Pompholyx - Gejala, sebab dan rawatan

Pompholyx adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh kemunculan lepuh kecil yang berisi cecair, terutama pada sisi jari, telapak tangan, dan telapak kaki. Biasanya, lepuh berlangsung selama tiga minggu, dan menyebabkan gatal-gatal dan pembakaran yang teruk. Lepuh boleh juga disertai dengan sakit dan keluarnya nanah.

Pompholyx Juga dikenali sebagai ekzema dyshidrotic. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, penghidapnya pompholyx Anda boleh mendapat jangkitan bakteria, akibat menggaru kawasan kulit yang terkena lepuh.

Gejala Pompholyx

Gejala yang biasa berlaku pada pesakit pompholyx adalah kemunculan lepuh di telapak tangan dan di sisi jari. Lepuh kadang-kadang muncul sebagai penyakit kulit pada kaki, terutama pada tapak kaki.

Sebelum lepuh muncul, pesakit secara amnya akan merasa gatal yang kuat disertai dengan sensasi panas di jari, dan juga di telapak tangan dan kaki. Dihidupkan pompholyx Dalam kes yang teruk, lepuh boleh cukup besar dan merebak ke bahagian belakang tangan, kaki, dan bahagian badan yang lain.

Kadang-kadang, kulit yang terkena lepuh boleh dijangkiti, dan mengandungi nanah di dalam lepuh. Bahagian kulit yang dijangkiti juga boleh membengkak, tampak merah, dan terasa sakit.

Lepuh akan sembuh dalam beberapa minggu, dicirikan oleh kulit kering dan mengelupas.

Punca dan Faktor Risiko Pompholyx

Sebab yang tepat pompholyx masih belum diketahui pasti. Walau bagaimanapun, penyakit ini dianggap mempunyai kaitan dengan eksim dan alergi atopik. Pompholyx juga disyaki berkaitan dengan beberapa faktor, seperti:

  • Keadaan cuaca.Pompholyx Ia lebih biasa di iklim panas atau panas.
  • faktor keturunan.Pompholyx juga disyaki diturunkan dari keluarga.
  • Antibiotik.Neomycin adalah sejenis antibiotik yang boleh mencetuskan pompholyx.
  • Tekanan. Pompholyx lebih cenderung menyerang seseorang yang mengalami tekanan.
  • Pendedahan bahan kimia. Pendedahan kepada logam seperti nikel dan kobalt, serta bahan kimia dalam deterjen, pembersih rumah tangga, sabun, syampu, produk kosmetik, atau minyak wangi, boleh mencetuskan pompholyx.

Diagnosis Pompholyx

Doktor akan mengesyaki pesakit itu menderita pompholyx, jika terdapat sejumlah gejala yang telah dijelaskan sebelumnya. Tetapi untuk lebih pasti, ahli dermatologi dapat melakukan biopsi (pengambilan sampel tisu) pada kulit pesakit, untuk diperiksa di bawah mikroskop.

Rawatan Pompholyx

Rawatan pompholyx bergantung kepada keparahannya. Pesakit boleh menggunakan krim pelembap untuk mengelakkan kulit pesakit kering.

Pesakit juga boleh merendam tangan yang terkena pompholyx ke larutan kalium permanganat (air pk), selama 10-15 minit, 2 hingga 3 kali sehari. Lakukan langkah ini sehingga 5 hari.

Sebagai tambahan kepada air pk dan krim pelembap, pakar dermatologi dapat memberikan beberapa pilihan rawatan lain, seperti:

  • Ubat antiallergik. Ubat anti-alergi digunakan untuk melegakan gatal.
  • Kortikosteroid. Krim kortikosteroid dapat membantu mempercepat hilangnya lepuh. Untuk membantu menyerap ubat, balutkan bahagian lepuh dan sapukan kompres lembap setelah menggunakan krim kortikosteroid. Dihidupkan pompholyx Dalam kes yang teruk, doktor akan menetapkan tablet kortikosteroid seperti metilprednisolon. Penting untuk diingat, penggunaan kortikosteroid mestilah dengan arahan doktor, jadi tidak ada kesan sampingan.
  • Ubat imunosupresif. Ubat imunosupresif atau penekan imun, seperti tacrolimus, mungkin menjadi pilihan pada pesakit yang ingin membatasi penggunaan kortikosteroid. Walau bagaimanapun, ubat ini dapat meningkatkan risiko jangkitan kulit.
  • Suntikan Botox. Suntikan botulinum toxin atau botox, digunakan untuk merawat pompholyx yang buruk.
  • Terapi sinar UV. Terapi sinar UV atau fototerapi dilakukan apabila kaedah lain tidak berkesan dalam merawat pompholyx, boleh digabungkan dengan ubat-ubatan yang memudahkan kulit menyerap kesan sinar UV.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found