Alergi Selsema - Gejala, sebab dan rawatan

Alergi sejuk adalah gatal-gatal yang muncul kerana udara sejuk. Alergi sejuk dicirikan oleh lebam dan gatal-gatal pada kulit, muncul beberapa minit selepas terdedah kepada suhu sejuk.

Alergi selsema biasanya berlaku pada remaja yang sedang membesar. Tindak balas alergi ini akan hilang dengan sendirinya, tetapi juga dapat dirawat dengan ubat-ubatan anti-alergi jika dirasakan mengganggu. Setelah hilang, reaksi alahan boleh muncul semula sekiranya penghidapnya terdedah kepada suhu sejuk.

Untuk mengelakkan timbulnya reaksi alergi, penderita disarankan untuk menghindari suhu sejuk. Alergi sejuk biasanya hilang sepenuhnya setelah beberapa tahun, tetapi ia boleh bertahan seumur hidup.

Gejala Alergi Selsema

Gejala utama alergi selesema adalah gatal-gatal. Hives lebam pada kulit, yang berwarna merah dan gatal. Ukuran benjolan yang timbul bervariasi, mulai dari selebar kacang hijau hingga selebar anggur.

Gejala ini muncul pada kulit yang terdedah kepada suhu sejuk, boleh berupa air atau udara. Gatal-gatal lebih kerap berlaku kerana terdedah kepada udara lembap dan berangin. Apabila suhu kulit mulai panas, gejala sebenarnya boleh bertambah buruk. Hives boleh bertahan selama 2 jam, sebelum akhirnya hilang sendiri.

Selain gatal-gatal, alergi sejuk juga boleh menyebabkan pembengkakan pada bahagian badan yang menyentuh objek sejuk, misalnya:

 • Di tangan, kerana memegang benda sejuk.
 • Di bibir, setelah memakan makanan atau minuman sejuk.

Bila hsemasa ke dokey

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, gatal-gatal akibat alergi sejuk biasanya berlangsung selama 2 jam. Dapatkan nasihat doktor sekiranya gatal-gatal tidak bertambah baik sehingga 2 hari. Di samping itu, anda juga perlu berjumpa doktor sekiranya gatal-gatal semakin merebak dan demam muncul.

Reaksi alergi yang teruk boleh berlaku apabila seluruh tubuh terkena suhu sejuk, misalnya ketika berenang di air sejuk. Reaksi alergi teruk yang disebut kejutan anaphylactic ini boleh mengancam nyawa. Segera pergi ke jabatan kecemasan (IGD) jika gejala muncul dalam bentuk:

 • Muka bengkak
 • Pandangan gelap
 • Peluh sejuk
 • Degupan jantung
 • Susah bernafas

Punca Alergi Selsema

Alergi sejuk berlaku apabila kulit terkena air sejuk atau udara sejuk. Apabila terdedah kepada suhu sejuk, tubuh pesakit akan melepaskan histamin kimia, yang merupakan bahan kimia yang menyebabkan reaksi alergi.

Belum diketahui mengapa udara sejuk boleh menyebabkan reaksi alahan. Mempunyai kulit sensitif adalah salah satu faktor yang disyaki menjadi penyebabnya. Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko alergi selesema, iaitu:

 • Umur

  Kanak-kanak dan remaja adalah kumpulan usia yang paling kerap terkena alergi selesema, tetapi mereka biasanya hilang sendiri dalam beberapa tahun.

 • Penderitaan psakit

  Seseorang yang menghidap barah atau hepatitis, dan baru-baru ini mengalami jangkitan, lebih berisiko mengalami alergi selesema.

 • Keturunan

  Kanak-kanak yang ibu bapanya mengalami alergi sejuk juga berisiko mengalami alergi sejuk.

Diagnosis Alergi Selsema

Untuk mengetahui sama ada gatal-gatal anda disebabkan oleh alergi selesema, cuba letakkan ais batu pada kulit anda selama 5 minit. Sekiranya selepas mengeluarkan ketulan ais, lebam merah muncul di kulit, kemungkinan besar anda mengalami alergi sejuk.

Sebaiknya berjumpa doktor untuk mengetahui punca gatal-gatal yang dialami. Doktor akan bertanya mengenai gejala yang muncul, serta penyakit yang sedang atau dihidapinya, maka doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor juga boleh mengulangi ujian dengan ais batu untuk mengesahkan alergi sejuk.

Sekiranya disyaki penyebab lain, doktor akan melakukan ujian tambahan untuk mengesahkannya, seperti ujian darah atau ujian air kencing. Jenis pemeriksaan yang dijalankan bergantung pada penyakit yang disyaki oleh doktor.

Cara mengatasi Alergi Selsema

Alergi sejuk boleh hilang sendiri selepas beberapa ketika. Tetapi jika simptomnya mengganggu, penghidap alergi sejuk dapat melegakannya dengan mengambil ubat. Terutama jika penghidapnya mengalami gejala alergi yang serius, seperti sesak nafas.

Rawatan utama untuk alergi sejuk adalah dengan mengelakkan pencetus, iaitu suhu sejuk. Namun, jika anda harus bergerak dalam suhu sejuk sehingga kemunculan reaksi alergi tidak dapat dielakkan, penderita dapat menggunakan ubat untuk menghilangkan gejala.

Selain melegakan dan mengatasi reaksi alergi, ubat alergi sejuk juga dapat mencegah reaksi alergi daripada muncul semula.

Ubat yang boleh digunakan untuk meredakan gejala alergi sejuk adalah antihistamin. Antihistamin biasanya diberikan untuk melegakan simptom alergi selesema ceterezin, loratadine, atau desloratadine.

Selain itu, terdapat ubat antagonis H2 yang dapat membantu melegakan gejala alergi sejuk jika antihistamin biasa tidak berfungsi. Contohnya ialah ranitidine, famotidin, dan cimetidin.

Sebagai tambahan kepada antihistamin, ubat lain yang juga boleh digunakan untuk melegakan gejala alergi sejuk adalah:

 • Kortikosteroid.
 • Capsaicin sapu.
 • Omalizumab.
 • ubat agonis reseptor leukotrien, sebagai zafirlukast dan monteklast.

Sekiranya penghidap alergi selesema mengalami kejutan anaphylactic, doktor akan memberikan suntikan epinefrin.

Pencegahan Alergi Selsema

Walaupun simptom alergi selesema dapat hilang dengan sendirinya dan dapat dibebaskan dengan ubat-ubatan, elakkan terkena udara sejuk sebanyak mungkin untuk mengelakkan reaksi alergi.

Pencegahan alergi sejuk boleh dilakukan dengan cara berikut:

 • Melindungi kulit daripada terkena udara, air, atau objek sejuk.
 • Elakkan pengambilan makanan dan minuman sejuk untuk mengelakkan kerongkong
 • Ambil ubat mengikut preskripsi doktor.
 • Maklumkan kepada doktor atau pegawai perubatan sebelum pembedahan, untuk mengelakkan reaksi alahan sejuk di bilik operasi.
 • Berunding dengan doktor anda mengenai sama ada mengambil antihistamin sebelum pergi ke tempat yang cuaca sejuk.