Hati-hati dengan Jerawat pada Payudara

Jerawat pada payudara tidak semestinya merupakan gejala barah payudara. Jerawat muncul kerana keradangan dan jangkitan folikel rambut di kulit. Namun, anda harus berwaspada sekiranya jerawat pada payudara tidak hilang dalam beberapa hari atau disertai dengan gejala lain.

Salah satu ciri barah payudara adalah kemunculan benjolan di payudara. Sekiranya benjolan itu kelihatan seperti jerawat atau gigitan serangga, itu mungkin bukan barah. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia juga boleh menjadi gejala barah payudara. Atas sebab ini, penting untuk mengetahui perbezaan antara jerawat pada payudara dan gejala barah.

Punca dan Jenis Jerawat

Jerawat berlaku apabila terdapat penyumbatan pada akar rambut di kulit yang dijangkiti bakteria, menyebabkan pembengkakan. Pelbagai penyebab jerawat termasuk kitaran haid, masalah hormon, tekanan, udara panas dan lembap,solekan berasaskan minyak, dan kebiasaan memerah jerawat.

Jerawat tidak hanya muncul di wajah, tetapi juga dapat muncul di punggung, bahu, leher, dan dada, termasuk payudara. Terdapat beberapa jenis jerawat, iaitu:

  • Komedi putih terbentuk apabila bakteria, minyak, dan sel-sel kulit mati terperangkap di liang-liang.
  • Blackheads berlaku apabila folikel rambut tersumbat.
  • Papula dapat dikenali dengan ciri lebam kemerahan.
  • Pustules, lebam merah tetapi bahagian atasnya kelihatan putih kerana terdapat nanah di dalamnya.
  • Nodul, kelihatan besar dan keras dan menyakitkan.
  • Kista, serupa dengan pustula jerawat yang mempunyai nanah di bahagian dalam, tetapi rasa sakit terasa lebih parah dan muncul di permukaan kulit.

Selain disebabkan oleh penyebab jerawat yang biasa, jerawat pada payudara juga boleh disebabkan oleh sebab-sebab tertentu, seperti jerawat pada payudara pada wanita yang menyusui, yang biasanya merupakan gejala jangkitan yis.

Gejala yang perlu diperhatikan

Walaupun jerawat pada payudara umumnya tidak berbahaya, ada jerawat pada payudara yang perlu diperhatikan sebagai gejala barah, iaitu jika jerawat pada payudara terasa sukar disentuh, kelihatan lebih besar, sakit, dan tidak ' cepat sembuh.

Selain itu, perhatikan jerawat pada payudara jika disertai dengan gejala barah payudara yang biasa, seperti perubahan pada ukuran atau bentuk payudara, bengkak di ketiak, perubahan warna kulit payudara, perubahan pada puting, atau keputihan dari puting ketika tidak menyusu.

Jerawat pada payudara dapat diatasi dengan mengelakkan pelbagai penyebab jerawat. Caranya termasuk membersihkan kawasan dengan jerawat dengan sabun ringan, menggunakan krim anti jerawat, tidak menyentuh jerawat, dan segera mandi ketika berpeluh atau setelah bersenam.

Namun, jika jerawat pada payudara terasa tidak biasa atau disertai dengan gejala mencurigakan yang lain, segera berjumpa doktor supaya penyebabnya dapat dipastikan dan dirawat seawal mungkin.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found