Pengantin lelaki, mari, ketahui vaksin yang disyorkan sebelum berkahwin

Persiapan perkahwinan bukan hanya mengenai bangunan dan pakaian,kamu tahu. Pengantin perempuan dianjurkan untuk melakukan vaksinasi sebelum menikah, sebagai upaya untuk mencegah penyakit yang mungkin muncul setelah pernikahan. Ayuh, ketahui jenis vaksin yang disarankan sebelum berkahwin.

Keadaan kesihatan pasangan pengantin adalah penting sebelum berkahwin. Ini kerana selepas berkahwin, anda akan melakukan hubungan seks secara berkala. Di samping itu, kemungkinan anda hamil sangat tinggi. Dengan memberi vaksin, anda dapat dilindungi dari beberapa penyakit berbahaya.

5 Jenis Vaksin Yang Disarankan Sebelum Berkahwin

Berikut adalah 5 jenis vaksin yang boleh diberikan sebelum anda berkahwin dan mempunyai anak:

1. DPT (difteria, pertusis, tetanus) dan TT (toksoid tetanus)

Pemerintah Indonesia mengharuskan vaksinasi TT untuk calon pengantin perempuan. Walau bagaimanapun, jika anda pernah memvaksinasi DPT, anda tidak perlu memvaksinasi TT lagi. Ini kerana vaksin DPT merangkumi pencegahan tiga penyakit, iaitu difteria, pertusis, dan tetanus.

Kedua-dua vaksin ini dapat diberikan sebelum berkahwin atau kepada wanita yang akan dan sedang hamil. Sebaiknya vaksinasi semula (booster) DPT setiap 10 tahun.

2. HPV (human papillomavirus)

Virus HPV dapat menyebabkan sejumlah penyakit, termasuk barah serviks. Penularan virus ini melalui hubungan langsung dan hubungan seksual. Oleh itu, vaksin HPV sebaiknya diberikan kepada wanita yang belum melakukan hubungan seks atau sebelum berkahwin. Pemberian vaksin setelah seseorang dijangkiti virus dianggap kurang berkesan.

Lelaki juga disyorkan untuk melakukan vaksinasi ini untuk mencegah dijangkiti virus daripada pasangan mereka.

3. MMR (campak, gondok, rubela)

Mesti mendapatkan vaksinasi MMR sebelum menikah juga dianjurkan, kerana dapat membantu mencegah campak, gondok, dan rubela. Ini penting, terutama bagi anda yang ingin mempunyai anak tidak lama lagi.

Sekiranya salah satu penyakit ini berlaku pada wanita hamil, keguguran atau janin boleh dilahirkan dengan kecacatan. Vaksin ini tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana boleh membahayakan janin. Jadi, masa terbaik untuk mendapatkan vaksinasi ini adalah sebelum merancang kehamilan. Setelah diberi vaksin, anda dan pasangan juga perlu mencegah kehamilan selama 3 bulan.

4. Cacar air (varicella)

Mengalami cacar air semasa mengandung boleh meningkatkan risiko mengalami kecacatan pada janin. Walaupun begitu, vaksinasi cacar air semasa kehamilan tidak digalakkan. Anda disyorkan melakukan vaksinasi ini sebelum berkahwin. Vaksin ini juga disukai jika anda berumur di bawah 30 tahun dan tidak pernah menghidap cacar air.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai sejarah vaksinasi yang telah anda lakukan, vaksin cacar ini boleh diberikan lagi.

5. Hepatitis B

Vaksin hepatitis B termasuk dalam imunisasi asas bayi baru lahir hingga usia lima tahun. Walaupun begitu, anda tetap disarankan untuk mendapatkan vaksinasi hepatitis B sebelum menikah sebagai upaya pencegahan.

Vaksinasi ini diperlukan kerana hepatitis B dapat disebarkan melalui hubungan seksual dan penggunaan barang peribadi bersama, seperti sikat gigi dan pisau cukur. Bukan hanya itu, hepatitis B juga dapat menular dari ibu ke bayi semasa melahirkan.

Vaksinasi harus menjadi salah satu persiapan perkahwinan yang dilakukan oleh pengantin lelaki dan perempuan. Vaksinasi ini dapat mencegah penyakit yang mungkin muncul di kemudian hari. Rujuk doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan vaksinasi sebelum berkahwin.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found