7 Khasiat Cendawan untuk Kesihatan dan Kandungan Nutrien di dalamnya

Anda boleh mendapatkan faedah cendawan untuk kesihatan apabila diproses dengan betul dan dimakan secara berkala. Pelbagai kandungan nutrien dalam cendawan dipercayai dapat menjaga kesihatan jantung untuk meningkatkan daya tahan.

Tidak sedikit orang yang menganggap cendawan sebagai sayur. Sebenarnya, cendawan tidak termasuk dalam kelompok tanaman, jadi mereka tidak boleh disebut sayur.

Walau bagaimanapun, cendawan sering dicampurkan ke dalam pelbagai jenis sayur-sayuran seperti sup, untuk menambahkan rasa yang enak pada hidangan. Selain itu, cendawan juga rendah kalori dan tinggi serat, jadi ia baik untuk anda yang mengikuti program diet.

Ada beberapa jenis jamur yang biasa dimakan, yaitu jamur kancing, shiitake, enoki, dan cendawan tiram. Selain lazat, penyelidikan menunjukkan bahawa manfaat cendawan untuk kesihatan sangat beragam. Ini kerana cendawan kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Kandungan Pemakanan Acuan

Kandungan nutrien cendawan bergantung pada jenisnya. Namun, secara umum, jamur rendah lemak dan kolesterol dan mengandung protein, vitamin, mineral, dan serat.

Dalam 100 gram cendawan shiitake, mengandungi nutrien berikut:

 • 2.4 gram protein
 • 14 miligram magnesium
 • 243 miligram kalium
 • 0.2 miligram vitamin B6
 • 32 mikrogram folat
 • 76 miligram fosforus

Selain itu, cendawan mengandungi antioksidan, anti-radang, antivirus, dan antidiabetik.

Beberapa Khasiat Cendawan untuk Kesihatan

Berkat kandungan khasiatnya yang banyak, terdapat pelbagai faedah cendawan yang dapat anda rasakan jika anda memakannya secara berkala, termasuk:

1. Memintasoh barah

Cendawan mengandungi antioksidan tinggi, yang bertindak sebagai pelindung tubuh dalam menangkal radikal bebas penyebab barah. Selain antioksidan, kandungan beta glukan dalam cendawan juga dapat mencegah barah, seperti barah usus besar dan barah serviks.

2. Menjaga kesihatan lelakiung

Selain mencegah barah, kandungan antioksidan dan beta glukan dalam cendawan juga dapat mencegah penyakit jantung. Cendawan juga kaya dengan vitamin B, yang berperanan penting dalam menjaga jantung yang sihat.

3. Meningkatkan imuniti

Kandungan beta glukan dalam cendawan juga baik untuk meningkatkan imuniti. Selain itu, cendawan juga merupakan sumber prebiotik yang baik untuk saluran pencernaan dan menghalang pertumbuhan patogen penyebab penyakit.

4. Menurunkan kadar kolesterol dalam darah

Beta glukan dalam cendawan adalah sumber serat larut yang baik. Penyelidikan menunjukkan bahawa beta glukan dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah, walaupun dalam jumlah kecil.

Selain itu, kalium dalam cendawan diketahui menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah.

5. Menjaga kesihatan otot dan saraf

Kalium yang terkandung dalam cendawan juga berperanan dalam membantu otot dan saraf berfungsi. Selain itu, cendawan juga mengandungi tembaga yang berperanan penting dalam menjaga saraf yang sihat.

6. Menjaga kesihatan tulang

Beberapa jenis cendawan diusahakan menggunakan sinar UV untuk meningkatkan kandungan vitamin D di dalamnya. Vitamin D itu sendiri adalah nutrien yang sangat penting dalam menjaga kesihatan tulang.

7. Menurunkan risiko diabetes

Kerana kandungan serat yang tinggi, cendawan dapat bermanfaat dalam mengurangkan risiko terkena diabetes. Selain itu, cendawan juga dapat membantu anda mengawal dan menurunkan berat badan.

Selain beberapa manfaat cendawan di atas, makanan yang sering diproses dalam hidangan vegetarian juga dapat meningkatkan fungsi otak, menurunkan tekanan darah tinggi, dan menjaga sistem pencernaan yang sihat.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Makan Cendawan

  Beberapa jenis cendawan diketahui mempunyai kesan toksik pada manusia. Untuk mengelakkan keracunan jamur, anda disarankan untuk memproses cendawan dengan betul sebelum memakannya. Anda boleh memprosesnya dengan memanggang, merebus, atau menumis untuk membuang toksin di dalam cendawan.

Selain itu, hindari memakan cendawan liar, kerana berpotensi menjadi toksik. Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku jika anda memakan cendawan liar, termasuk:

 • Mual
 • Gag
 • Pening
 • Cirit-birit
 • Kejang perut

Toksin pada cendawan liar juga boleh mempengaruhi sistem saraf, ginjal, dan hati, dan bersifat karsinogenik. Oleh itu, anda harus makan cendawan yang dijual oleh pengeluar yang dipercayai, kerana ia ditanam di ladang khusus. Sekiranya anda memilih cendawan bungkus, pastikan produk tersebut mempunyai izin dari BPOM.

Manfaat cendawan tidak kecil. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk tidak meminumnya jika anda mempunyai alahan pada jamur. Sekiranya anda mengalami gejala di atas setelah memakan cendawan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.