Memilih Terapi Strok yang Betul

Terapi strok memainkan peranan penting dalam menjaga pesakit strok dalam keadaan baik dan membantu mencegah kecacatan selanjutnya. Kerosakan otak akibat strok boleh merebak dannJadi ia adalah masalah jangka panjang. Supaya kualiti hidup penghidap strok meningkat, terapi strok diperlukan.

Strok boleh menyebabkan penderita mengalami lumpuh atau berkurangnya kemampuan untuk berfungsi. Walaupun ada yang dapat pulih sepenuhnya dalam waktu yang singkat, tetapi umumnya penghidap strok memerlukan sokongan perubatan dan psikologi untuk jangka masa yang lama untuk memulihkan fungsi tubuh mereka agar mereka lebih berdikari.

Terapi Perubatan

Terapi strok dapat mengembalikan kualiti hidup mangsa strok. Berikut adalah beberapa terapi yang boleh diberikan, termasuk:

  • Terapi fizikal

Strok boleh melemahkan otot-otot di badan penghidap. Ini menyukarkan pergerakan badan dan sendi. Kesannya adalah pengurangan koordinasi dan pergerakan badan serta kesukaran melakukan aktiviti fizikal seperti berjalan dan berdiri.

Terapi fizikal membantu menguatkan otot badan dan melatih mangsa strok untuk kembali melakukan aktiviti setelah mengalami kerosakan otak. Terapi fizikal atau fisioterapi adalah terapi yang dilakukan oleh ahli fisioterapi dan ahli terapi, yang pertama akan menilai masalah fizikal pesakit. Sekiranya masalah fizikal yang dialami terlalu parah, ia dapat dibantu dengan alat untuk menyokong pemulihan dari gangguan pergerakan pesakit.

  • Terapi pertuturan dan bahasa

Salah satu akibat strok adalah kehilangan atau penurunan kemampuan bercakap. Gangguan pertuturan akibat strok boleh merangkumi penurunan kemampuan bercakap secara keseluruhan, tidak dapat menggunakan kata yang tepat, atau tidak dapat menyelesaikan ayat.

Strok juga boleh merosakkan otot yang mengawal kemampuan penghidapnya untuk bercakap. Terapi strok untuk gangguan ini dapat dilakukan oleh ahli terapi pertuturan dan bahasa, yang akan melatih pesakit untuk bercakap dengan jelas dan koheren. Sekiranya gangguan itu terlalu teruk, maka terapi strok adalah mencari cara untuk berkomunikasi selain daripada bercakap.

  • Terapi pekerjaan

Terapi pekerjaan adalah pemulihan yang membantu seseorang mendapatkan kembali, mengembangkan, dan membina kemahiran penting yang berkaitan dengan kebebasan dalam aktiviti harian. Pesakit akan dilatih mengikut keperluannya, contohnya cara mengikat pakaian dan menggosok gigi.

Terapi kerja boleh dilakukan bersama dengan terapi pertuturan dan bahasa, untuk melatih kemampuan kognitif seseorang yang telah mengalami strok. Kebolehan kognitif yang dapat terganggu akibat strok termasuk penurunan kemampuan berfikir, akal, ketidakmampuan untuk membuat penilaian, dan masalah ingatan.

  • Terapi rekreasi dan terapi psikologi

Terapi rekreasi dapat diberikan kepada pesakit pasca strok untuk menyukai apa yang sering mereka lakukan, seperti menjaga binatang peliharaan, atau membuat kraf dan seni, bergantung pada minat penderita.

Terapi psikologi atau psikoterapi diperlukan untuk memperbaiki keadaan mental seseorang yang mengalami strok. Cuma keadaan yang tidak lagi seperti dulu cenderung menimbulkan perasaan tertekan dan gangguan emosi pada penderita. Salah satu bentuk yang paling biasa adalah menarik diri dari aktiviti sosial dan melepaskan harapan untuk pulih.

Terapi Alternatif

Sebagai tambahan kepada terapi strok di atas, terapi berikut boleh digunakan sebagai alternatif untuk pesakit poststroke. Walau bagaimanapun, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu kerana langkah-langkah berikut belum terbukti sepenuhnya untuk membantu pemulihan selepas strok.

  • saya jugaklawatan

Terapi menggunakan jarum khas yang dimasukkan ke permukaan kulit telah popular di Asia selama berabad-abad. Terapi akupunktur diklaim dapat membantu mengurangkan kesakitan, kelumpuhan, dan masalah otot akibat strok.

  • Urut

Urut adalah terapi yang sangat biasa bagi mangsa strok. Urut dapat membantu meningkatkan mood, menurunkan tekanan darah, mengurangkan kegelisahan, dan merehatkan badan dan minda. Selain itu, ia juga dapat membantu mengatasi masalah otot dengan meningkatkan aliran darah ke kawasan yang terjejas.

  • Yoga

Yoga dapat membantu meningkatkan kualiti hidup pesakit pasca strok melalui pernafasan dan pergerakan perlahan. Yoga juga membantu pesakit meningkatkan fokus mental yang hilang akibat strok. Sukan ini adalah pilihan yang bijak bagi penghidap strok, memandangkan sukan ini mempunyai kesan minimum dan risiko kecederaan.

  • Terapi aroma

Aromaterapi adalah penggunaan aroma tertentu untuk membantu orang berehat dan mengurangkan kesakitan. Rosemary, lavender, dan peppermint adalah aroma yang biasa digunakan oleh mereka yang kesihatannya bermasalah akibat strok.

  • Ubat herba

Beberapa ubat-ubatan herba mendakwa dapat meningkatkan peredaran darah ke otak sambil meningkatkan fungsinya. Ada juga yang mengaku dapat mencegah seseorang daripada mengalami strok lebih lanjut. Tetapi, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin menggunakan ramuan sebagai alternatif rawatan strok.

Sekiranya dilakukan secara teratur dan konsisten, terapi strok akan meningkatkan kualiti hidup penghidapnya. Tidak hanya menjalani rawatan, sokongan emosi dan sosial dari orang terdekat juga memainkan peranan penting dalam siri terapi strok. Gunakan ahli terapi profesional dan berjumpa doktor untuk mendapatkan hasil yang optimum.