Ini adalah 5 sebab mengapa perkahwinan awal tidak digalakkan

Perkahwinan awal adalah perkahwinan yang dilakukan oleh pasangan sebelum mencapai usia 18 tahun. Selain buruk bagi kesehatan, pernikahan dini juga berpotensi memicu keganasan seksual dan pelanggaran hak asasi manusia.

Melalui undang-undang di Indonesia, usia minimum perkahwinan adalah 19 tahun, baik lelaki maupun wanita. Sekiranya anda belum mencapai usia itu, perkahwinan boleh dikatakan sebagai perkahwinan awal.

Beberapa kajian bahkan menunjukkan bahawa perkahwinan awal pada usia muda mempunyai kesan perubatan dan psikologi yang negatif dan lebih berisiko menyebabkan perceraian.

Sebab Perkahwinan Awal Tidak Disarankan

Di Indonesia, perkahwinan awal boleh terjadi dengan pelbagai alasan dan salah satunya adalah untuk mencegah hubungan seks di luar perkahwinan. Terdapat juga ibu bapa yang mengahwini anak-anak remaja mereka kerana alasan ekonomi.

Ini berdasarkan anggapan bahawa dengan mengahwini anak-anak, beban ibu bapa akan dikurangkan kerana kehidupan anak akan menjadi tanggungjawab pasangan setelah berkahwin.

Tidak sedikit ibu bapa juga berpendapat bahawa anak-anak mereka akan mendapat kehidupan yang lebih baik setelah berkahwin. Sebenarnya, jika anak berhenti sekolah, itu hanya akan memanjangkan rantai kemiskinan. Perkahwinan awal juga lebih biasa di kelas menengah rendah.

Perkahwinan awal bukanlah satu-satunya jalan keluar, kerana perkahwinan awal sebenarnya boleh membawa kepada perkara lain. Berikut adalah sebab mengapa perkahwinan awal tidak boleh dijalankan:

1. Risiko penyakit kelamin meningkat

Hubungan seksual yang dilakukan oleh pasangan di bawah usia 18 tahun, akan lebih berisiko dijangkiti penyakit kelamin, seperti HIV. Ini boleh berlaku kerana kurangnya pengetahuan tentang seks yang sihat dan selamat, jadi penggunaan alat kontraseptif masih sangat rendah.

2. Risiko keganasan seksual meningkat

Kajian menunjukkan bahawa wanita yang menjalani perkahwinan awal lebih cenderung mengalami kekerasan daripada pasangan mereka. Usia muda untuk melaksanakan rumah tangga sering kali membuat pasangan tidak dapat berfikir matang.

Keadaan emosinya belum stabil, jadi mudah terbawa oleh kemarahan dan ego. Pada akhirnya, masalah ini tidak dapat diselesaikan dengan cara komunikasi dan perbincangan, tetapi melalui kekerasan, baik secara fisik dan lisan.

Walaupun pada awalnya perkahwinan awal bertujuan untuk melindungi diri dari keganasan seksual, kenyataannya adalah sebaliknya. Risiko keganasan lebih tinggi, terutamanya jika jurang usia antara suami dan isteri semakin jauh.

3. Risiko kehamilan meningkat

Kehamilan awal tidak mudah dan cenderung lebih berisiko. Baris risiko yang boleh berlaku tidak bergurau dan boleh membahayakan keadaan ibu dan janin.

Pada janin, risiko yang boleh berlaku adalah kelahiran pramatang dan berat lahir rendah. Bayi juga dapat mengalami masalah pertumbuhan dan perkembangan kerana mereka berisiko lebih tinggi mengalami gangguan sejak lahir, ditambah dengan kurangnya pengetahuan ibu bapa dalam merawatnya.

Sementara itu, ibu yang masih remaja juga lebih berisiko mengalami anemia dan preeklamsia. Keadaan ini akan mempengaruhi keadaan perkembangan janin. Sekiranya preeklamsia menjadi eklampsia, keadaan ini akan membahayakan ibu dan janin, malah boleh mengakibatkan kematian.

4. Risiko mengalami masalah psikologi

Bukan hanya kesan fizikal, gangguan mental dan psikologi juga berisiko tinggi bagi wanita yang berkahwin pada usia muda.

Penyelidikan menunjukkan bahawa semakin muda seorang wanita dalam perkahwinan, semakin tinggi risikonya untuk mengalami gangguan mental, seperti gangguan kecemasan, gangguan mood, dan kemurungan, di kemudian hari.

5. Tahap risiko sosial dan ekonomi yang rendah

Bukan hanya dari segi kesihatan, perkahwinan awal juga boleh dikatakan merompak wanita dari usia remaja mereka sendiri. Belia harus dipenuhi dengan bermain dan belajar untuk mencapai kemampuan masa depan dan kewangan yang lebih baik.

Namun, peluang ini sebenarnya ditukar dengan beban mengurus anak-anak dan rumah tangga. Sebilangan dari mereka yang menjalani perkahwinan awal cenderung putus sekolah, kerana mereka pasti harus menunaikan tanggungjawab mereka setelah menikah. Begitu juga, lelaki muda yang secara psikologi tidak bersedia menanggung nafkah dan bertindak sebagai suami dan ayah.

Perkahwinan tidak semudah yang disangka. Memerlukan kematangan dari segi fizikal, psikologi, dan emosi. Inilah sebabnya mengapa perkahwinan awal tidak digalakkan dan kadar perkahwinan awal harus ditekan.

Kematangan mental dan kewangan juga merupakan aspek penting yang perlu dipertimbangkan sebelum memutuskan untuk menjalani perkahwinan dan membina rumah tangga.

Sekiranya anda mengalami keganasan, baik fizikal dan emosi, terhadap keadaan psikologi anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau psikologi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found