Bolehkah Tartar Dibersihkan Di Rumah?

Pembentukan tartar akan menjadikan gigi kelihatan tidak bersih. Masalah kebersihan gigi ini boleh berlaku kita menjadi tidak yakin, sertamalas tersenyum atau ketawa terbahak-bahak.

Tartar (kalkulus) dan plak gigi tidak sama. Plak gigi, atau lebih dikenali sebagai jigong, adalah lapisan nipis, melekit dan tidak berwarna yang terbentuk di permukaan gigi. Sementara tartar adalah plak gigi yang mengeras kerana gigi tidak dibersihkan dengan betul.

Tartar yang tidak dibersihkan dapat menjadikan plak gigi lebih mudah melekat, membangun dengan lebih cepat, dan menjadi "rumah" bagi bakteria berbahaya. Plak gigi boleh dibersihkan di rumah dengan menyikat dan menggosok gigi di antara gigi anda. Namun, adakah ini juga berlaku pada tartar?

Apa Yang Berlaku Sekiranya Tartar Tidak Dibersihkan?

Sebelum menjawab soalan di atas, ada baiknya mengetahui risiko yang boleh berlaku jika tartar tidak pernah dibersihkan, iaitu:

Keradangan gusi atau gingivitis

Keradangan gusi sering dicirikan oleh gejala seperti gusi bengkak dan pendarahan mudah. Gingivitis hanya kesan awal. Keadaan ini boleh berkembang menjadi penyakit gusi yang lebih teruk.

Periodontitis

Periodontitis adalah keradangan pada gusi yang merebak ke tulang dan tisu gigi yang lain. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan gigi.

Selain masalah kesihatan di rongga mulut, bakteria pada tartar juga berisiko menyebabkan penyakit jantung.

Cara Membersihkan Tartar

Kembali ke soalan asal, bolehkah tartar dibersihkan di rumah? Tidak seperti plak gigi, proses pembersihan tartar perlu dilakukan di klinik oleh doktor gigi. Prosedur ini dipanggil penskalaan gigi. Terdapat dua jenis teknik dalam penskalaan gigi, iaitu secara manual atau menggunakan mesin ultrasonik.

Setiap teknik mempunyai kelebihan dan kekurangan dalam menghilangkan tartar. Berikut adalah kelebihan dan kekurangan setiap teknik:

Teknik manual

Teknik dengan instrumen manual lebih mampu mencapai bahagian gigi di bawah gusi, tetapi membersihkan tartar menggunakan teknik ini lebih memakan masa.

Teknik ultrasonik

Pengikisan gigi ini dilakukan dengan menggunakan getaran berkelajuan tinggi. Masa yang diperlukan untuk membersihkan tartar menggunakan mesin ultrasonik memang lebih pendek, tetapi kaedah ini dapat menjadikan permukaan gigi menjadi kasar.

Tartar perlu dibersihkan dengan penskalaan gigi oleh doktor gigi, untuk mengelakkan radang gusi dan periodontitis. Tetapi perlu diingat, walaupun tartar dapat dibersihkan, itu tidak bermaksud anda tidak perlu menjaga gigi dan rongga mulut anda bersih.

Jaga kebersihan gigi dan mulut dengan menggosok gigi dua kali sehari pada waktu pagi dan malam sebelum tidur, bersihkan antara gigi dengan benang gigi (flossing) sebelum menggosok gigi, minum air secukupnya, kurang makan makanan bergula, dan jangan merokok. Jangan lupa untuk memeriksa kesihatan gigi anda dengan kerap, iaitu setiap 6-12 bulan kepada doktor gigi.

Ditulis oleh:

drg. Arni Maharani

(Doktor gigi)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found