Fakta Mengenai Seks Semasa Menstruasi

Berhubungan seks semasa haid masih menjadi kontroversi. Di satu pihak, terdapat beberapa risiko kesihatan yang boleh berlaku. Namun, sebaliknya, melakukan hubungan seks semasa haid sebenarnya dapat memberikan pelbagai manfaat.

Sebilangan wanita mungkin masih merasa takut dan ragu untuk melakukan hubungan seks semasa haid. Ada pihak yang percaya bahawa adalah tabu untuk melakukannya, tetapi ada juga yang tidak menghadapi masalah.

Jika dilihat dari sudut perubatan, melakukan hubungan seks semasa haid sebenarnya tidak boleh dilakukan walaupun terdapat risiko yang boleh berlaku, terutama jika aktiviti tersebut tidak dilakukan dengan baik.

Oleh itu, penting untuk mengetahui apakah faedah dan risiko melakukan hubungan seks semasa haid sebelum anda dan pasangan anda ingin mencubanya.

Beberapa Manfaat Berhubungan Seks Semasa Menstruasi

Seperti disebutkan sebelumnya, melakukan hubungan seks semasa haid boleh membawa pelbagai manfaat. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Melegakan kekejangan semasa haid

Sebilangan wanita akan mengalami keluhan semasa haid, seperti kekejangan atau sakit perut, sakit payudara, dan sakit kepala. Seks semasa haid dipercayai dapat meredakan keluhan ini.

Semasa hubungan seks, badan akan melepaskan endorfin, terutama ketika mencapai orgasme. Endorfin adalah hormon yang boleh mencetuskan perasaan senang dan mengurangkan rasa sakit.

2. Mengurangkan tekanan

Selain pelbagai keluhan fizikal, tidak sedikit wanita juga merasakan perubahannya mood, seperti kerengsaan, kesedihan, atau juga kemurungan. Tidak hairanlah wanita boleh mengalami tekanan semasa haid.

Dengan melakukan hubungan seks semasa haid, gejala fizikal dan psikologi yang muncul semasa haid dapat dikurangkan.

3. Memendekkan tempoh haid

Seks juga dapat menjadikan haid selesai lebih cepat. Ini kerana hubungan seks semasa haid dapat merangsang pembebasan tisu dinding rahim dan pengecutan otot dinding rahim, sehingga darah haid dan telur yang tidak dibuahi keluar lebih cepat.

4. Beri lebih banyak kepuasan

Melakukan hubungan seks semasa haid juga diketahui dapat memberi kepuasan lebih. Sebabnya adalah kerana terdapat perubahan hormon pada wanita yang sedang haid atau haid sehingga mereka merasa lebih bersemangat.

Risiko Berhubungan Seks Semasa Menstruasi

Walaupun hubungan seks semasa haid mempunyai faedahnya, ini pasti tidak dapat dipisahkan dari beberapa risiko yang boleh terjadi, seperti:

Jangkitan kelamin

Salah satu risiko melakukan hubungan seks semasa haid adalah penularan penyakit menular seksual, terutamanya jika hubungan seks dilakukan tanpa kondom.

Semasa melakukan hubungan seks semasa haid, zakar akan bersentuhan langsung dengan darah haid yang keluar. Ini boleh menyebabkan kuman dan virus yang terdapat dalam darah menular kepada pasangan.

Oleh itu, anda disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks semasa haid, terutama jika anda mempunyai penyakit tertentu yang dapat menular melalui darah atau air mani, seperti HIV, gonorea, sifilis, atau hepatitis B.

Jangkitan yis faraj

Faraj mempunyai tahap keasidan atau pH normal antara 3,8 hingga 4,5. Namun, semasa haid, tahap pH akan meningkat dan ini boleh mencetuskan perkembangan ragi di kawasan faraj dan menyebabkan jangkitan yis vagina.

Kejadian kehamilan

Sebilangan orang mungkin percaya bahawa hubungan seks semasa haid tidak menyebabkan kehamilan. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar.

Berhubungan seks semasa haid, terutamanya jika tanpa kondom, ternyata mempunyai peluang untuk mewujudkan kehamilan. Walau bagaimanapun, peluang ini lebih kecil jika dibandingkan dengan seks semasa tempoh subur.

Petua untuk melakukan hubungan seks semasa haid

Bagi anda dan pasangan anda yang ingin mencuba melakukan hubungan seks semasa haid, anda harus memperhatikan perkara berikut sebelum anda mahu melakukannya:

  • Pastikan pasangan anda tidak merasa tidak selesa atau tidak selesa sehingga hubungan seks tidak terganggu.
  • Elakkan melakukan hubungan seks ketika darah haid mengalir dengan banyak, seperti hari pertama atau kedua haid.
  • Gunakan alas seperti tuala bersih yang lembut di atas katil untuk mengelakkan kesan darah di permukaan tempat tidur.
  • Cubalah beberapa posisi seks, seperti kedudukan mubaligh, yang dapat membatasi pendarahan.

Apabila ragu-ragu lakukan di tempat tidur, bercinta di bawah mandi bilik mandi juga boleh menjadi pilihan. Anda tidak perlu risau darah haid tersebar kerana ia akan segera dihanyutkan. Anda dan pasangan anda dapat membersihkan badan antara satu sama lain dan merangsang hubungan seks.

Menggunakan kondom wanita juga boleh menjadi pilihan untuk mengurangkan jumlah darah yang keluar semasa hubungan seks. Anda juga tidak perlu risau jika anda melihat darah beku merah atau coklat gelap semasa atau selepas hubungan seks, kerana ini adalah perkara biasa.

Seks memang boleh meningkatkan keakraban dalam hubungan rumah tangga, tetapi jangan biarkan ini menjadi beban bagi anda. Sekiranya anda merasa tidak selesa melakukan hubungan seks semasa haid, berkomunikasi dengan pasangan anda. Begitu juga jika anda sebenarnya ingin melakukan hubungan seks semasa haid.

Sekiranya anda atau pasangan anda mengalami aduan semasa atau selepas melakukan hubungan seks semasa haid, berjumpa dengan doktor supaya mereka dapat diperiksa dan diberi rawatan jika perlu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found