5 Kebaikan Air Ketumbar yang Perlu Anda Ketahui

Masih ramai orang yang tidak mengetahui faedah air ketumbar untuk kesihatan. Ketumbar lebih kerap digunakan sebagai rempah dapur untuk melengkapkan rasa hidangan. Walaupun begitu, bukan itu sahaja. Air rebusan ketumbar juga boleh dijadikan minuman berkhasiat.

Ketumbar adalah salah satu makanan dan herba yang kaya dengan nutrien. Bukan hanya dapat dimakan secara langsung sebagai makanan atau sayuran segar, ketumbar juga dapat diproses menjadi ramuan atau teh herba.

Ini kerana dalam air ketumbar terdapat berbagai nutrien yang baik untuk kesehatan tubuh, seperti kalsium, fosforus, kalium, magnesium, zat besi, folat, serta vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K.

Selain itu, ketumbar dan ketumbar juga kaya dengan sebatian antioksidan, seperti tokoferol, karotenoid, flavonoid, tanin, antosianin, lutein, zeaxanthin dan quercetine.

Khasiat Air Ketumbar

Berikut adalah pelbagai faedah air ketumbar yang anda dapat:

1. Atasi masalah pencernaan

Salah satu kelebihan air ketumbar yang terkenal adalah merawat masalah pencernaan, seperti mual, cirit-birit, dan perut kembung. Ini kerana, kandungan serat dalam ketumbar dapat meningkatkan kerja sistem pencernaan anda secara keseluruhan.

Tidak hanya itu, air ketumbar juga memiliki sifat antioksidan, antibakteria, dan anti-radang. Manfaat ini menjadikan air ketumbar dapat dijadikan ubat semula jadi untuk mengatasi gangguan pencernaan.

2. Menurunkan kadar gula dalam darah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak ketumbar dan air ketumbar dapat meningkatkan pengeluaran dan prestasi hormon insulin, sehingga kadar gula darah dapat dikendalikan. Kesan ini menjadikan air ketumbar baik dimakan untuk mengurangkan risiko anda menghidap diabetes.

Namun, untuk mencegah diabetes, anda tidak boleh bergantung pada air ketumbar. Untuk memastikan gula darah terkawal, anda perlu menjalani gaya hidup yang sihat, iaitu dengan bersenam secara teratur, memakan makanan yang sihat dan berkhasiat, mengurangkan pengambilan gula, dan menjauhi rokok dan minuman beralkohol.

3. Menjaga kesihatan jantung

Ketumbar, sama ada dimakan secara langsung atau sebagai air ketumbar, juga baik untuk kesihatan jantung. Ini kerana ketumbar dapat mengawal tekanan darah dan menurunkan kolesterol jahat (LDL) sehingga baik untuk mencegah penyakit jantung.

4. Memerangi kesan radikal bebas

Sebatian fitokimia dalam ketumbar, seperti terpinena, quercetinelutein, dan flavonoid, mempunyai sifat antioksidan yang kuat. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan kesan radikal bebas pada badan.

Antioksidan juga berperanan penting dalam mengurangkan keradangan dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit, seperti barah dan diabetes.

5. Melawan jangkitan

Selain antioksidan, ketumbar juga mengandung sebatian yang bersifat antibakteri atau antimikroba, yaitu: dodecanal. Sebatian ini dikatakan dapat melawan dan membasmi bakteria yang menyebabkan cirit-birit dan keracunan makanan, misalnya E. coli dan Salmonella.

Bukan hanya itu, air ketumbar juga dikatakan dapat melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing (UTI).

Itulah pelbagai faedah air ketumbar yang anda dapat. Namun, perlu diingat bahawa keberkesanan air ketumbar masih perlu dikaji lebih lanjut. Hingga kini, belum ada penelitian yang dapat membuktikan manfaat dan keselamatan air ketumbar sebagai rawatan penyakit tertentu.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan air ketumbar sebagai rawatan penyakit, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Cara Menyiapkan Air Ketumbar

Sekiranya anda berminat untuk memakan air ketumbar, cubalah cara berikut untuk membuat air ketumbar:

Bahan-bahan:

  • 2 sudu besar biji ketumbar
  • 1 liter air

Bagaimana cara untuk membuat:

  • Rebus 1 liter air.
  • Masukkan 2 sudu biji ketumbar ke dalam air mendidih dan biarkan selama sekurang-kurangnya 15 minit.
  • Saring biji ketumbar dari air rebus.
  • Biarkan selama 2 jam, kemudian minum air rebusan biji ketumbar.

Anda juga boleh menambahkan ramuan herba lain untuk ditambahkan ke dalam air rebusan ketumbar, seperti bunga raya, bunga lawang, halia, serai, atau kunyit.

Air ketumbar secara amnya selamat untuk dimakan sebagai ramuan atau minuman herba untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Namun, itu tidak bermaksud minuman herba ini tidak memberi kesan sampingan, ya.

Anda harus berhati-hati sebelum mengkonsumsi air ketumbar, terutama jika anda mengambil ubat diabetes yang dapat menurunkan gula darah. Jika dikonsumsi bersama dengan ketumbar, ini berisiko menyebabkan penurunan kadar gula darah secara drastik (hipoglikemia).

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan air ketumbar untuk merawat penyakit, atau jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu dan ingin mengambil air ketumbar, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found