Kedudukan Duduk Yang Betul Mengurangkan Risiko Sakit Belakang

Kebiasaan duduk terlalu lama atau postur yang tidak betul ketika duduk boleh menyebabkan pelbagai penyakit.Ssalah seorang daripada mereka adalah sakit belakang. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, mari lihat kedudukan duduk yang betul dan baik untuk kesihatan dalam artikel berikut.

Kedudukan badan ketika duduk memberi tekanan yang besar pada otot punggung, bahu, leher, dan tulang belakang. Sekiranya kedudukan badan ketika duduk gelongsor atau semasa membongkok, maka tekanan pada bahagian badan ini akan meningkat. Kedudukan duduk yang lemah ini boleh menjadi salah satu penyebab sakit belakang yang biasa.

Kedudukan Duduk Yang Betul

Agar posisi duduk yang salah tidak menyebabkan sakit belakang dan sakit di bahagian badan yang lain, cuba perhatikan sama ada posisi duduk anda betul atau tidak. Berikut adalah beberapa posisi duduk yang betul untuk mengelakkan sakit belakang:

1. Laraskan ketinggian tempat duduk

Sesuaikan ketinggian kerusi sehingga lengan membentuk bentuk L dan siku berada di sisi badan. Kedudukan ini membolehkan pergelangan tangan dan lengan lurus dan selari dengan lantai semasa menaip. Kecederaan tangan atau lengan dapat dielakkan.

2. sokongan belakang

Pilih kerusi yang menyokong punggung anda dengan baik, atau cuba letakkan bantal atau tuala yang digulung di punggung bawah sambil duduk.

3. Perhatikan kedudukan bahagian atas badan

Duduk dengan punggung lurus, bahu ke belakang, dan punggung menyentuh bahagian belakang kerusi. Pastikan leher dan kepala anda lurus tetapi selesa. Turunkan dagu sedikit dan pastikan bahu anda renggang.

4. Perhatikan kedudukan bahagian bawah badan

Posisikan lutut anda agar sesuai dengan pinggul anda. Gunakan alas kaki jika perlu. Juga, elakkan kaki anda ketika duduk di kerusi kerana kedudukan ini boleh menyebabkan sakit belakang.

5. Kaki di lantai

Letakkan kaki anda untuk menyentuh lantai. Sekiranya tidak sampai, gunakan anak tangga atau bangku kecil agar kaki anda dapat bergerak dengan selesa.

6. Laraskan kedudukan badan dengan komputer

Sekiranya anda sering bekerja di komputer, cuba jaga agar skrin tidak rata. Sekiranya terlalu tinggi atau rendah, anda harus menurunkan leher anda. Ini boleh membuat leher sakit.

Sekiranya anda memakai tetikus komputer, jangan lupa menggunakan alas tetikus yang mempunyai pad untuk pergelangan tangan. Tujuannya agar pergelangan tangan tidak membengkok dengan tidak selesa.

Jangan Duduk Terlalu Lama

Sekiranya kedudukan duduk yang betul dilakukan, cuba jangan duduk di posisi yang sama selama lebih dari 30 minit. Dianjurkan untuk menukar postur sekerap mungkin.

Di samping itu, kerap berehat dan meregangkan atau regangan, walaupun hanya sebentar. Ini sangat baik untuk kesihatan belakang kerana dapat mengurangkan ketegangan dan kesakitan otot.

Perlu diingat bahawa duduk terlalu lama, terutamanya jika duduk di posisi yang salah, dapat meningkatkan risiko sakit kaki dan lemah, sakit belakang dan pinggul, bahu dan leher yang kaku, saraf yang terjepit, kegemukan, urat varikos, penyakit jantung, diabetes, dan kemurungan.

Beberapa kajian bahkan menunjukkan bahawa duduk terlalu lama dan tidak bersenam dapat meningkatkan risiko kematian akibat penyakit jantung.

Ayuh, mulai sekarang perhatikan setiap posisi duduk dan praktikkan cara mengekalkan kedudukan duduk yang betul. Jangan lupa untuk meregangkan badan anda sebentar untuk mengelakkan pelbagai kecederaan dan penyakit yang tidak diingini.