Sucralfate - Faedah, dos dan kesan sampingan

Sucralfate atau sucralfateadalah ubat untuk merawat ulser gastrik, ulser duodenum, atau gastritis kronik. Ubat ini akan melekat pada bahagian perut atau usus yang cedera dan melindunginya dari asid perut, enzim pencernaan, dan garam hempedu.

Lapisan pelindung yang terbentuk oleh sucralfate akan mengelakkan ulser menjadi semakin teruk. Selain itu, cara kerja ini juga dapat membantu penyembuhan ulser.Sucralfate hanya boleh digunakan mengikut preskripsi doktor.

Tanda dagangan Sucralfate: Episan, Incral, Kralix, Mucogard, Neciblok, Nucral, Sucralfate, Ulcumaag, Ulsafate, Ulsicral, Ulsidex

Apa itu Sucralfate

KategoriAnti ulser
kumpulanUbat preskripsi
ManfaatRawat ulser gastrik, ulser duodenum, gastritis kronik, dan mencegah pendarahan gastrousus
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Sucralfate untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B:Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada sucralfate boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan ubat ini semasa menyusu.

Bentuk ubatPenggantungan, tablet

Amaran Sebelum Mengambil Sucralfate

Sucralfate tidak boleh diambil secara sembarangan. Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Jangan mengambil sucralfate jika anda alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah menjalani prosedur atau prosedur perubatan tertentu, misalnya, jika anda telah menggunakannya tiub endotrakeal (ETT) atau sudah lama memasang tabung makan.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap diabetes, penyakit buah pinggang, atau disfagia (kesukaran menelan).
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang kehamilan, atau menyusu.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau berlebihan sucralfate.

Peraturan Dos dan Penggunaan Sucralfate

Sucralfate akan diberikan oleh doktor. Inilah dosnya sucralfate untuk pesakit dewasa berdasarkan tujuan penggunaannya:

 • Keadaan: Ulser gastrik atau ulser duodenum

  1 gram, 4 kali sehari, atau 2 gram, 2 kali sehari, selama 4-12 minggu. Dos pemeliharaan untuk mencegah berulang adalah 1 gram, 2 kali sehari. Dos maksimum ialah 8 gram sehari.

 • Keadaan: Gastritis kronik

  1 gram, 4 kali sehari, atau 2 gram, 2 kali sehari, selama 4-12 minggu. Dos maksimum ialah 8 gram sehari.

 • Keadaan: Pencegahan pendarahan gastrousus

  1 gram, 6 kali sehari. Dos maksimum ialah 8 gram sehari.

Dos untuk kanak-kanak akan ditentukan oleh doktor berdasarkan keadaan pesakit.

Kaedah Mengonsumsi Sucralfate dengan betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum menggunakan sucralfate. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Ambil sucralfate semasa perut kosong, misalnya 1 jam sebelum makan atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Sekiranya anda menggunakansucralfate dalam bentuk penggantungan, goncangkan botol sebelum diminum.

Minum sucralfate secara berkala pada masa yang sama setiap hari untuk mendapatkan faedah maksimum.

Sekiranya anda terlupa mengambil sucralfate, ambil segera jika waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Terus mengambil sucralfate seperti yang disyorkan oleh doktor anda walaupun anda merasakan bahawa keluhan dan gejala anda telah bertambah baik. Lakukan kawalan mengikut jadual yang telah diberikan oleh doktor. Rawatan untuk bisul atau bisul di perut atau di duodenum (usus kecil) umumnya memerlukan jangka waktu tertentu.

Beri jurang sekurang-kurangnya 2 jam jika anda ingin mengambil ubat lain, kerana sucralfate dapat mempengaruhi penyerapan ubat ke dalam badan. Elakkan mengambil antasid 30 minit sebelum atau selepas pengambilan sucralfate.

Simpan sucralfate di tempat yang kering jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhi dari kanak-kanak.

Interaksi Sucralfate dengan Dadah Lain

Penggunaan sucralfate bersama dengan ubat lain boleh menyebabkan interaksi ubat-ubat berikut:

 • Mengurangkan penyerapan digoxin, dolutegravir, ketoconazole, furosemide, tetracycline, theophylline, ranitidine, cimetidine, phenytoin, norfloxacin, warfarin, atau ciprofloxacin
 • Meningkatkan tahap sucralfate dalam darah apabila digunakan dengan makanan tambahan vitamin D
 • Meningkatkan tahap aluminium hidroksida dalam darah

Kesan Sampingan dan Bahaya Sucralfate

Kesan sampingan yang mungkin timbul selepas mengambil sucralfate adalah:

 • Sembelit
 • Sakit kepala
 • mulut kering
 • Pening
 • Cirit-birit
 • Insomnia
 • Kembung
 • Mual atau muntah

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh munculnya ruam gatal pada kulit, kesukaran bernafas, atau bengkak bibir dan kelopak mata, setelah mengambil sucralfate.