Mengenai Pengisi Hidung Yang Perlu Anda Ketahui

Kaedah pengisi hidung kini semakin terkenal di dunia kecantikan. Pengisi hidung atau dalam istilah perubatan dipanggil rhinoplasty bukan pembedahan adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk mengubah bentuk hidung tanpa pembedahan. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan berikut.

Pengisi hidung adalah salah satu jenis pengubahsuaian hidung yang cukup berkesan jika anda mahukan perubahan tetap minimum, seperti meratakan jambatan hidung bengkok, mengasah hidung, atau mengangkat hujung hidung yang cengkerik.

Filler sebenarnya adalah istilah untuk bahan yang digunakan dalam prosedur rhinoplasty bukan pembedahan. Pengisi umumnya dalam bentuk gel asid hyaluronik. Gel ini untuk memberi bentuk baru pada hidung. Pengisi dapat membentuk dan mengekalkan bentuknya selama 4 bulan – 3 tahun.

Prosedur Pengisian Hidung

Prosedur pengisian hidung sebenarnya cukup mudah, terutamanya jika dibandingkan dengan pembedahan plastik hidung. Prosedur ini biasanya dimulakan dengan berunding dengan doktor untuk membincangkan jenis hasil yang diinginkan.

Apabila keputusan akhir telah dipersetujui, maka doktor akan mempersiapkan anda untuk prosedur pengisi hidung. Penyisipan pengisi hidung bermula dengan menggunakan anestetik topikal ke hidung dan kawasan di sekitarnya.

Setelah anestetik berfungsi, doktor akan menyuntikkan pengisi di bawah kulit hidung, tepat di mana anda ingin memperbaiki bentuk hidung, sama ada lubang hidung, hujung hidung, atau jambatan hidung. Keseluruhan prosedur biasanya hanya memakan masa sekitar 15-45 minit dan anda boleh pulang selepas itu.

Hasil pengisi hidung secara amnya akan dapat dilihat dalam 1-2 minggu. Selepas prosedur pengisi hidung, kebanyakan pesakit dapat segera kembali bekerja dan melakukan aktiviti seperti biasa pada hari yang sama atau keesokan harinya.

Risiko Pengisi Hidung

Kesan sampingan pengisi hidung yang paling biasa adalah kemerahan atau ketidakselesaan di tempat suntikan selama kira-kira 1-2 hari selepas prosedur. Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku selepas prosedur pengisi hidung termasuk:

  • Lebam
  • Bengkak
  • Mual
  • Pindahkan pengisi gel, biasanya ke kawasan lain di hidung atau di bawah mata.
  • Kematian tisu dan pereputan sebahagian dari kawasan hidung kerana bahan pengisi memasuki saluran darah

Di samping itu, terdapat juga risiko komplikasi serius akibat prosedur pengisi hidung, seperti kebutaan dan kerosakan pada saluran darah di sekitar hidung dan mata.

Persediaan Yang Boleh Anda Lakukan Sebelum Pengisi Hidung

Penyediaan yang perlu dilakukan boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis gel pengisi yang akan digunakan untuk prosedur pengisi hidung anda. Namun, ada beberapa perkara umum yang boleh anda sediakan sebelum prosedur pengisian hidung dijalankan, iaitu:

  • Elakkan mengambil ubat anti-radang, aspirin, suplemen vitamin E, dan ubat penipisan darah seminggu sebelum pengisi hidung anda.
  • Makan makanan yang kaya dengan vitamin K untuk mengurangkan risiko lebam.
  • Elakkan makan berlebihan sebelum melakukan pengisi hidung untuk mengelakkan risiko loya.
  • Ambil makanan yang kaya dengan karbohidrat dan protein sebelum melakukan pengisi hidung.
  • Minum banyak air sebelum dan selepas pengisi hidung.

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, pengisi hidung adalah kaedah pembentukan semula hidung sementara dan tidak dapat mengubah bentuk hidung secara signifikan dan kekal.

Sekiranya anda mahukan perubahan ketara pada hidung, pengisi hidung mungkin bukan prosedur yang tepat untuk anda. Namun, jika anda berhasrat untuk mencuba perubahan minimum dan tidak tetap, pengisi hidung mungkin merupakan pilihan yang tepat.

Sebelum ini, pertimbangkan dengan teliti dan berunding dengan doktor anda mengenai jenis perubahan pada hidung yang anda mahukan. Selepas itu, ikuti arahan doktor mengenai apa persediaan yang perlu anda lakukan sebelum menjalankan prosedur ini.

Dengan begitu, anda boleh mendapatkan hasil yang kelihatan semula jadi dan seperti yang anda mahukan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found