Jangan Panik, Kepala Bayi Panas Tidak Bererti Demam

Kepala bayi yang panas tidak selalu bermaksud bayi mengalami demam. Kepala bayi juga boleh panas kerana perkara lain yang tidak berbahaya, Macam mana boleh jadi. Untuk menentukan sama ada bayi itu demam atau tidak, suhu tubuhnya perlu diperiksa dengan termometer.

Kesihatan anak-anak tentunya menjadi perhatian utama ibu bapa. Oleh itu, apabila anda mendapati badan si kecil anda panas atau kepalanya panas, anda mungkin tergesa-gesa untuk memberi kompres atau ubat penurun demam. Sebenarnya, itu tidak semestinya demam.

Menyedari Punca Kepala Bayi Panas

Apabila anda mendapati dahi atau kepala si kecil anda panas, jangan risau. Sebabnya, kepala bayi yang panas tidak selalu menunjukkan demam. Terdapat beberapa perkara yang juga boleh menyebabkan kepala bayi menjadi panas, antaranya:

  • Baru selesai mandi dengan air suam
  • Keletihan dari bermain terlalu banyak
  • Berada di bilik yang terlalu panas
  • Menggunakan pakaian yang terlalu tebal

Selain perkara di atas, kepala bayi yang panas juga boleh terkena waktu. Suhu bayi biasanya akan meningkat pada waktu petang, kemudian menurun pada waktu pagi. Ini adalah perkara biasa.

Menggunakan Termometer untuk Mengukur Suhu

Ibu bapa harus tetap tenang ketika menghadapi perubahan suhu badan bayi. Langkah pertama yang harus anda lakukan apabila mengetahui kepala anak kecil anda panas adalah dengan memeriksa suhu badannya dengan termometer.

Untuk mengetahui suhu badan bayi dengan cepat dan tepat, anda boleh menggunakan termometer digital. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan termometer rektum yang dimasukkan ke dalam dubur si kecil. Biasanya, termometer rektum ditujukan untuk bayi dan kanak-kanak di bawah umur 3 tahun.

Kebiasaannya, suhu badan bayi adalah 36-37 darjah Celsius. Sekiranya dari hasil pengukuran suhu dengan termometer didapati bahawa suhu badan anak kecil anda melebihi 37 darjah Celsius, maka anda perlu waspada, kerana ini menunjukkan dia mengalami demam.

Selain dahi atau kepala yang panas, gejala lain yang dapat dialami oleh bayi ketika mereka demam adalah kurang selera makan, kelihatan lesu, bibir kering, ruam muncul di pipi, mudah berpeluh, rewel, dan bahagian belakang atau perut terasa panas.

Langkah Menangani Demam pada Bayi

Demam adalah pertahanan semula jadi tubuh terhadap jangkitan dan penyakit. Apabila anak anda demam, anda boleh mengatasi demam pada bayi berikut:

Pastikan bayi sentiasa terhidrat

Beri bayi pengambilan cecair yang mencukupi, baik dalam bentuk susu ibu, susu formula, atau air, untuk mengelakkan bayi mengalami dehidrasi.

Pakai pakaian yang selesa

Pakai pakaian bayi yang selesa dan diperbuat daripada cahaya. Elakkan memakai pakaian tebal dan berlapis. Namun, jangan terlalu kurus, kerana boleh membuatnya sejuk. Sesuaikan pakaian bayi anda dengan suhu di dalam bilik.

Pancuran air panas

Mandi suam boleh membantu demam pada bayi. Semasa memandikan bayi anda, pastikan air suam tidak terlalu panas untuk kulit.

Kepala yang panas tidak semestinya menjadi tanda bahawa bayi mengalami demam atau masalah kesihatan. Namun, pastikan keadaannya tidak demam dengan mengukur suhu tubuhnya dengan menggunakan termometer. Sekiranya perlu, periksa anak kecil anda kepada doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found