Kenali GeNose, Alat untuk Mengesan Virus Corona

GeNose C19 adalah alat yang dibuat khas oleh pakar dari Universiti Gajah Mada (UGM) untuk mengesan jangkitan virus Corona melalui pernafasan. Di Indonesia, GeNose telah memperoleh izin pengedaran dan izin penggunaan dari Kementerian Kesehatan Indonesia.

Penggunaan GeNose untuk mengesan penyakit COVID-19 melalui pernafasan telah digunakan sebagai pemeriksaan kesihatan alternatif pada pelbagai mod pengangkutan awam semasa pandemi COVID-19. Namun, seberapa berkesan ujian GeNose C19 untuk mengesan virus Corona dan bagaimana ia berfungsi?

Bagaimana GeNose C19 Berfungsi

GeNose C19 dapat mengenal pasti virus Corona dengan mengesan sebatian organik yang mudah menguap atau sebatian organik yang tidak menentu (VOC). VOC diketahui terbentuk kerana jangkitan virus Corona dan keluar dengan pernafasan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang dengan COVID-19 menghasilkan VOC yang lebih tinggi daripada orang yang tidak dijangkiti virus Corona.

Dalam ujian GeNose, orang yang diperiksa akan diminta untuk menghembuskan nafas ke dalam alat berbentuk tiub, kemudian sensor di dalam tabung akan mengesan VOC dalam nafas yang dihembuskan.

GeNose mengambil masa sekitar 2−3 minit untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan VOC yang dapat menunjukkan COVID-19. Satu unit peranti GeNose dianggarkan dapat menjalankan kira-kira 120 pemeriksaan setiap hari.

Kelebihan Menggunakan GeNose C19

Berikut adalah beberapa kelebihan menggunakan GeNose C19:

  • Hasil ujian cepat dan tidak memerlukan reagen atau bahan kimia lain seperti dalam pemeriksaan ujian pantas
  • Kos ujian pengesanan virus Corona menggunakan GeNose C19 relatif murah, yaitu sekitar Rp. 15.000 – Rp. 25.000
  • Persampelan ujian dalam bentuk pernafasan dianggap jauh lebih selesa daripada mengambil sampel dengan kaedah sapu

Keberkesanan Ujian GeNose C19

GeNose C19 telah diuji profil pada 600 sampel di Bhayangkara Hospital dan Bambanglipuro COVID-19 Special Field Hospital, Yogyakarta, dan menunjukkan tingkat ketepatan hingga 97%.

Dari hasil percubaan ini, ujian GeNose C19 dianggap sebagai alternatif untuk mengesan jangkitan virus Corona. Walaupun begitu, masih banyak penyelidikan yang diperlukan untuk memastikan ketepatan dan keberkesanan GeNose dalam mengesan virus Corona secara khusus.

Ini kerana VOC yang dikesan dalam ujian GeNose C19 juga dapat dijumpai pada nafas yang dihembuskan pada orang dengan penyakit pernafasan lain, seperti asma, barah paru-paru, dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD).

Oleh itu, diagnosis COVID-19 sebenarnya tidak cukup untuk bergantung pada ujian GeNose C19. Hingga kini, keputusan ujian PCR dan pemeriksaan dari doktor masih menjadi standard untuk diagnosis COVID-19, sementara ujian lain hanya digunakan untuk pemeriksaan.

Sebagai alat saringan, GeNose C19, yang ditemui oleh pakar dari UGM, diharapkan dapat membantu mengesan penderita COVID-19 tanpa gejala, sehingga penyebaran COVID-19 dapat dikendalikan dengan lebih baik.

Walau bagaimanapun, tanpa mengira hasil ujian GeNose C19, setiap orang mesti terus menggunakan protokol kesihatan untuk mencegah penularan COVID-19.

Sekiranya anda mengalami simptom COVID-19, seperti demam, batuk, hidung berair, bau busuk (anosmia), dan sesak nafas, atau merasakan bahawa anda telah menghubungi seseorang dengan COVID-19, segera hubungi rawatan kesihatan kemudahan atau talian panas COVID-19 untuk diperiksa.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai ujian GeNose C19 atau kaedah pemeriksaan lain untuk mendiagnosis COVID-19, anda bolehberbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi.