Belajar Menjaga Bayi yang Baru Lahir untuk Pasangan Muda

Kehadiran bayi bukan sahaja menguras tenaga dan emosi, tetapi juga menimbulkan kebimbangan untuk sebilangan ibu bapa baru. Ramai ibu bapa, terutama mereka yang mempunyai anak untuk pertama kalinya, masih keliru untuk menjaga bayi yang baru lahir.

Mungkin anda telah membuat pelbagai persiapan untuk menyambut kedatangan bayi anda lama dahulu, tetapi anda masih memerlukan penyesuaian yang besar untuk menjalani peranan baru anda sebagai ibu bapa.

Beberapa Perkara Berkaitan dengan Bayi Baru Lahir

Berikut adalah beberapa perkara yang mesti anda perhatikan ketika merawat bayi yang baru lahir:

 • Menjaga kebersihan dan keselamatan bayi

  Pastikan tangan anda bersih semasa anda ingin memegang atau menggendong bayi yang baru lahir. Basuh tangan anda terlebih dahulu sebelum menyentuh si kecil sehingga dia terlindung dari kuman dan virus. Berhati-hati ketika memegang bayi yang baru lahir, terutamanya cara memegang kepala dan leher. Jangan sekali-kali menggoncang bayi sambil menenangkannya kerana ini boleh menyebabkan pendarahan di otak.

 • memandikan bayi

  Elakkan memandikan bayi yang baru lahir sebelum tali pusat dilepaskan dan kawasan pusar kering. Lap sahaja si kecil dengan kain lap. Setelah tali pusat dikeluarkan, basuh anak kecil anda dengan syampu dan sabun yang dirumus khas untuk bayi. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor anda mengenai produk yang sesuai untuk bayi baru lahir. Di samping itu, sediakan juga peralatan yang sesuai untuk memandikan bayi yang baru lahir, seperti tab mandi bayi dan tuala lembut.

 • Menukar lampin

  Anda perlu tahu, bayi biasanya mengalami pergerakan usus pertama 1-2 selepas kelahiran. Najis yang baru lahir adalah mekonium hitam. Mekonium terdiri daripada lendir, cairan ketuban, dan segala yang ditelan bayi semasa dalam kandungan.

 • Beri susu

  Pada mulanya, menyusukan bayi mungkin terasa sukar. Tetapi lama-kelamaan, anda dan anak anda akan menjadi lebih mahir dalam proses ini.

Nasihat Penting untuk Ibu Bapa

Merawat bayi yang baru lahir tidaklah mudah dan cukup memenatkan. Ramai ibu bapa, terutama mereka yang pertama kali melahirkan bayi, merasa tertekan dan tertekan, malah jatuh sakit. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara menjaga kesihatan dan menguruskan tekanan yang mungkin anda rasakan semasa merawat bayi yang baru lahir.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan tekanan dan kekal cergas semasa menjaga bayi yang baru lahir:

 • Menjaga keadaan fizikal

  Walaupun anda tidak cukup tidur kerana menjaga anak kecil anda, elakkan minum kafein. Terus makan makanan sihat dan minum air secukupnya. Pastikan juga sentiasa menghirup udara segar. Agar tidak mengantuk, cubalah tidur ketika anak kecil anda tidur. Sekiranya anda merasa sangat letih atau mengantuk, mintalah pasangan anda atau ahli keluarga anda yang lain untuk menjaga anak anda sebentar semasa anda tidur atau berehat.

 • Jangan takut

  Selain itu, ketawa riang bersama anak kecil dan pasangan anda juga dapat menggambarkan rasa takut yang anda rasakan. Tidak hanya menangis, bayi juga dapat berkomunikasi melalui bahasa badan, seperti ekspresi wajah atau pergerakan tangan.

  Jangan risau dan merasa tidak selamat kerana anda masih kekok ketika mandi, menukar lampin, dan menyusukan anak anda, atau jika anda tidak dapat menenangkannya ketika dia menangis. Lama kelamaan anda akan terbiasa dan dapat melakukannya dengan lancar. Ingat, tidak ada ibu yang mahir mengurus bayi, Macam mana boleh jadi. Adalah wajar untuk melakukan beberapa kesalahan kecil ketika menjaga anak, terutamanya jika anda ibu bapa baru.

 • Menunda kerja lain

  Anda juga dapat menjimatkan tenaga dengan mengurangkan aktiviti yang biasanya memakan masa lama, seperti memasak. Sekiranya sebelum si kecil anda biasa menyediakan makan malam yang sempurna, sekarang sajikan makanan yang mudah diproses. Namun, itu tidak bermakna anda boleh menolak kandungan nutrisi di dalamnya, ya.

 • Jangan mengurung diri

  Mempunyai bayi tidak bermaksud membatasi hubungan anda dengan rakan dan keluarga anda. Sesekali, biarkan mereka membantu menjaga si kecil. Bantuan ini dapat menjimatkan tenaga anda, dan juga mengeratkan hubungan anda dengan mereka.

  Sekiranya rakan atau keluarga mengatakan sesuatu yang tidak menyenangkan, cuba jangan terlalu memikirkannya dan berpura-pura mereka hanya berusaha menyokong.

 • Ketahui bila hendak meminta pertolongan

  Sekiranya tekanan yang anda rasakan sangat berat, minta bantuan pasangan anda atau ahli keluarga anda yang lain. Anda juga boleh meminta nasihat ibu bapa atau doktor anda untuk menjaga bayi yang baru lahir.

Tidak kurang penting untuk diingat, semasa anda menjadi ibu bapa baru, anda mungkin akan mendengar banyak komen dari luar sana. Sebenarnya, tidak sedikit komen menjadi ibu malu atau ayah memalukan. Jadi, jangan terlalu risau tentang perkara-perkara ini, okey? Perkara yang paling penting ialah anda percaya bahawa anda melakukan yang terbaik untuk bayi anda.

Kaedah di atas dapat menjadikan proses merawat bayi yang baru lahir lebih mudah dan menyeronokkan. Tidak perlu merasa tertekan atau rendah diri kerana anda belum dapat melakukannya dengan baik. Nikmati prosesnya sambil membiasakannya. Jangan biarkan kebahagiaan anda di hadapan anak kecil anda terganggu kerana ini.