Ketahui Kebaikan Jantung Pisang untuk Kesihatan

Anda mungkin sudah biasa dengan jantung pisang. Walau bagaimanapun, nampaknya tidak banyak orang yang tahu bahawa terdapat banyak manfaat jantung pisang yang dapat diperoleh jika anda memakannya.

Bukan hanya buahnya, setiap bahagian pokok pisang dapat memberikan manfaat kesihatan yang baik, dari kulit pisang hingga jantung pisang. Malangnya, hati pisang sering dibuang kerana dianggap tidak berguna. Sebenarnya, banyak faedah jantung pisang dapat diperoleh melalui pelbagai persiapan yang lazat.

Hati pisang adalah pendahulu buah pisang. Sebahagian dari pokok pisang ini terdiri daripada kulit luar berwarna merah gelap, daging putih kekuningan di dalamnya, dan bunga pisang di atasnya.

Pelbagai Khasiat Jantung Pisang

Dalam 1 jantung pisang terdapat pelbagai nutrien penting, seperti kalium, vitamin A, vitamin C, vitamin E, mineral, asid lemak, asid amino penting dan tidak penting yang diperlukan oleh tubuh.

Selain itu, jantung pisang juga mengandung banyak antioksidan, seperti polifenol, flavonoid, dan antosianin, terutama pada bunga. Berikut adalah pelbagai faedah jantung pisang yang dapat diperoleh dari nutrien dan antioksidan di dalamnya:

1. Membantu mengawal kadar gula dalam darah

Jantung pisang adalah salah satu jenis makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah, sehingga tidak akan meningkatkan gula darah secara drastik ketika dimakan.

Selain itu, jantung pisang juga sangat kaya dengan serat sehingga dapat melambatkan penyerapan gula di dalam usus. Kandungan serat ini juga dianggap dapat meningkatkan kerja hormon insulin, menurunkan kadar kolesterol, dan menurunkan berat badan pada pesakit diabetes tipe 2 yang berlebihan berat badan.

2. Melancarkan pencernaan

Serat di jantung pisang didominasi oleh serat yang tidak larut. Jenis serat ini diketahui sangat baik untuk kesihatan sistem pencernaan. Serat ini juga dapat mencegah Anda dari berbagai masalah pencernaan, seperti sembelit, bisul, buasir, dan radang usus.

3. Mencegah barah

Antioksidan di jantung pisang memainkan peranan penting dalam melindungi sel-sel badan dari kesan buruk radikal bebas. Pendedahan berlebihan terhadap radikal bebas dalam jangka panjang dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit kronik, termasuk barah.

Bunga pisang juga diketahui mempunyai kesan anti-radang dan antitumor sehingga dapat mengurangkan risiko tumor tumbuh dan merebak. Manfaat jantung pisang ini telah terbukti dalam penyelidikan tumor prostat jinak (BPH), tetapi penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkannya.

4. Mencegah penuaan pramatang

Kandungan vitamin E yang tinggi di jantung pisang juga memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan kulit. Vitamin E terbukti dapat mengurangkan kerosakan sel tubuh yang sihat akibat radikal bebas dan melambatkan proses penuaan sel, serta mengurangkan kedutan pada wajah.

Selain mencegah penuaan dini, vitamin E juga dapat membantu menjaga daya tahan tubuh terhadap jangkitan virus dan bakteria.

5. Mengatasi masalah haid

Wanita yang sering mengalami masalah haid juga boleh mendapat manfaat dari jantung pisang. Pengambilan bunga pisang secara berkala diketahui dapat mengurangkan kadar prostaglandin yang dapat mengurangkan rasa sakit dan pendarahan berlebihan semasa haid atau menorrhagia.

Bukan hanya itu, jantung pisang juga dianggap berguna untuk menjaga berat badan yang ideal, menjaga kesihatan mata, dan mencegah penyakit jantung. Walaupun begitu, beberapa kebaikan jantung pisang masih perlu dikaji lebih lanjut.

Setelah membaca artikel ini, anda akan mengetahui bahawa terdapat banyak faedah jantung pisang yang sangat disukai. Oleh itu, tidak ada salahnya untuk mula menjadikan hati pisang sebagai sebahagian daripada hidangan lazat di meja makan anda.

Namun, ingat juga, selain jantung pisang, terdapat banyak makanan lain yang dapat membawa manfaat kesihatan. Jadi, juga penting bagi anda untuk memasukkan pelbagai makanan berkhasiat ke dalam menu harian anda. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor untuk menentukan menu terbaik mengikut keadaan kesihatan anda.