Fluocinolone - Faedah, dos dan kesan sampingan

Fluocinolone adalah ubat untuk melegakan gatal, bengkak, dan kemerahan pada kulit. Fluocinolone adalah ubat sapuboleh didapati dalam bentuk krim, gel, dan salap.

Fluocinolone dapat digunakan untuk mengobati gatal atau kemerahan yang disebabkan oleh psoriasis, eksim, atau dermatitis. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran prostaglandin dan leukotrien di dalam badan yang mencetuskan keradangan.

Tanda dagangan Fluocinolone: Acelaxon, Bravoderm, Calmdion, Cinogenta, Cinolon, Cordema-N, Dermasolon, Duoxal, Esinol, Farmaquin, Fasolon, Fluocort-N, Flurozen, Genolon, Gentasolone, Harsinol, Inoderm, Kalcinol-N, Lumiquin, Ociderm, Ociderm, Ociderm Refaquin, Sinobiotics, Synalten, Synarcus, Tricodion, Ufilone

Apa ituFluocinolone

kumpulanKortikosteroid
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMelegakan gatal, bengkak, dan kemerahan pada kulit
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Fluocinolone untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada fluocinolone dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTopikal (salap / krim / gel)

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Fluocinolone

Fluocinolone hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor. Di samping itu, terdapat beberapa perkara penting yang mesti dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Jangan gunakan fluocinolone jika anda alah kepada ubat ini.
 • Jangan gunakan fluocinolone pada kulit yang dijangkiti, luka terbuka, mata, hidung, mulut, ketiak, atau pangkal paha, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya terkena kawasan secara tidak sengaja, segera bilas dengan air.
 • Jangan menutupi atau membalut kawasan kulit yang telah digunakan pada fluocinolone, kecuali seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap penyakit berjangkit, gangguan sistem imun, gangguan peredaran darah, sindrom Cushing, atau diabetes.
 • Beritahu doktor anda jika anda merancang untuk menjalani pembedahan gigi atau pembedahan semasa menjalani rawatan dengan fluocinolone.
 • Lakukan rundingan pertumbuhan dan perkembangan secara berkala kepada doktor sekiranya anak itu menjalani rawatan dengan fluocinolone dalam jangka masa panjang.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan berlaku setelah menggunakan fluocinolone.

Dos dan Penggunaan Fluocinolone

Dos fluocinolone yang disyorkan untuk melegakan gatal, kemerahan, dan pembengkakan kulit bagi pesakit dewasa adalah 3-4 kali sehari. Bagi kanak-kanak, dosnya akan ditentukan oleh doktor mengikut umur dan keadaan anak.

Cara Menggunakan Fluocinolone dengan betul

Gunakan fluocinolone mengikut arahan pada bungkusan dan arahan doktor. Ubat ini tidak boleh digunakan lebih lama daripada yang disarankan.

Basuh tangan anda sebelum menggunakan fluocinolone, kemudian bersihkan dan keringkan kawasan kulit yang akan digunakan. Setelah selesai, basuh tangan anda semula, kecuali jika anda menggunakan fluocinolone untuk kawasan tangan.

Fluocinolone hanya digunakan pada kawasan kulit luar yang bermasalah. Jangan gunakan ubat ini ke wajah, ketiak, atau pangkal paha anda tanpa kebenaran doktor anda.

Simpan fluocinolone pada suhu bilik dan jauh dari kelembapan, panas dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Fluocinolone dengan Ubat-ubatan Lain

Penggunaan fluocinolone yang digunakan pada kulit bersama dengan beberapa ubat, seperti acarbose, insulin, atau glimepiride, dapat menyebabkan kesan interaksi yang mekanismenya belum diketahui dengan pasti. Oleh itu, selalu beritahu doktor apa ubat dan suplemen yang anda ambil, termasuk ubat-ubatan herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya Fluocinolone

Pada sesetengah orang, fluocinolone boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

 • Jerawat
 • Folliculitis
 • Kulit kering dan berubah warna
 • Lebam
 • Goresan pada kulit atau tanda regangan
 • Gatal, kemerahan, kerengsaan, atau sensasi terbakar pada kulit

Periksa dengan doktor jika aduan di atas muncul, terutamanya jika ia bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut, seperti ruam gatal, bengkak bibir atau kelopak mata, atau kesukaran bernafas, setelah menggunakan fluocinolone.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found