisis, boleh mengambil suplemen L-carnitine. Bagi mereka yang menjalani dialisis, suplemen ini juga dapat memberikan lebih banyak faedah kerana dapat meningkatkan jumlah sel darah merah.

3. Membantu merawat masalah kesihatan jantung

L-carnitine berguna untuk orang dengan keadaan perubatan yang berkaitan dengan jantung dan saluran darah, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung koronari, kegagalan jantung kongestif, atau penyakit arteri periferal. Pengambilan L-carnitine secara berkala diketahui dapat mengurangkan risiko komplikasi dan kematian akibat penyakit jantung.

4. Meningkatkan prestasi sukan

Ramai atlet mengambil suplemen L-carnitine, kerana suplemen ini dapat meningkatkan prestasi semasa bersenam jika diambil secara berkala. Beberapa faedah termasuk meningkatkan bekalan oksigen ke otot, meningkatkan aliran darah, membantu mengurangkan keletihan, dan mengurangkan sakit otot selepas bersenam.

5. Merawat masalah kemandulan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen L-carnitine secara berkala dapat meningkatkan kualiti sperma, meningkatkan jumlah sperma, dan memaksimumkan pergerakan sperma, jadi sangat bermanfaat bagi lelaki yang mengalami masalah kesuburan.

6. Mengurangkan gejala diabetes

L-carnitine dapat mengurangkan gejala diabetes jenis 2 dan risiko komplikasi yang berlaku. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan suplemen L-carnitine dapat mengurangkan kadar gula dalam darah dan dapat meningkatkan kadar enzim AMPK yang dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk menggunakan karbohidrat.

Dos Selamat MengkonsumsiMakanan Tambahan L-Carnitine

Seperti kebanyakan makanan tambahan semula jadi, L-carnitine cukup selamat apabila diambil dengan bijak dan seperti yang diarahkan. Dos selamat adalah 500-2000 mg sehari. Walau bagaimanapun, dos L-carnitine boleh berbeza-beza, bergantung pada jenisnya. Berikut adalah perinciannya:

  • Acetyl-L-Carnitine: 600-2500 mg sehari.
  • L-Carnitine L-Tartrate: 1,000-4,000 mg sehari.
  • Propionyl-L-Carnitine: 400-1000 mg sehari.

Walaupun penggunaan L-carnitine jangka panjang agak selamat, masih terdapat kesan sampingan seperti alergi, sakit kepala, mual dan muntah, tekanan darah tinggi, kekejangan perut, cirit-birit, dan bau badan.

Kesan sampingan yang jarang berlaku termasuk kelemahan otot pada orang dengan uremia dan kejang pada orang dengan epilepsi. Sebagai tambahan, suplemen L-carnitine juga boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu.

Jadi, mungkin lebih baik jika anda berusaha memenuhi keperluan L-carnitine anda dari makanan terlebih dahulu. Nutrien ini dapat diperoleh dari beberapa jenis makanan, seperti daging sapi, ikan, ayam, dan susu. Menurut penyelidikan, L-carnitine dari makanan dapat diserap lebih baik oleh tubuh daripada L-carnitine dalam bentuk suplemen.

Sekiranya anda mengambil suplemen L-carnitine, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor anda, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, minum ubat biasa, atau jika ada kesan sampingan setelah mengambilnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found