Wanita hamil, mari, kenali perbezaan antara cecair faraj normal atau tidak normal

Keputihan semasa mengandung amnya adalah perkara yang biasa. Walaupun begitu, wanita hamil juga perlu berwaspada sekiranya Keputihan yang keluar mempunyai perubahan warna atau aroma, kerana ini boleh menandakanmasalah kesihatan.

Keputihan juga dikenali sebagai penyakit keputihan atau keputihan. Semasa mengandung, terdapat peningkatan kadar hormon yang dapat meningkatkan pengeluaran cairan vagina. Pelepasan ini biasanya tidak berbahaya. Namun, dalam keadaan tertentu, keputihan dapat muncul akibat jangkitan dan memerlukan rawatan perubatan.

Cecair Faraj Normal Semasa Kehamilan

Cecair vagina berfungsi untuk mencegah kemasukan jangkitan dari vagina ke rahim. Cecair faraj mengandungi sel penuaan dari vagina dan serviks, serta bakteria vagina normal.

Berikut adalah beberapa ciri keputihan normal yang perlu diketahui oleh ibu hamil:

  • Cecair terasa berair seperti lendir
  • Cecair putih jernih atau susu
  • Cecair tanpa bau atau sedikit tidak berbau

Isipadu cecair faraj biasanya meningkat sebelum bersalin. Beberapa saat sebelum memasuki proses persalinan, cairan akan menebal dan mengandung sedikit darah.

Mengenali Cecair Faraj Tidak normal pada Wanita Hamil

Perubahan keputihan boleh disebabkan oleh jangkitan yis (kandidiasis). Jangkitan ini cukup sering terjadi pada wanita hamil kerana perubahan tahap hormon yang mengganggu keseimbangan pH di dalam vagina dan memudahkan ragi tumbuh di dalam vagina.

Beberapa ciri keputihan yang tidak normal yang disebabkan oleh jangkitan yis adalah:

  • Keputihan kuning atau hijau
  • Cecair mempunyai bau busuk
  • Pelepasan disertai dengan gejala gatal dan terbakar pada alat kelamin, atau sakit ketika membuang air kecil

Selain jangkitan yis, keputihan yang tidak normal juga disebabkan oleh pelbagai penyakit, seperti vaginosis bakteria dan jangkitan kelamin, termasuk gonorea, klamidia, dan trikomoniasis.

Cara Menjaga Kesihatan FarajaatHabatu

Kesihatan faraj sangat penting, terutamanya semasa mengandung. Ayuh, jaga kebersihan vagina dengan cara berikut:

Basuh faraj dengan cara yang betul

Sebelum mencuci faraj, basuh tangan anda terlebih dahulu. Bersihkan faraj terlebih dahulu sebelum membersihkan dubur. Jangan lakukan sebaliknya, kerana bakteria dari dubur boleh memasuki vagina. Setelah mencuci kedua-duanya, keringkan dengan tuala lembut atau tisu.

Gunakan seluar dalam kapas

Pastikan selalu memakai seluar dalam yang diperbuat daripada kapas, ya. Kain kapas lembut dapat menyerap peluh dengan baik sehingga kawasan faraj tidak lembap, dan dapat mencegah kerengsaan. Pastikan juga wanita hamil selalu menukar seluar dan seluar dalam setiap hari.

Elakkan sabun wangi dan pencucian wanita

Penggunaan sabun mandi wangi dan pembersih vagina dapat mengganggu keseimbangan pH vagina dan jumlah bakteria baik di dalam vagina. Ini sebenarnya menjadikan wanita hamil lebih berisiko mendapat jangkitan yang menyebabkan pengeluaran cairan vagina yang tidak normal.

Selain menjaga kebersihan vagina, wanita hamil juga disarankan untuk minum lebih banyak air dan tidak menahan kencing. Untuk mengurangkan risiko jangkitan kulat, wanita hamil juga disyorkan untuk makan makanan yang mengandungi probiotik, misalnya yogurtdan mengurangkan pengambilan gula.

Kini wanita hamil dapat mengenali keputihan yang normal atau tidak normal dari tanda-tanda di atas. Sekiranya wanita hamil mendapati perubahan warna dan bau keputihan, jangan berlengah berjumpa doktor untuk menentukan penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.