7 Cara Berkesan untuk Mengatasi Kesukaran Tidur

Masalah tidur adalah keadaan biasa. Nah, ada beberapa cara untuk mengatasi insomnia yang boleh dilakukan sehingga tidur menjadi lebih nyenyak dan berkualiti. Oleh itu, anda boleh menjadi lebih produktif dan lebih bersemangat dalam menjalankan aktiviti harian.

Kesukaran tidur atau insomnia adalah keadaan ketika seseorang mengalami kesukaran untuk tidur, sering bangun pada waktu tidur, atau bangun lebih awal dan tidak dapat kembali tidur.

Walaupun sering dianggap remeh, insomnia boleh menyebabkan seseorang menjadi lemah, mudah letih, dan sukar menumpukan perhatian. Sebenarnya, dalam jangka masa panjang, keadaan ini boleh mencetuskan timbulnya pelbagai masalah kesihatan, mulai dari kehilangan ingatan dan dorongan seks hingga gangguan fizikal dan mental.

Cara Mengatasi Kesukaran Tidur

Terdapat beberapa cara untuk mencuba memperbaiki insomnia dan meningkatkan kualiti tidur, termasuk:

1. Tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari

Tidak sedikit orang yang mengatasi jam tidur yang terlewat pada hari kerja dengan tidur berlebihan pada hujung minggu. Sebenarnya, tabiat seperti ini boleh mengganggu jadual tidur semula jadi tubuh. Sebenarnya, kaedah ini akan memburukkan lagi keadaan insomnia.

Oleh itu, cubalah selalu tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari, termasuk hari cuti. Ini dapat membantu tubuh anda untuk membiasakan diri dengan irama tidur yang konsisten, jadi akan lebih mudah bagi anda untuk tertidur.

Selain menjadualkan waktu tidur, pastikan anda juga cukup tidur sekitar 7-9 jam setiap hari sehingga anda dapat memulakan aktiviti dengan cukup tenaga pada waktu pagi.

2. Wujudkan suasana tidur yang selesa

Agar tidur lebih cepat, buat suasana bilik tidur senyaman mungkin. Matikan lampu atau hadkan pencahayaan hanya pada cahaya malam dan sesuaikan suhu bilik agar tetap sejuk.

Seboleh-bolehnya jauhkan semua alat elektronik atau alat sebelum tidur, kerana cahaya dari alat elektronik dapat mengganggu pengeluaran melatonin, hormon yang membantu anda tertidur

Di samping itu, anda juga dapat mewujudkan suasana tidur yang lebih selesa dengan menggunakan minyak pati atau aromaterapi dari lavender untuk merehatkan badan dan minda anda.

3. Hadkan waktu tidur siang

Sebilangan orang mungkin merasa bahawa tidur pada waktu siang dapat menyegarkan badan mereka ketika mereka bosan dengan aktiviti. Namun, sebaliknya, tidur siang juga boleh menjadikan seseorang lebih sukar untuk tidur pada waktu malam.

Oleh itu, jika anda sangat letih dan ingin tidur sebentar untuk menambah tenaga, cubalah tidur hanya 10-20 minit sebelum jam 3 petang.

4. Elakkan minum minuman beralkohol dan berkafein

Cara seterusnya untuk mengatasi insomnia adalah dengan mengelakkan minuman beralkohol dan minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, dan minuman ringan atau minuman bertenaga, terutama pada waktu petang dan malam sebelum tidur.

Juga, elakkan mengambil makanan dalam jumlah besar sebelum tidur. Ini penting kerana makan sebelum tidur dapat mengaktifkan semula saluran pencernaan, jadi anda akan tetap terjaga.

Terutama bagi orang yang mempunyai asid perut, makan sebahagian besar akan memburukkan lagi keluhan yang memberi kesan pada tidur.

5. Elakkan merokok sebelum tidur

Tidak hanya menghindari minuman beralkohol dan berkafein, anda juga disarankan untuk tidak merokok. Nikotin dalam rokok boleh menyukarkan anda tidur dan berjaga sepanjang malam.

6. Bersenam secara berkala

Bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari diketahui dapat meningkatkan jangka masa dan kualiti tidur. Namun, tidak digalakkan anda bersenam sebelum tidur, kerana ini sebenarnya akan memberi kesan perangsang pada badan dan menyukarkan anda tidur.

7. Elakkan tekanan

Apabila seseorang mengalami tekanan, tubuh akan menghasilkan lebih banyak hormon kortisol, yang boleh mengganggu pola tidur yang sihat. Untuk menghilangkan tekanan, anda boleh mencuba beberapa cara, seperti melakukan yoga, meditasi, atau berehat secara teratur sebelum tidur.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba beberapa cara lain untuk mengatasi masalah insomnia, seperti mandi air hangat sebelum tidur, membaca buku, atau mendengar muzik yang dapat menenangkan anda.

Namun, jika pelbagai cara mengatasi insomnia seperti yang dijelaskan di atas juga tidak berjaya mengatasi masalah insomnia yang anda alami, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan, terutama jika masalah tersebut sudah mengganggu aktiviti dan kesihatan anda.