Fakta Mengenai 1 Minggu Hamil

Kehamilan adalah salah satu berita menarik yang ditunggu-tunggu oleh pasangan. Tidak hairanlah ramai yang ingin mengetahui secepat mungkin, iaitu dengan memperhatikan ciri-ciri kehamilan 1 minggu.

Ciri-ciri kehamilan 1 minggu tidak dapat dilihat atau dirasakan. Umumnya, gejala kehamilan akan bermula apabila seorang wanita melewatkan haidnya, iaitu sekitar minggu keempat kehamilan. Pada masa itu, beberapa wanita akan mengalami kekejangan perut dan bintik-bintik darah, diikuti dengan mual, muntah, dan gejala kehamilan awal yang lain pada minggu-minggu berikutnya.

Pengiraan Kehamilan

Sekiranya kehamilan dikira selama 40 minggu dari hari pertama haid terakhir (LMP), maka wanita sebenarnya tidak hamil pada minggu pertama.

Kehamilan baru berlaku pada akhir minggu ke-2 atau awal minggu ke-3, bergantung pada masa subur atau ovulasi. Semasa ovulasi, ovari melepaskan telur yang bergerak ke arah tiub fallopio. Untuk hamil, telur mesti memenuhi sperma di tiub fallopi.

Kitaran ovulasi, yang akan menentukan tarikh pembuahan, biasanya berlaku pada hari ke-13 hingga ke-20 selepas HPHT. Walau bagaimanapun, ovulasi juga bergantung pada berapa lama kitaran haid seseorang. Secara amnya, kitaran haid sekitar 28 hari, tetapi sebilangan wanita mempunyai kitaran yang tidak sama.

Untuk mengetahui corak kitaran haid, anda boleh mencatat tarikh haid selama beberapa bulan, mengukur suhu badan basal anda (suhu badan ketika anda baru bangun pagi) sebelum ovulasi, atau perhatikan tekstur cecair faraj yang kelihatan lebih jelas dan lebih lancar. Cara yang lebih mudah adalah menggunakan kit ujian ovulasi menggunakan air kencing.

Gejala Kehamilan Awal

Selain tidak dapat haid, beberapa minggu pertama selepas pembuahan, beberapa wanita mengalami gejala kehamilan awal seperti berikut:

 • Payudara bengkak dan sensitif

  Payudara kelihatan bengkak, juga sensitif dan menyakitkan ketika disentuh. Walau bagaimanapun, gejala ini tidak selalu muncul sebagai ciri kehamilan 1 minggu.

 • Mual, dengan atau tanpa muntah

  Setiap wanita hamil mungkin mempunyai pengalaman mual dan muntah yang berbeza, ada yang ringan atau teruk.

  sekarang, bagi anda yang mengalami loya dan muntah lebih dari 10 kali sehari, sehingga tidak ada makanan dan minuman yang masuk, maka doktor boleh mengesyorkan agar anda dimasukkan ke hospital.

  Sebelum pergi ke hospital, anda boleh kamu tahu berunding terlebih dahulu dengan doktor anda di rumah. Kerana pada masa ini terdapat insurans kesihatan yang juga menyediakan perkhidmatan sembang percuma dengan doktor pakar.

 • Sakit belakang bawah

  Sebilangan wanita hamil juga mengalami sakit punggung bawah secara tiba-tiba, yang kemungkinan berlanjutan sepanjang kehamilan, terutamanya disebabkan oleh kenaikan berat badan dan perubahan postur badan.

Terdapat juga gejala awal kehamilan lain yang sering diadukan, seperti kencing yang lebih kerap, merasa letih, sensitif terhadap bau, dan keinginan untuk makan makanan tertentu. Kadang-kadang sembelit dan kembung juga berlaku, kerana sistem pencernaan pada wanita hamil melambat. Perubahan hormon semasa kehamilan juga boleh mencetuskan sakit kepala.

Walaupun sukar untuk menentukan ciri-ciri kehamilan 1 minggu, tetapi tidak perlu risau. Anda boleh mengesahkan berita baik ini beberapa minggu kemudian. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa dengan pakar sakit puan untuk memastikan terdapat tanda-tanda dan ciri-ciri kehamilan 1 minggu, walaupun selalunya tidak pasti.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found