Khasiat Makanan Tambahan Zink dalam Mengatasi Cirit-Birit pada Kanak-kanak

Cirit-birit adalah masalah kesihatan yang sering dialami oleh kanak-kanak di bawah umur lima tahun (kanak-kanak kecil). Sebagai tambahan kepada pengambilan cecair yang mencukupi, suplemen zink diketahui dapat membantu merawat keadaan ini.

Di peringkat global, kadar kematian kanak-kanak di bawah lima tahun kerana cirit-birit masih tinggi. Indonesia adalah negara membangun yang masih berjuang dengan ini. Berdasarkan tinjauan dan penyelidikan asas kesihatan yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan, diketahui bahawa cirit-birit masih menjadi penyebab utama kematian di bawah lima tahun dengan pengendalian yang tidak betul sebagai penyebab utama.

Mengurangkan Keterukan Cirit-birit

Tanpa rawatan yang betul, cirit-birit boleh menyebabkan kekurangan nutrisi, penurunan daya tahan tubuh terhadap jangkitan dan gangguan pertumbuhan dan perkembangan pada kanak-kanak. Pada kanak-kanak, cirit-birit yang teruk berisiko menyebabkan dehidrasi dan bahkan kematian. Terutama pada orang yang mengalami cirit-birit dengan imuniti rendah atau kekurangan nutrien dalam badan.

Memberi suplemen zink adalah salah satu cara yang digunakan untuk membantu merawat cirit-birit pada anak kecil, bersama dengan penyediaan cecair untuk rehidrasi.

Saranan yang diberikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan UNICEF untuk kanak-kanak yang mengalami cirit-birit akut adalah makanan tambahan zink selama 10-14 hari. Bagi bayi di bawah 6 bulan, suplemen zink adalah sekitar 10 mg sehari. Sementara itu, bagi kanak-kanak, ia adalah 20 mg makanan tambahan zink setiap hari.

Sebagai tambahan, Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI) mengesyorkan agar suplemen zink diberikan secara rutin kepada bayi berusia 6-23 bulan, sekurang-kurangnya 2 bulan, setiap 6 bulan.

Menurut penyelidikan, pemberian suplemen zink kepada balita menunjukkan hasil yang positif. Kanak-kanak yang diberi suplemen zink kurang mengalami cirit-birit, disentri dan jangkitan pernafasan. Penyediaan makanan tambahan zink juga dianggap dapat memberi kesan positif dalam mengurangkan kematian bayi yang berkaitan dengan penyakit berjangkit.

Menyokong Pertumbuhan dan Metabolisme Sel

Walaupun dalam keadaan normal, tubuh tetap memerlukan zink sebagai mineral untuk menjaga kesihatan. Zink diketahui bermanfaat untuk pertumbuhan sel dan mengekalkan metabolisme badan.

Kekurangan zink akan mengurangkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan dan perkembangan anak. Malangnya, badan tidak mempunyai keupayaan untuk menyimpan zink, sebab itulah pengambilan mineral ini diperlukan setiap hari.

Kanak-kanak berumur 1-3 tahun memerlukan sekitar 3 mg sehari, sementara usia 4-8 tahun sekitar 5 mg sehari. Pada orang dewasa dalam keadaan normal, zink diperlukan sekitar 8 mg. Sementara itu, bagi wanita hamil sekitar 11 mg dan wanita menyusui 12 mg sehari.

Selain mengambil makanan tambahan zink, anda juga dapat menyediakan beberapa jenis makanan yang kaya dengan zink, seperti daging, ayam, tiram, lobster, ketam, keju, oatmeal, kacang mete, dan bijirin yang diperkaya.

Untuk mengatasi cirit-birit, langkah pertama yang mesti dilakukan adalah menyediakan pengambilan cecair yang mencukupi. Penggunaan suplemen zink atau ubat untuk merawat cirit-birit pada kanak-kanak, lebih baik melalui perundingan dengan pakar pediatrik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found