Ketahui Ciri-ciri Payudara Normal

Bentuk payudara setiap wanita berbeza. Perbezaan yang dilihat atau dirasakan tidak selalu menjadi tanda masalah payudara. Kenali ciri-ciri payudara normal dan yang memerlukan pemeriksaan lebih lanjut oleh doktor.

Payudara normal terdiri daripada tisu berlemak, tisu penghubung, kelenjar dan saluran penghasil susu, serta saluran darah, saraf dan saluran limfa. Organ ini disambungkan ke dinding dada melalui otot yang terdapat di kawasan itu.

Payudara mendapat pemakanan dari sistem vaskular. Selain itu, untuk menangkal jangkitan pada payudara, ada sistem limfatik (sistem limfatik) yang membawa sel untuk melawan jangkitan.

Susu atau susu ibu yang terbentuk di kelenjar susu akan terkumpul di ruang kecil (lobula) di payudara yang dihubungkan oleh saluran susu. Susu ini dikeluarkan dari puting susu ketika ibu menyusukan bayi. Bilangan dan ukuran kelenjar susu ini boleh berbeza mengikut keperluan.

Pada payudara, terdapat kawasan hitam atau coklat gelap yang mengelilingi puting susu. Bahagian ini dipanggil areola. Areola mengandungi kelenjar Montgomery yang melincirkan puting semasa menyusu.

Ciri-CMencemburui Payudara Normal

Kadang-kadang, ciri-ciri payudara yang sangat berbeza pada wanita ini tidak menyenangkan, terutamanya kerana kebimbangan mengenai adakah payudara mereka terjejas atau tidak. Agar tidak keliru, ketahui ciri-ciri payudara normal berikut:

 • saiz awek

  Wanita sering berpendapat bahawa ukuran payudara yang besar adalah tanda payudara yang tidak normal. Walaupun perbezaan ini adalah perkara biasa, terutama ketika akil baligh. Ini boleh berlaku kerana satu payudara berkembang lebih cepat daripada yang lain.

 • Bentuk puting

  Sebilangan wanita mempunyai payudara normal dengan puting yang mengencang atau mengeras ketika disentuh atau ketika sedang sejuk. Sementara itu, puting pada wanita lain tidak begitu. Ini adalah perkara biasa.

  Di samping itu, bentuk puting juga boleh berbeza, besar atau kecil, menunjuk ke depan atau ke bawah, atau kelihatan berbeza dari satu payudara ke payudara yang lain.

  Bentuk puting yang masuk tidak perlu dirisaukan kerana tidak mengganggu proses penyusuan. Ukuran puting juga boleh berubah, terutamanya semasa kehamilan. Perkara yang perlu diperhatikan adalah perubahan bentuk puting susu, mulai dari adanya atau ketiadaan cairan selain susu ibu yang keluar, penampilan kesakitan, bengkak atau mengelupas kulit.

 • Warna puting

  Puting boleh berubah warna bergantung pada suhu, kehamilan, dan usia. Oleh itu, jika suatu hari anda mendapati warna puting anda semakin gelap, ini adalah perkara biasa.

 • Rambut di sekitar puting

  Sebilangan wanita melihat rambut atau bulu di sekitar areola. Folikel rambut terletak di sekitar puting dan ini adalah perkara biasa. Sekiranya anda merasa tidak selesa, anda boleh memotong atau mencukurnya seperti rambut pada bahagian badan yang lain.

 • Payudara terasa membengkak

  Ada kalanya payudara menjadi lembut dan bengkak, seperti setelah ovulasi, ketika progesteron menyebabkan sel payudara dan saluran darah melebar. Perubahan hormon di sekitar haid juga boleh menyebabkan sakit payudara pada beberapa wanita. Namun, segera berjumpa doktor sekiranya sakit dan sakit tidak reda dengan segera.

Untuk mengesan kemungkinan gangguan pada payudara normal lebih awal, periksa payudara secara bebas secara berkala. Tanyakan kepada doktor anda jika terdapat perubahan pada payudara anda, seperti penampilan benjolan, kedutan, sakit yang penyebabnya tidak jelas, atau kehadiran cecair keluar dari puting ketika anda tidak menyusu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found