Kesan Penyakit Asid Perut Semasa Kehamilan dan Cara Mengubatinya

Penyakit asam lGastritis agak biasa pada wanita hamil, terutamanya pada trimester kehamilan terakhir. Gejala utama adalah sensasi terbakar di perut (pedih ulu hati).Penyakit refluks asid semasa kehamilan boleh membawa akibat yang serius. Oleh itu, wanita hamil perlu mengetahui cara merawatnya.

Penyakit refluks asid (GERD) pada wanita hamil biasanya berlaku pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Asid perut boleh naik ke kerongkongan menyebabkan gejala pedih ulu hati.

Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan wanita hamil mengalami perkara ini. Salah satunya adalah kerana perut ditekan oleh rahim yang tumbuh.

Kesan Penyakit Asid Perut Semasa Kehamilan

Walaupun simptom sering terjadi pada wanita hamil, itu tidak bermaksud penyakit refluks asid dapat diabaikan. Sebabnya, keadaan ini boleh memberi kesan buruk sekiranya dibiarkan berlarutan tanpa rawatan. Berikut adalah beberapa komplikasi penyakit refluks asid:

Ulser esofagus

Ulser esofagus adalah luka pada lapisan esofagus yang disebabkan oleh refluks asid. Pada mulanya, asid perut hanya akan menyebabkan keradangan atau esofagitis. Walau bagaimanapun, jika berlanjutan, keradangan boleh menjadi lebih teruk dan akhirnya membentuk luka yang menyebabkan sakit dada atau pedih ulu hati dan kesukaran menelan (disfagia).

Selain itu, luka yang terbentuk kerana asid perut boleh menjadi sangat dalam dan menyebabkan pendarahan. Walaupun pendarahannya kecil, ia boleh menyebabkan anemia yang berbahaya bagi wanita hamil.

Penyempitan esofagus

Selain berkembang menjadi luka, keradangan esofagus yang disebabkan oleh asid perut juga dapat membentuk jaringan parut. Tisu parut ini menyempitkan kerongkongan, sehingga sukar ditelan.

Esofagus Barrett

Esofagus Barrett adalah keadaan apabila tisu di dinding esofagus bawah berubah sehingga menjadi serupa dengan tisu di dinding usus. Keadaan ini tidak menyebabkan gejala tertentu, tetapi dapat meningkatkan risiko terkena barah esofagus.

Cara Mengubati Penyakit Asid Perut Semasa Kehamilan

Segera berjumpa doktor sekiranya wanita hamil mengalami simptom penyakit refluks asid. Untuk melegakan simptom, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat-ubatan, seperti:

1. Antasid

Antasid berfungsi dengan meneutralkan asid perut. Namun, ibu hamil perlu tahu, ubat ini boleh mengganggu penyerapan zat besi di dalam usus. Oleh itu, gunakan antasid seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Dos dan jangka masa penggunaan antasid akan ditentukan oleh doktor mengikut keadaan wanita hamil. Kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa menggunakan ubat ini adalah mual, sembelit, cirit-birit, atau sakit kepala.

2. Omeprazole

Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut. Omeprazole ditetapkan untuk diminum sekali sehari sebelum makan. Walaupun selamat untuk dimakan oleh wanita hamil, omeprazole boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit kepala, cirit-birit, mual, dan muntah.

3. Ranitidine

Ranitidine juga dapat melegakan penyakit refluks asid dengan mengurangkan pengeluaran asid perut. Ubat ini biasanya diambil 2 kali sehari dan kesan sampingan yang mungkin timbul termasuk mengantuk, sembelit, dan sakit kepala.

Penyakit refluks asid pada wanita hamil perlu ditangani. Terlepas dari kenyataan bahawa gejala tersebut dapat membuat wanita hamil merasa tidak selesa, keadaan ini juga dapat membawa akibat yang serius. Ubat dari doktor dapat mengurangkan simptom penyakit refluks asid. Walau bagaimanapun, rawatan ini juga perlu disertakan dengan diet yang sesuai.

Sekiranya wanita hamil mengalami simptom kenaikan asid perut, lebih baik makan sedikit tetapi kerap daripada makan dalam jumlah besar sekaligus. Juga, elakkan makan makanan dan minuman pedas, berasid, atau berminyak yang tinggi kafein. Semasa makan, jangan berbaring supaya rahim tidak menekan perut.

Sekiranya gejala yang dialami wanita hamil semakin teruk, terutamanya sehingga menyebabkan kesukaran menelan, penurunan berat badan, atau najis menjadi berair dan hitam, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.