Kenali Punca Nystagmus dan Cara Mengatasinya

Nystagmus adalah gangguan visual yang dicirikan oleh pergerakan mata yang tidak terkawal dan berulang. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari gangguan kongenital hingga penyakit tertentu. Rawatan juga perlu disesuaikan dengan penyebab nystagmus.

Nystagmus boleh berlaku pada satu mata atau kedua-duanya. Selain menyebabkan gangguan pada pergerakan mata, penderita nystagmus juga dapat mengalami beberapa gejala lain, seperti penglihatan kabur atau kabur, terlalu sensitif terhadap rangsangan cahaya atau merasa silau dengan mudah, dan kesukaran melihat dalam keadaan gelap.

Orang yang mengalami nystagmus juga akan merasa pening dan merasakan sensasinya seolah-olah tempat di mana kaki mereka bergetar atau bergerak. Gejala nystagmus juga boleh bertambah buruk apabila penghidapnya mengalami tekanan atau keletihan.

Pelbagai Penyebab Nystagmus

Berikut adalah beberapa penyebab nystagmus:

1. Kecacatan kelahiran

Nystagmus yang berlaku sejak lahir disebabkan oleh gangguan perkembangan saraf mata dalam mengawal pergerakan mata. Keadaan ini dipanggil sindrom nystagmus bayi (INS).

Selain kelainan saraf mata sejak lahir, nystagmus juga boleh disebabkan oleh penyakit kongenital lain, seperti albinisme, katarak kongenital, dan mata melintang.

Gejala nystagmus kerana keadaan ini boleh muncul pada bayi yang baru lahir sehingga berumur sekitar 2 bulan. INS biasanya ringan dan tidak menyebabkan komplikasi serius di kemudian hari. Sebenarnya, sebilangan orang yang menderita nystagmus kadang-kadang tidak menyedari keadaannya.

2. Gangguan mata

Terdapat beberapa masalah atau masalah kesihatan pada mata yang boleh menyebabkan nystagmus, termasuk katarak dan gangguan pembiasan mata, seperti rabun jauh dan mata silinder atau astigmatisme. Penyakit ini menyukarkan mata untuk fokus, menyebabkan nystagmus.

3. Gangguan saraf

Nystagmus juga boleh disebabkan oleh kelainan pada saraf optik atau otak. Beberapa penyakit atau gangguan saraf yang boleh menyebabkan nystagmus adalah epilepsi, strok, dan strok sklerosis berbilang.

4. Kecederaan kepala

Kecederaan kepala, misalnya dari kemalangan ketika memandu atau bermain sukan dan pukulan keras ke kepala, boleh menyebabkan gangguan pada bahagian otak yang mengawal pergerakan mata.

5. Vertigo

Vertigo adalah keadaan yang menyebabkan penghidap merasa pening dan merasa persekitarannya berputar. Pergerakan mata atau nystagmus yang tidak teratur biasanya berlaku apabila gejala vertigo berulang.

Vertigo yang menyebabkan nystagmus boleh disebabkan oleh beberapa keadaan atau penyakit, termasuk jangkitan telinga, penyakit Meniere, tumor saraf telinga dalam (neuroma akustik), dan Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV).

Sebagai tambahan kepada beberapa penyebab di atas, nystagmus juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat antiepileptik atau antikonvulsan, pengambilan alkohol atau ubat-ubatan, dan kekurangan vitamin B12.

Sekiranya anda mengalami gejala nystagmus, segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mendapatkan rawatan yang betul. Pakar oftalmologi biasanya akan melakukan pemeriksaan mata terlebih dahulu untuk mengesahkan keadaannya dan mengetahui penyebabnya.

Pemeriksaan dilakukan dengan menelusuri gejala yang muncul dan riwayat perubatan pesakit, sejarah ubat yang telah atau sedang diambil oleh pesakit, serta keadaan persekitaran yang dapat menyebabkan masalah penglihatan.

Selepas itu, doktor akan melakukan ujian, seperti ujian pembiasan dan imbasan, untuk menentukan diagnosis dan penyebab nystagmus.

Langkah Rawatan Nystagmus

Nystagmus yang disebabkan oleh kecacatan kelahiran atau gangguan genetik tidak dapat disembuhkan, tetapi gejala dapat diatasi. Sementara itu, nystagmus yang disebabkan oleh keadaan tertentu dapat disembuhkan selagi penyakit atau keadaan perubatan yang menyebabkan nystagmus telah dirawat.

Nystagmus perlu dirawat mengikut penyebabnya. Beberapa rawatan yang boleh diberikan oleh doktor untuk merawat nystagmus adalah:

1. Alat bantu penglihatan

Pada orang dengan nystagmus ringan sejak lahir atau kerana faktor keturunan, doktor mungkin mengesyorkan menggunakan cermin mata, kanta lekap, atau menyesuaikan pencahayaan di sekitar rumah. Dengan usaha ini, nystagmus diharapkan akan mereda dengan sendirinya tanpa rawatan tambahan.

2. Dadah

Doktor boleh menetapkan ubat untuk merawat penyakit tertentu yang menyebabkan nystagmus. Contohnya, jika nystagmus disebabkan oleh jangkitan telinga dalam, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik.

Untuk merawat nystagmus yang disebabkan oleh vertigo, doktor anda mungkin menetapkan ubat antivertigo, seperti: betahistin, ubat antihistamin, dan ubat anti mual, seperti ondansetron.

Sebaliknya, untuk mengobati nystagmus yang disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda berhenti mengambil ubat tersebut selama beberapa waktu.

3. Suntikan toksin botulinum

Suntikan toksin botulinum atau botox biasanya digunakan dalam prosedur kosmetik. Walau bagaimanapun, suntikan ini juga boleh digunakan untuk merawat nystagmus yang disebabkan oleh gangguan pada saraf dan otot mata. Walau bagaimanapun, kesan suntikan toksin botulinum biasanya hanya sementara.

4. Pembedahan mata

Untuk kes nystagmus yang teruk atau disebabkan oleh gangguan mata, doktor boleh melakukan tenotomi atau pembedahan pada otot mata untuk membetulkan kedudukan otot yang mengawal pergerakan mata.

Walaupun tidak dapat merawat nystagmus sepenuhnya, ia dapat membantu meningkatkan penglihatan.

5. Cadangan untuk gaya hidup sihat

Agar nystagmus tidak berulang, doktor juga akan menasihati pesakit untuk berhenti merokok dan minum alkohol, tidak menggunakan ubat-ubatan, dan menjalani diet yang sihat.

Kesimpulannya, nystagmus adalah gangguan mata atau saraf yang boleh menyebabkan gangguan penglihatan. Dalam kes tertentu, penghidap nystagmus mungkin memerlukan pertolongan orang lain dalam menjalankan aktiviti seharian kerana gangguan visual yang mereka alami.

Kerana ia boleh disebabkan oleh banyak perkara, rawatan nystagmus boleh berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom nystagmus. Setelah penyebab nystagmus diketahui, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai.