Petua Menggunakan Sunblock Muka Bersama Make Up

Tidak sedikit wanita yang keliru ketika mereka harus memakai solekan tetapi juga memakai pelindung matahari ketika aktif di luar rumah. Tetapi jangan risau, anda tidak perlu bingung lagi jika anda mahu menggunakannya pelindung matahari dan solekan serentak. Lihat cara memakai pelindung matahari wajah dan solekan berikut.

Pendedahan yang terlalu lama terhadap sinar UVA dan UVB boleh menyebabkan terbakar sinar matahari dan mencetuskan kedutan, bintik-bintik gelap, dan penuaan pramatang kulit. Bukan hanya itu, radiasi juga dapat merosakkan DNA dan meningkatkan risiko barah kulit.

Untuk melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB, gunakan pelindung matahari mengandungi SPF (faktor perlindungan cahaya matahari). Tidak kurang pentingnya, gunakan pelindung matahari mesti juga betul, termasuk ketika menggunakannya serentak dengan solekan.

Bagaimana nak guna pelindung matahari muka dan Solekan

Masih ramai orang yang tidak faham bagaimana menggunakan pelindung matahari wajah yang juga berjambang buat awakhlm. Agar anda tidak keliru, cuba ikuti langkah mudah ini.

 • pilih pelindung matahari hadapi SPF sekurang-kurangnya 30

  Untuk aktiviti harian, gunakan sahaja pelindung matahari dengan SPF 30. Sekiranya anda akan aktif sepanjang hari di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari langsung, gunakan pelindung matahari muka dengan SPF 50.

  Terus menggunakan sbuka sekatan wajah walaupun anda aktif di tempat teduh atau di dalam rumah. Ini kerana cahaya matahari masih dapat memancarkan sinaran. Jadi, semasa anda bergerak, apa sahaja cuaca, terus menggunakannya pelindung matahari dengan SPF.

 • Memohon pelindung matahari ke seluruh kawasan di sekitar wajah

  Sebelum menggunakan solekan, terpakai pelindung matahari seluruh wajah. Pastikan anda benar-benar menerapkannya secara merata, termasuk bahagian leher dan telinga. menggunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya 15 - 30 minit sebelum keluar.

 • Memohon solekan

  Secara umum, masalah yang harus dihadapi adalah penumpukan antara lapisan pelindung matahari dan asas supaya wajah kelihatan tebal dan kelihatan seperti memakai topeng. Agar ini tidak berlaku, gunakan asas (asas) tekstur ringan. Selepas itu, teruskan dengan serbuk padat kerana zarah dapat menahan pelindung matahari dan pelembap di tempat. Anda juga boleh memilih serbuk padat yang mengandungi SPF.

 • Jangan lupa bibir

  Bibir juga memerlukan perlindungan. Sinar UV tidak hanya buruk untuk kulit, tetapi juga bibir. Sapukan lip balm atau gincu yang mengandungi SPF 15 untuk menyekat sinar UVA dan UVB. Sekiranya anda aktif di luar rumah, pilih yang memberikan hasil akhir matte. Kerana gincu atau lip bibir yang berkilat menarik lebih banyak sinar UV.

Setelah memahami pentingnya melindungi kulit dari sinaran UV, kini anda memahami pentingnya penggunaan pelindung matahari, terutamanya semasa aktiviti luar pada jam 09.00-15.00. Walaupun cuaca mendung, sinar UV masih aktif memancarkan sinaran yang berpotensi merosakkan kulit. Oleh itu, jangan lupa menggunakannya pelindung matahari wajah secara rutin solekan harian anda.