5 Khasiat Susu Kambing untuk Kesihatan

Bukan hanya daging, Susu kambing mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Selain dapat meningkatkan kesihatan sistem pencernaan, pengambilan susu kambing bahkan dipercayai dapat menjaga kesihatan jantung.

Kelebihan susu kambing tidak terlepas dari nutrien yang terdapat di dalamnya. Jika dibandingkan dengan susu lembu atau susu sayuran, susu kambing mempunyai banyak nutrien, terutama protein dan kalsium.

Pelbagai Khasiat Susu Kambing

Berikut adalah beberapa kelebihan susu kambing untuk kesihatan badan yang perlu anda ketahui:

1. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Susu kambing diketahui mempunyai potensi manfaat dalam menjaga dan menguatkan tulang dan gigi. Ini berlaku kerana susu kambing mengandungi banyak kalsium. Dalam satu gelas susu kambing (± 235 ml) terdapat kira-kira 330 mg kalsium.

2. Menyokong kesihatan sistem pencernaan

Selain memiliki tekstur yang lebih tebal dan lembut, protein susu kambing dianggap lebih mudah dicerna oleh badan daripada susu lembu. Bukan hanya itu, susu kambing bahkan mengandungi prebiotik yang berfungsi sebagai pengambilan bakteria baik sehingga jumlahnya dijaga untuk kesihatan sistem pencernaan.

3. Melegakan simptom psoriasis

Sebilangan penghidap psoriasis merasakan bahawa gejala mereka bertambah baik setelah menggantikan pengambilan susu lembu dengan susu kambing dan menggunakan produk yang dibuat dari susu kambing. Walaupun begitu, setakat ini belum ada kajian yang menjelaskan kesan ini secara terperinci.

4. Meningkatkan daya ketahanan badan

Selenium adalah komponen penting dalam menjalankan fungsi sistem imun. Susu kambing diketahui mengandungi lebih banyak selenium daripada susu lembu. Dengan begitu, faedah yang dirasakan ketika imuniti badan berfungsi dengan baik adalah dapat mencegah serangan penyakit.

5. Mencegah penyakit kardiovaskular

Susu kambing diketahui mengandungi asid lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda, serta trigliserida rantai sederhana (MCT) yang cukup kuat daripada susu lembu.

Berkat kandungan ini, satu lagi manfaat susu kambing ialah ia dapat membantu mencegah penyakit kardiovaskular, seperti aterosklerosis, serangan jantung, strok, dan penyakit jantung koronari.

Bukan hanya itu, kandungan kalium yang tinggi dalam susu kambing juga dapat membantu menurunkan tekanan darah pada orang yang menderita hipertensi.

Walaupun terdapat banyak kebaikan susu kambing, anda juga perlu mengetahui risiko di sebalik pengambilan susu ini. Memandangkan kalori tinggi dalam susu kambing berbanding dengan susu lembu, anda mesti menjaga pengambilan susu kambing agar tidak menyebabkan kenaikan berat badan.

Selain itu, bagi anda yang mempunyai intoleransi laktosa, tidak digalakkan mengambil susu kambing kerana ia juga mengandungi laktosa seperti susu lembu. Sekiranya anda tidak toleran laktosa, anda boleh mengambil susu berasaskan tumbuhan, seperti susu soya, yang dijamin bebas laktosa.

Setelah memahami penjelasan di atas, jangan ragu untuk memanfaatkan susu kambing untuk kesihatan tubuh. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mengetahui dos penggunaan susu kambing yang sesuai dengan keperluan pemakanan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found