Kulat Kulit - Gejala, sebab dan rawatan

Jangkitan kulit kulat adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Di dalam tubuh manusia, kulat boleh tumbuh di kawasan yang lembap, seperti pada lipatan kulit (seperti ketiak), di antara jari, dan organ intim. Kulat adalah organisma yang boleh hidup di air, tanah, udara, atau bahkan di dalam tubuh manusia.

Jenis Jangkitan Kulat Kulit

Jangkitan kulit kulat terbahagi kepada beberapa jenis, dan antaranya ialah jangkitan berjangkit, iaitu:

 • Kurap (tinea). Kurap adalah sejenis jangkitan kulat kulit yang menular, yang boleh berlaku di pelbagai bahagian badan, seperti pada badan (tinea corporis), kulit kepala (tinea capitis), selangkangan (tinea cruris), atau di kaki (tinea pedis).
 • Kulat kuku (tinea unguium). Jangkitan kulat (mycosis) berlaku di kuku, di tangan dan juga kaki. Sama seperti kurap, kulat kuku juga boleh berjangkit.
 • Panu (tinea versicolor). Panu adalah sejenis jangkitan kulat yang menyerang lapisan atas kulit. Jangkitan ini tidak menular.
 • Ruam lampin(ruam lampin). Ruam lampin adalah kerengsaan kulit yang biasa terjadi pada bayi, salah satunya adalah jangkitan yis.
 • Candidiasis. Ini adalah sejenis jangkitan kulit kulat yang boleh mempengaruhi sejumlah kawasan lembap, seperti ketiak, pangkal paha, antara jari, lipatan payudara, dan lipatan perut.

Punca dan Faktor Risiko Jangkitan Kulat Kulit

Penyebab jangkitan kulit kulat yang paling biasa adalah sejenis kulat Candida, Dermatofit, atau Malassezia.

Kurap

Kurap disebabkan oleh sekumpulan kulat Dermatmewahta. Kulat ini hidup pada keratin, yang merupakan protein yang terdapat pada kulit, kuku, dan rambut. Terdapat beberapa jenis Dermatmewahta yang boleh menyebabkan kurap, iaitu: Epidermophyton, Microsporum, dan Trichophyton. Kulat ini sebenarnya hidup secara semula jadi pada kulit dan tidak menimbulkan masalah. Tetapi apabila kulat tumbuh dengan cepat, misalnya di persekitaran yang lembap, ia akan menjangkiti kulit.

Kurap dapat disebarkan melalui hubungan fizikal antara orang atau kontak dengan objek yang tercemar dengan kulat, seperti berkongsi pakaian atau tuala dengan orang yang dijangkiti. Selain itu, penularan juga dapat terjadi akibat kontak dengan binatang yang dijangkiti, dan juga dengan tanah yang mengandung spora jamur.

Sejumlah faktor dapat meningkatkan risiko seseorang dijangkiti kurap, termasuk luka kulit, berenang atau mandi di kemudahan awam, tidak memakai kasut di tempat awam, dan berkongsi sikat gigi atau pakaian dengan orang yang mengalami kurap.

Kulat kuku

Sama seperti kurap, jangkitan kulat pada kuku juga disebabkan oleh kulat Dermatmewahta. Jangkitan boleh berlaku melalui penggunaan manikur atau pedikur di salun, yang tidak disterilkan setelah digunakan pada orang lain.

Beberapa faktor yang dapat meningkatkan jangkitan jamur kuku adalah diabetes, kecederaan pada kuku atau kulit di sekitar kuku, sistem imun yang lemah, dan penggunaan kuku buatan. Faktor lain adalah keadaan lembap jangka panjang pada kaki, misalnya kerana memakai jenis kasut yang menutupi jari kaki dalam jangka masa yang lama. Umur di atas 65 tahun juga boleh menjadi salah satu faktor pencetus jangkitan kulat kuku.

Panu

Panu disebabkan oleh pertumbuhan kulat Malassezia pada kulit. Tidak diketahui apa yang menyebabkan kulat ini berkembang. Pakar mengaitkannya dengan sejumlah faktor, seperti cuaca panas dan lembap, berkeringat berlebihan, kulit berminyak, perubahan hormon, dan sistem kekebalan tubuh yang lemah.

Ruam lampin

Ruam lampin disebabkan oleh kulat Candida albicans. Kulat ini tumbuh subur di kawasan lembap. Contohnya, pada bayi yang memakai lampin basah terlalu lama kerana kencing atau najis.

Ruam juga boleh berlaku sekiranya kulit bayi melepuh kerana memakai lampin yang terlalu ketat. Selain itu, pendedahan kepada bahan kimia dari bahan pencuci boleh merengsakan kulit bayi dan menyebabkan ruam.

Kandidiasis

Candidiasis disebabkan oleh jangkitan kulat Candida. Sebenarnya kulat ini hidup secara semula jadi pada kulit, tetapi boleh tumbuh dengan tidak terkawal dan menyebabkan jangkitan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

 • Berat badan berlebihan.
 • Cuaca panas.
 • Keadaan kulit yang lembap atau basah.
 • Pakai pakaian yang ketat.
 • Tidak menjaga kebersihan badan.
 • Penggunaan jenis ubat tertentu, seperti antibiotik atau kortikosteroid.
 • Keadaan yang menyebabkan sistem imun yang lemah, seperti diabetes atau kehamilan.

Gejala Jangkitan Kulat Kulit

Gejala jangkitan kulit kulat bergantung pada jenis jangkitan yang anda alami. Di bawah ini akan dijelaskan gejala setiap jenis jangkitan kulit kulat.

Tinea corporis - Ruam merah dengan pinggir seperti cincin. Selain memiliki tekstur bersisik, ruam juga terasa gatal, dan dapat melepuh dan mengeluarkan cairan.

tinea cruris - Kulit di sekitar pangkal paha berwarna merah, mengelupas, dan terasa gatal atau terbakar.

tinea pedis Gejala yang muncul ketika seseorang mengalami tinea pedis, iaitu gatal yang disertai dengan sensasi panas dan menyengat di antara jari kaki atau di telapak kaki. Selain itu, kulit di tapak kaki akan terasa kering, mengelupas, atau melepuh.

tinea capitis - Tompok gatal di kepala, dan kulit kepala merah, botak dan bersisik di kawasan yang terkena kurap. Gejala lain yang mungkin timbul adalah rasa sakit di kulit kepala, kelenjar getah bening di kepala, dan demam rendah.

Kulat kuku - Warna kuku pucat atau gelap, perubahan bentuk kuku, penebalan, dan kerapuhan. Kulat kuku lebih kerap terjadi pada kaki, tetapi juga boleh menyerang kuku di tangan.

Ruam lampin - Kulit di punggung dan di kawasan pangkal paha hingga ke paha, berwarna merah dan jengkel, dan panas ketika disentuh.

Kandidiasis Jangkitan jenis ini biasanya terjadi pada lipatan kulit, dengan gejala seperti benjolan yang penuh dengan nanah, dan ruam disertai dengan gatal dan terbakar. Candidiasis juga boleh berlaku pada kulit di bawah kuku, dengan gejala bengkak dan sakit, disertai dengan nanah.

Terdapat juga kandidiasis yang menyerang mulut. Gejala termasuk bintik-bintik putih di lidah dan bahagian dalam mulut, yang menyakitkan dan boleh berdarah apabila tergores. Gejala lain adalah kulit retak di sekitar mulut, sukar menelan, dan rasa tidak sedap di mulut.

Dalam kandidiasis yang menyerang vagina, gejala termasuk kulit kemerahan di sekitar faraj, disertai dengan gatal dan terbakar, dan keputihan putih atau kuning dari vagina.

Diagnosis Jangkitan Kulat Kulit

Doktor dapat mengenal pasti jenis jangkitan kulat kulit dengan melihat tanda-tanda yang muncul di kulit pesakit, seperti ruam. Sekiranya perlu untuk mengesahkan diagnosis, sampel mengikis kulit yang telah diproses dengan larutan kalium hidroksida (KOH) atau sampel kulit yang dijangkiti (biopsi) dapat diambil untuk diperiksa di bawah mikroskop.

Rawatan Jangkitan Kulat Kulit

Beberapa jenis jangkitan kulat kulit dapat diatasi dengan krim atau salap antijamur yang dijual bebas. Namun, jika keadaannya tidak membaik, segera berjumpa doktor, agar rawatan yang lebih sesuai diberikan.

Beberapa jenis ubat antijamur adalah: clotrimazole, fluconazole, miconazole, terbinafine, tioconazole, ketoconazole, dan griseofulvin. Sebagai tambahan kepada pelbagai ubat di atas, doktor juga boleh menetapkan ubat kumur, seperti: nystatin, untuk merawat jangkitan kulat di kawasan mulut. Tetapi untuk kandidiasis oral yang teruk, doktor akan menetapkan amfoterisin B.

Pencegahan Jangkitan Kulat Kulit

Pencegahan jangkitan kulit kulat boleh dilakukan dengan mengambil beberapa langkah mudah, tetapi bergantung pada jenis jangkitan yang dialami. Berikut ini akan menerangkan sejumlah langkah pencegahan untuk setiap jenis jangkitan kulat kulit.

Pencegahan kurap

Kurap dapat dicegah dengan menjaga kebersihan tubuh secara rutin, dan menghindari berbagi dengan sikat gigi, tuala, atau pakaian. Di samping itu, elakkan hubungan langsung dengan orang atau haiwan yang dijangkiti, terutama bagi seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Pastikan kulit kepala tetap bersih dengan mencuci rambut secara berkala, untuk mengelakkan kurap di kepala. Sementara itu, untuk mengelakkan kurap pada kaki, basuh kaki anda dengan sabun setiap kali anda pulang dari perjalanan. Jangan lupa mengeringkan kaki dengan segera, terutama di antara jari kaki. Ingatlah untuk tidak berkongsi stoking dan kasut dengan orang lain, dan selalu memakai selipar di kemudahan awam.

Langkah pencegahan lain adalah mengeringkan atau mengeringkan kasut selepas setiap penggunaan. Ini untuk mengelakkan keadaan lembap pada kasut, yang mencetuskan pengembangan acuan. Di samping itu, pilih stoking yang diperbuat daripada kapas atau bulu, dan ganti dengan segera sekiranya basah.

Pencegahan kulat kuku

Kulat kuku dapat dicegah dengan menjaga kuku tetap pendek. Kuku pendek akan lebih senang dibersihkan dan mengelakkan kecederaan. Cara lain untuk mencegah kulat kuku adalah dengan tidak berkongsi manikur dan pedikur, mengurangkan penggunaan kuku buatan dan cat kuku, dan selalu menggunakan kasut di luar rumah. Juga, selalu keringkan kaki anda ketika basah, terutama di antara jari kaki.

Pencegahan tinea versicolor

Thrush dapat dicegah dengan menjaga kulit kering ketika berada di kawasan lembap atau panas. Juga, jangan berkongsi tuala, pakaian, dan tempat tidur dengan orang lain, terutama mereka yang diketahui mempunyai tinea versicolor.

Penyelidikan menunjukkan, kekambuhan tinea versicolor pada 40-60 peratus pesakit yang berjaya sembuh. Pada pesakit yang sering mengalami kambuhan, perawatan kulit menggunakan syampu yang mengandung selenium sulfida, dapat dilakukan setiap 2 minggu. Langkah lain yang boleh diambil adalah untuk mengelakkan terdedah kepada sinar matahari untuk waktu yang lama dan tidak melakukan aktiviti yang mencetuskan berpeluh berlebihan.

Pencegahan ruam lampin

Untuk mengelakkan ruam lampin, jangan meletakkan lampin terlalu ketat pada bayi. Malah disyorkan untuk meninggalkan bayi tanpa lampin sesekali. Sentiasa bersihkan bahagian bawah bayi dengan air setiap perubahan lampin, kemudian keringkan dengan tuala lembut. Elakkan menggunakan alkohol atau minyak wangi sebagai pembersih bawah bayi.

Pencegahan kandidiasis

Kandidiasis oral dapat dicegah dengan menjaga kebersihan mulut, termasuk dengan menggosok gigi atau menggunakan benang gigi. Berkumurlah selepas setiap penggunaan kortikosteroid penyedut sangat digalakkan.

Sementara itu, untuk mencegah kandidiasis vagina, elakkan memakai pakaian yang ketat. Jangan gunakan seluar dalam yang diperbuat daripada bahan yang kurang menyerap, seperti nilon dan poliester. Sebaiknya, gunakan seluar dalam kapas yang mudah menyerap peluh.

Elakkan menggunakan sabun atau pencuci wanita yang mengandungi wangian, kerana boleh menjengkelkan dan mengganggu keasidan faraj. Cukup membersihkan bahagian luar faraj dengan air dan sabun ringan tanpa bahan pencuci.

Di taja oleh:


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found