Psoriasis - Gejala, sebab dan rawatan

Psoriasis adalah keradangan pada kulit yang ditandai dengan ruam merah, kulit kering, tebal, bersisik, dan mudah terkelupas. Kadang-kadang, psoriasis juga disertai dengan gatal dan sakit. Psoriasis lebih kerap berlaku pada kawasan lutut, siku, punggung bawah, dan kulit kepala.

Psoriasis adalah sejenis penyakit yang dapat dialami oleh siapa saja, tetapi lebih sering terjadi pada orang berusia 15-35 tahun. Penyakit ini tidak menular, jadi sentuhan langsung dengan ruam pada kulit pesakit tidak akan menyebabkan seseorang mendapat penyakit ini.

Gejala Psoriasis

Gejala psoriasis berbeza-beza bergantung pada jenisnya, dan boleh datang dan pergi. Pesakit mungkin mengalami simptom selama beberapa hari atau minggu, kemudian gejala hilang sebentar sehingga akhirnya muncul kembali. Gejala akan muncul sekiranya pesakit terdedah kepada faktor pencetus.

Punca Psoriasis

Penyebab sebenar psoriasis tidak diketahui, tetapi dianggap berkaitan dengan gangguan sistem ketahanan dan keturunan. Walaupun penyebabnya tidak diketahui, beberapa faktor dianggap mencetuskan gejala psoriasis, iaitu mengalami tekanan, jangkitan tekak, atau cuaca sejuk.

Diagnosis Psoriasis

Doktor biasanya dapat mengesan psoriasis dengan bentuk ruam kulit yang muncul, bersama dengan lokasi dan gejalanya. Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa ruam disebabkan oleh penyakit lain, pakar dermatologi boleh mengambil sampel tisu kulit untuk diperiksa.

Rawatan Psoriasis

Rawatan psoriasis bertujuan untuk menghilangkan gejala dan boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung pada jenis dan keparahannya. Rawatan dapat dilakukan dengan memberikan ubat topikal, obat tablet, ubat suntikan, atau terapi khusus menggunakan sinar ultraviolet. Untuk merawat kulit kering, doktor anda juga boleh mengesyorkan menggunakan pelembap, seperti krim urea.