Jangan memandang rendah, ini adalah pelbagai faedah selada air untuk kesihatan

Manfaat selada air banyak. Pelbagai jenis zat dan nutrien penting yang terkandung dalam sayur-sayuran ini dipercayai mempunyai kesan yang baik untuk menjaga kesihatan tubuh dan mencegah pelbagai penyakit.

Walaupun selada air bukan sayur-sayuran yang popular, faedahnya tidak dapat dinafikan. Selain mengandungi banyak nutrien bermanfaat, seperti serat, vitamin, dan mineral, sayur ini juga rendah kalori, bebas lemak, dan kaya dengan antioksidan.

Dengan rasa yang sedikit pedas, anda dapat menikmati selada air dalam penyediaan sup, pelbagai jenis hidangan kentang, dengan telur, atau ia boleh digunakan sebagai pengisian untuk lumpia dan campuran sayur-sayuran goreng kegemaran anda.

Pelbagai Manfaat Selada Air

Berikut adalah pelbagai faedah selada air yang perlu anda ketahui:

1. Mencegah penyakit kronik

Selada air berguna sebagai sumber antioksidan semula jadi, seperti fenol dan flavonoid. Sebenarnya, dalam satu kajian, selada air mengatasi beberapa sayuran lain dalam jumlah fenol, kepelbagaian flavonoid, dan aktiviti antioksidan.

Di dalam tubuh manusia, antioksidan ini berperanan penting dalam melindungi tubuh dari kerusakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas, sehingga tubuh menghindari berbagai penyakit kronik, seperti diabetes, barah, dan penyakit jantung.

2. Menurunkan risiko barah

Sayuran berdaun hijau, seperti selada air, adalah salah satu pilihan makanan utama untuk melawan barah. Selain daripada aktiviti antioksidan yang tinggi, selada air juga dianggap melindungi anda dari barah berkat kandungannya isothiocyanate di dalamnya.

Sayasothiocyanate adalah sebatian kimia yang aktif apabila selada air digigit atau dipotong. Sebatian ini terbukti dapat melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan, menghalang aktiviti bahan karsinogenik yang memasuki tubuh, dan menghalang pertumbuhan dan penyebaran tumor.

3. Menguatkan tulang

Salah satu faedah selada air yang sama pentingnya ialah ia membantu menguatkan tulang. Selada air mengandungi banyak mineral, seperti kalsium, magnesium, kalium, dan fosfor, yang diperlukan untuk kesihatan tulang.

Sebagai tambahan, satu hidangan (35 gram) selada air mengandungi lebih daripada 100% keperluan vitamin K. setiap hari. Vitamin ini adalah sebahagian daripada protein yang penting untuk mengekalkan kepadatan tulang dan mencegah pelbagai risiko penyakit tulang, seperti patah tulang pinggul dan osteoporosis.

4. Tingkatkan sistem imun anda

Selada air juga merupakan sumber vitamin C yang baik untuk menguatkan sistem imun. Vitamin C terbukti dapat meningkatkan pengeluaran sel darah putih yang dapat melawan dan mengurangkan risiko jangkitan.

5. Menjaga kesihatan mata

Selain vitamin C, selada air juga mengandung vitamin A yang berguna untuk menjaga kesihatan mata. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa kandungan antioksidan lutein dan zeaxanthin dalam selada air sangat penting untuk melindungi mata dari pelbagai kerosakan yang boleh menyebabkan kebutaan.

6. Mencegah penyahhidratan

Tubuh manusia sangat bergantung pada air untuk menjalankan fungsinya dengan betul. Bukan hanya dengan minum, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan airnya juga dapat menjaga kadar air yang mencukupi dalam tubuh. Seperti namanya, selada air mempunyai kandungan air yang sangat tinggi sehingga sangat baik digunakan untuk mencegah dehidrasi.

Setelah mengetahui pelbagai faedah selada air di atas, anda boleh mula menjadikan selada air sebagai sumber pemakanan untuk anda dan ahli keluarga anda di rumah.

Namun, pastikan anda mencuci selada air dengan bersih dan memasaknya dengan teliti. Ini penting untuk mengelakkan pencemaran selada air oleh larva cacing fasiolidae dari kotoran domba atau lembu. Jangkitan dengan larva cacing ini boleh menyebabkan jangkitan fluks hati yang berbahaya.

Untuk memaksimumkan faedah selada air, anda perlu menggabungkan sayur ini dengan pelbagai makanan berkhasiat lain. Untuk mendapatkan nutrien dos harian terbaik, anda boleh berjumpa dengan doktor anda tentang menggabungkan selada air dengan makanan lain dalam makanan anda.