Cubalah Kaedah Mengupas Jerawat untuk Kulit Halus dan Sihat

Mempunyai kulit wajah yang licin dan bebas jerawat tentu dapat meningkatkan keyakinan diri dan menjadi impian semua orang. Oleh kOleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak orang melakukan pelbagai cara untuk mendapatkan wajah yang halus yang bebas dari jerawat. Salah satu caranyamiliknya adalah dengan mengelupas jerawat.

Mengupas Facial adalah prosedur kecantikan yang bertujuan untuk menghilangkan sisa-sisa kulit mati, meremajakan kulit, dan mengatasi masalah kulit tertentu, seperti jerawat dan komedo.

Selain merawat jerawat, mengelupas Jerawat juga dapat mencerahkan bintik-bintik gelap, menghaluskan kulit, dan meratakan warna kulit. Prosedur kosmetik ini dilakukan dengan mengelupas kulit untuk membersihkan liang pori.

Menghilangkan masalah kulit wajah dengan Mengupas Jerawat

Berdasarkan kedalaman kulit yang dibersihkan, mengelupas Kulit wajah untuk jerawat terbahagi kepada dua jenis, iaitu ringan dan sederhana. Mengupas cahaya boleh dilakukan oleh jurusolek, sementara mengelupas Jerawat yang lebih dalam harus dirawat oleh pakar dermatologi. Inilah penjelasannya:

Mengupas jerawat ringan

Mengupas Jerawat ringan sesuai untuk merawat jerawat, kulit kering, kedutan halus, dan tona kulit tidak sekata. Mengupas Jenis ini dilakukan dengan membuang kotoran yang tinggal di kulit dan merangsang pertumbuhan lapisan luar kulit (epidermis).

Langkah-langkah prosedur mengelupas Jerawat ringan adalah:

  • Bersihkan wajah.
  • Sapukan larutan kimia ke wajah anda dan biarkan selama beberapa minit.
  • Muka sekali lagi dibersihkan untuk menghilangkan larutan kimia.

Bahan kimia atau larutan yang biasa digunakan untuk mengelupas jerawat ringan adalah asid alfa hidroksi (AHA), asid salisilik, dan tretinoin. Semua larutan kimia ini lebih ringan daripada bahan kimia yang digunakan untuk mengelupas jerawat lebih dalam.

Mengupas Jerawat ringan boleh dilakukan setiap 2-5 minggu, bergantung pada keadaan kulit dan keparahan jerawat yang muncul.

Mengupas jerawat pada masa ini

Mengupas Jerawat jenis ini bukan sahaja membersihkan sel kulit luar, tetapi juga pada lapisan kulit yang lebih dalam (dermis). Mengupas Jerawat sederhana boleh dilakukan untuk merawat parut jerawat, kedutan yang lebih dalam, dan warna kulit yang tidak rata.

Langkah-langkah prosedurnya adalah:

  • Bersihkan wajah.
  • Sapukan dan biarkan larutan kimia selama beberapa minit. Penyelesaian yang sering digunakan untuk mengelupas jenis ini adalah asid trikloroasetik (TCA) dan asid glikolik.
  • Meneutralkan bahan kimia dengan kompres salin (air garam).

Untuk hasil terbaik, anda boleh mengulangi prosedur kosmetik ini setiap 3-9 bulan.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Selepas Berlari Mengupas Jerawat

Walaupun cukup berkesan untuk merawat beberapa masalah kulit, prosedurnya mengelupas Jerawat boleh menjadikan kulit wajah menjadi merah atau kecokelatan dan menyakitkan selama berhari-hari kerana kerengsaan.

Oleh itu, setelah melakukan mengelupas jerawat, anda dinasihatkan untuk tidak menggunakan kosmetik atau solekan selama lebih kurang 1 minggu, gunakan pelembap wajah secara berkala, dan elakkan dari terkena cahaya matahari.

Sebagai tambahan kepada rawatan di atas, anda juga dapat mencegah atau mengurangkan masalah kulit wajah dengan menjaga kulit wajah secara teratur, mengawal tekanan, makan makanan yang sihat dan seimbang, menggunakan pelindung matahari, dan tidak merokok.

Sekiranya anda mahu lakukan mengelupas di atas, ingatlah untuk selalu berjumpa doktor kulit atau doktor estetik terlebih dahulu. Doktor akan menentukan seberapa parah jerawat anda, dan mencadangkan jenisnya mengelupas jerawat yang paling sesuai untuk keadaan kulit anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found