Sulfanilamide - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Sulfanilamide adalah ubat untuk merawat jangkitan kulat Candida pada vulva dan faraj (kandidiasis vulva). Sulfanilamide boleh didapati dalam bentuk krim dan supositoria.

Sulfanilamide berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan kulat yang menyebabkan jangkitan. Dengan begitu, sensasi terbakar, gatal-gatal, dan keputihan yang tidak normal akan reda.

Tanda dagangan Sulfanilamide: -

Apa itu Sulfanilamide

kumpulanUbat preskripsi
Kategoriantijamur
ManfaatMerawat kandidiasis vulvovaginal (vulvovaginal kandidiasis)
Digunakan olehMatang
Sulfanilamide untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Sulfanilamide dapat diserap ke dalam susu ibu dan boleh menyebabkan kerosakan otak (kernicterus) pada bayi baru lahir. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini sebelum berjumpa doktor.

Bentuk ubatKrim atau supositoria

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Sulfanilamide

Sulfanilamide hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan sulfanilamide:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Sulfanilamide tidak boleh digunakan oleh pesakit yang alergi terhadap ubat sulfa termasuk antibiotik sulfonamide.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap HIV / AIDS, gangguan darah, diabetes, kekurangan G6PD atau porfiria.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai lebih daripada 4 jangkitan yis vagina pada tahun lalu.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan, atau produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Elakkan menggunakan pembersih faraj semasa menjalani rawatan dengan sulfanilamide.
 • Berunding dengan doktor anda jenis kontrasepsi yang harus digunakan semasa rawatan dengan sulfanilamide, kerana ubat ini dapat mengurangkan keberkesanan kondom.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil sulfanilamide.

Dos dan Peraturan Sulfanilamide

Dos sulfanilamide yang ditetapkan oleh doktor anda mungkin berbeza bagi setiap pesakit. Berikut adalah dos sulfanilamide umum untuk kandidiasis vulvovaginal pada wanita dewasa:

 • Bentuk ubat: 15% krim

  Krim dimasukkan aplikator hingga penuh (6 gram), 1-2 kali sehari, selama 30 hari.

 • Bentuk ubat: Supositoria

  Dosnya adalah 1 supositoria (1.05 gram), 2 kali sehari, selama 7 hari.

Cara Menggunakan Sulfanilamide dengan Betul

Ikut arahan doktor dan baca maklumat pada bungkusan sebelum menggunakan ubat. Jangan berhenti menggunakan ubat tanpa nasihat doktor. Berhenti menggunakan ubat sebelum waktu yang ditentukan dapat meningkatkan risiko berulang jangkitan yis.

Sulfanilamide dalam bentuk krim dan supositoria hanya boleh digunakan secara vagina. Pastikan anda mencuci tangan, sebelum dan selepas menggunakan ubat. Sulfanilamide dalam bentuk krim dan supositoria perlu diberikan dengan bantuan aplikator, tiub yang boleh mengepam ubat.

Untuk mempermudah pemberian ubat, disarankan agar anda berbaring telentang dengan lutut hingga ke dada. Selepas itu, masukkan aplikator sulfanilamide yang mengandungi krim atau supositoria ke dalam faraj.

Keluarkan semua ubat yang ada aplikator perlahan-lahan. Semasa rawatan, anda tidak boleh memakai pakaian yang ketat. Selain itu, elakkan menggunakan bahan pakaian yang boleh mengganggu peredaran udara, seperti spandeks atau nilon. Kami mengesyorkan menggunakan pakaian yang diperbuat daripada kapas.

Sekiranya anda terlupa menggunakan sulfanilamide, gunakan segera jika jadual untuk dos seterusnya tidak terlalu hampir. Sekiranya sudah hampir, abaikan dos dan jangan gandakan dos seterusnya. Gunakan sulfanilamide secara berkala.

Simpan sulfanilamide di tempat yang kering dan sejuk. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Sulfanilamide dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak diketahui dengan pasti interaksi ubat yang boleh berlaku apabila sulfanilamide dalam bentuk krim dan supositoria digunakan dengan ubat lain. Untuk mengelakkan interaksi ubat yang tidak diingini, pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda sedang atau akan mengambil ubat lain semasa mengambil sulfanilamide.

Kesan Sampingan dan Bahaya Sulfanilamide

Kesan sampingan yang boleh berlaku akibat penggunaan sulfanilamide adalah sensasi terbakar atau ketidakselesaan pada faraj ketika ubat itu digunakan. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk.

Walaupun jarang berlaku, kesan sampingan yang serius dari penggunaan sulfanilamide juga boleh berlaku. Hubungi doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi alergi atau kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Penat yang tidak biasa
 • Air kencing gelap
 • Lebam mudah
 • Pening, berpeluh berlebihan, degupan jantung cepat
 • Sakit kepala, demam, kekeliruan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found