Lindungi Anak-anak Kita dari Jangkitan Adenovirus

Jangkitan adenovirus adalah sejenis jangkitan yang sering terjadi pada kanak-kanak, terutama yang berusia di bawah 5 tahun. Selain dapat menyebar dengan cepat, beberapa kes jangkitan adenovirus juga dapat menyebabkan masalah kesehatan yang serius jika tidak dirawat.

Adenovirus adalah sekumpulan virus yang boleh menyebabkan jangkitan pada mata, usus, paru-paru, dan saluran pernafasan. Sekurang-kurangnya, terdapat sekitar 40 jenis adenovirus yang telah dikenali dan dapat disebarkan dengan mudah, terutama pada kanak-kanak.

Penyakit yang Disebabkan oleh Adenovirus

Berikut adalah beberapa penyakit yang disebabkan oleh adenovirus:

1. Jangkitan pernafasan akut (ARI)

Adenovirus adalah salah satu penyebab utama ARI pada kanak-kanak. Penyakit ini boleh menyebabkan pelbagai gejala, mulai dari batuk, hidung berair, demam, hidung tersumbat hingga sakit tekak.

Dalam beberapa kes, penyakit ini juga boleh menyebabkan jangkitan telinga tengah (otitis media) dan kelenjar getah bening yang bengkak.

2. Gangguan saluran pernafasan yang lebih rendah

Adenovirus juga dapat menyebabkan pelbagai penyakit saluran pernafasan bawah pada anak-anak, seperti pneumonia atau pneumonia dan bronkiolitis. Penyakit ini biasanya berlaku pada bayi yang mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana kekurangan zat makanan, atau pada bayi yang menderita ARI dan tidak mendapat rawatan.

3. Gastroenteritis

Jangkitan adenovirus juga sering menyebabkan gastroenteritis pada kanak-kanak. Apabila terkena gastroenteritis, anak-anak dapat mengalami cirit-birit, demam, muntah, kekejangan perut, dan sakit kepala. Sekiranya teruk, cirit-birit boleh menyebabkan dehidrasi dan keadaan ini perlu segera dirawat oleh doktor.

4. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing (UTI) juga termasuk penyakit yang boleh disebabkan oleh jangkitan adenovirus. Penyakit ini sering dicirikan oleh gejala khas, termasuk kerap membuang air kecil, sensasi terbakar ketika membuang air kecil, hingga kencing berdarah. Selain daripada virus, UTI juga boleh disebabkan oleh bakteria.

5. Jangkitan mata

Ketika memasuki mata, adenovirus dapat menyebabkan kerengsaan dan keradangan konjungtiva, lapisan dalam kelopak mata dan selaput yang melindungi bola mata. Penyakit ini disebut konjungtivitis.

Apabila terkena jangkitan adenovirus pada mata, anak akan mengalami mata merah, berair, dan bengkak. Mereka juga menjadi lebih rewel dan sukar berehat, kerana mata terasa sakit dan gatal. Penyakit mata ini mudah disebarkan kepada orang lain.

Jangkitan adenovirus pada amnya hanya menyebabkan penyakit ringan dan tidak berbahaya, dan sering membatasi diri.

Namun, pada kanak-kanak yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah (imunodefisiensi), misalnya kerana kekurangan zat makanan, kesan sampingan kemoterapi, atau HIV / AIDS, jangkitan adenovirus dapat menimbulkan risiko komplikasi berbahaya.

Melindungi Kanak-kanak dari Jangkitan Adenovirus

Jangkitan adenovirus ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui batuk, bersin, atau pencemaran kotoran. Untuk mengelakkan penularan jangkitan ini, ada beberapa cara yang penting untuk dilakukan, baik pada kanak-kanak maupun orang dewasa:

  • Sentiasa basuh tangan anda sebelum makan, selepas membuang air kecil atau buang air besar, sebelum mengendalikan makanan, dan setelah menyentuh benda kotor, seperti kenop pintu atau pegangan di kereta atau bas.
  • Pakai topeng semasa dalam perjalanan atau di tempat yang sesak.
  • Tutup mulut dan hidung anda dengan tisu atau lipat siku semasa batuk atau bersin.
  • Elakkan mengelap mata, mulut, atau hidung dengan tangan yang tidak dicuci.
  • Bersihkan peralatan tempat tidur dan mainan yang sering disentuh oleh kanak-kanak.

Sekiranya anda sakit, termasuk ketika anda dijangkiti adenovirus, anak anda tidak boleh pergi ke sekolah kerana mereka memerlukan banyak rehat di rumah. Bukan hanya itu, semasa sakit, anda atau anak anda tidak boleh menggunakan kemudahan awam, seperti berenang di kolam renang awam.

Gejala jangkitan adenovirus pada setiap anak dapat bervariasi, bergantung pada bahagian tubuh yang dijangkiti. Rawatan juga perlu disesuaikan dengan penyakit yang dialami. Tetapi perlu diingat, elakkan penggunaan ubat-ubatan bebas tanpa pandang bulu atau tanpa cadangan doktor.

Sekiranya keadaan anak anda bertambah buruk atau mengalami gejala yang teruk semasa jangkitan adenovirus, seperti penolakan makan dan minum, sesak nafas, sawan, atau demam tinggi yang tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.