Ikuti Cara Mengecilkan Perut Selepas Bersalin Di Bawah

Bagi ibu-ibu yang menginginkan perutnya kembali kencang selepas melahirkan anak, periksa sebilangan cara mengecilkan perut setelah melahirkan ini.

"Si A baru tiga bulan lalu melahirkan, tetapi perut dan badan Macam mana boleh jadi kurus lagi dengan baik? " Sungguh mengagumkan apabila melihat seorang wanita yang baru melahirkan, tetapi bentuk tubuhnya telah kembali seperti dulu sebelum dia hamil. Dan setiap wanita mungkin menginginkan perkara yang sama, mengetahui bagaimana mengecilkan perut setelah melahirkan dengan cepat.

Ia memerlukan masa dan kesabaran

Sebenarnya, sejurus selepas melahirkan, berat badan ibu telah menurun sekitar 3 hingga 6 kg. Jumlah ini adalah pengumpulan berat bayi, plasenta, dan jumlah darah dan cairan amniotik yang keluar. Itu belum ditambah dengan jumlah cairan tubuh yang akan terbuang melalui air kencing, darah, dan peluh. Penurunan berat badan ini juga mengurangkan ukuran perut setelah melahirkan.

Wah, jika begitu mudah dong mengecutkan perut selepas melahirkan? MakanJangan terlalu gembira. Urutan perut kembali rata dan kencang hanya beberapa minggu selepas melahirkan memang dapat dialami oleh beberapa wanita. Tetapi malangnya, ini tidak semestinya berlaku bagi setiap wanita. Bagi kebanyakan wanita, memerlukan beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun untuk menghilangkan "lemak bayi" di perut. Sekiranya, diperlukan sembilan bulan atau lebih, sehingga perut kembali kencang setelah melahirkan.

Pengecutan perut setelah melahirkan juga nampaknya bergantung pada beberapa faktor, termasuk:

 • genetik.
 • Bentuk dan ukuran badan sebelum kehamilan.
 • Berapa banyak kenaikan berat badan semasa kehamilan.
 • Berapa banyak anda bergerak atau bersenam.

Cara mengecilkan perut selepas melahirkan boleh menjadi tugas yang agak mudah jika anda menyusu. Di samping itu, kenaikan berat badan kurang dari 13.6 kg ketika hamil dan rajin bersenam secara teratur semasa mengandung. Tubuh juga lebih mudah untuk kembali seperti sebelumnya jika ini adalah kehamilan pertama anda.

Sekiranya anda tidak menyusu tetapi ingin menurunkan berat badan dengan cepat setelah melahirkan, anda harus mengawasi berapa banyak makanan yang anda ambil ke dalam badan anda. Anda tidak lagi memerlukan banyak kalori seperti ketika anda hamil. Tetapi setelah melahirkan, Ibu tetap dinasihatkan untuk mencukupi kalori sebanyak 1,800-2,200 kalori sehari.

Apa nak buat?

Untuk perut dan badan yang langsing, anda boleh menggunakan cara berikut untuk mengecilkan perut anda selepas melahirkan:

 • Menyusu

  Tidak mengapa dapat menurunkan berat badan semasa menyusu. Sekiranya anda kehilangan kira-kira 1 kg dalam satu minggu, ia mungkin tidak akan mempengaruhi pengeluaran susu. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda ingin menurunkan berat badan semasa menyusu.

 • Sukan

  Bukan hanya cara mengecilkan perut setelah melahirkan, senaman juga membantu mengencangkan dinding perut dan membakar kalori. Sama ada hanya berjalan di sekitar rumah, mengikuti kelas yoga setelah melahirkan, aerobik, peregangan, berenang, atau sukan yang melatih pelvis. Paling tidak, tunggu enam minggu selepas melahirkan sekiranya anda ingin mula bersenam. Pastikan anda berbincang dengan doktor terlebih dahulu untuk menentukan kapan anda boleh mula bersenam dan jenis senaman apa yang sesuai.

 • Jaga pengambilan makanan

  Berat badan yang sihat selepas bersalin dapat dicapai dengan memakan protein, karbohidrat kompleks, buah-buahan, sayur-sayuran, lemak tak jenuh, biji-bijian, dan makanan berserat tinggi lain, yang membuat anda merasa kenyang lebih lama. Selain itu, jangan lupa makan bahagian yang lebih kecil tetapi sering dan menjauhinya makanan ringan atau makanan segera.

  Jangan melakukan diet yang melampau atau terlalu berat untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Diet yang berlebihan menjadikan tubuh lapar, tertekan, dan letih sehingga boleh mempengaruhi pengeluaran susu. Di samping itu, diet juga membuatkan anda tidak mendapat nutrien yang mencukupi. Bayi anda mungkin tidak mendapat nutrien yang diperlukannya dari susu ibu anda.

 • Membawa anak

  Tidak hanya berguna untuk tidur, membawa bayi juga memberi manfaat untuk Ibu. Membawa anak adalah seperti membawa berat 3.6 kg hingga 5.4 kg, kata pakar kecergasan pranatal. Sekiranya anda menambah setinggan (pergerakan berulang dari posisi berdiri, ke posisi seperti duduk, kemudian kembali ke posisi berdiri), otot badan bawah akan terbentuk dan metabolisme badan akan meningkat.

  Anda juga boleh bersenam dengan berjalan-jalan di rumah sambil memegang si kecil pada waktu pagi untuk mendapatkan faedah cahaya matahari. Jangan lupa memakai pakaian bayi dan pelindung mata, dan jangan berjemur terlalu lama.

 • Minum banyak air

  Minum lapan gelas air sehari bukan sahaja dapat membuang toksin dari badan, tetapi juga membuat anda berasa kenyang. Keperluan air yang mencukupi juga dapat mengelakkan anda daripada mengalami dehidrasi.

 • Penggunaan probiotik

  Penyelidikan menunjukkan bahawa probiotik dapat membantu wanita mengawal metabolisme mereka, termasuk lemak perut setelah melahirkan. Probiotik dikenali sebagai bakteria "baik" yang dapat meningkatkan kesihatan usus dan pencernaan. Walau bagaimanapun, kajian lanjut menunjukkan bahawa mengambil probiotik sahaja tidak semestinya menyebabkan penurunan berat badan selepas melahirkan.

Bentuk badan ibu yang berubah setelah melahirkan, secara amnya akan kembali normal setelah beberapa waktu. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu mungkin sukar untuk kembali ke bentuk badan sebelum kehamilan, terutama di bahagian perut. Beberapa cara mengecilkan perut setelah melahirkan seperti yang dijelaskan di atas, anda boleh lakukan, tetapi anda harus selalu berjumpa doktor terlebih dahulu.