Pelbagai Fakta Mengenai Susu Pasteurisasi dan Proses Pembuatannya

Susu yang dipasteurisasi sering dianggap mempunyai nilai pemakanan yang rendah kerana telah menjalani proses pemanasan. Selain itu, susu yang dipasteurisasi juga dinilai menyebabkan alahan atau intoleransi laktosa. Namun, adakah ini benar?

Susu yang dipasteurisasi adalah susu lembu segar yang telah dipanaskan pada suhu tinggi selama beberapa waktu. Proses ini dilakukan untuk membunuh dan mencegah pertumbuhan berbagai jenis mikroorganisma penyebab penyakit, seperti bakteria, jamur, dan ragi.

Di samping itu, proses pasteurisasi juga dapat memanjangkan jangka hayat susu hingga 2-3 bulan. Proses ini juga biasanya dilakukan pada makanan lain, seperti mayonis, untuk menjadikannya lebih selamat untuk dimakan.

Pelbagai Kaedah Susu Pasteurisasi

Teknik pasteurisasi pertama kali diperkenalkan oleh ahli kimia dan ahli biologi Perancis bernama Louis Pasteur pada tahun 1864. Untuk memanaskan susu, sekurang-kurangnya ada 4 kaedah pasteurisasi yang dapat dilakukan, yaitu:

  • Rawatan masa pendek suhu tinggi, susu dipanaskan pada suhu 72 ° Celcius selama 15 saat.
  • Rawatan lama suhu rendah, iaitu susu dipanaskan pada suhu 63 ° Celcius selama 30 minit.
  • Ultrapasteurisasi, iaitu susu dipanaskan hingga suhu 138 ° Celcius selama 2 saat.
  • Suhu yang sangat tinggi (UHT) pasteurisasi, iaitu susu dipanaskan pada suhu 138-150 ° Celcius selama 1-2 saat, kemudian dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

Setelah dipanaskan, susu mesti disejukkan dengan segera supaya bakteria yang tersisa tidak membiak.

Pelbagai Fakta Mengenai Susu Pasteurisasi

Walaupun lebih baik mengambil susu pasteur, sebenarnya masih banyak orang yang memilih susu segar. Salah satu sebabnya ialah terdapat anggapan bahawa kandungan nutrien dalam susu segar lebih tinggi daripada susu pasteur.

Namun, adakah andaian ini betul? Mari lihat fakta berikut mengenai susu pasteur:

1. Nilai pemakanan susu pasteur tidak hilang

Kandungan pelbagai nutrien, seperti vitamin, mineral, karbohidrat, protein, dan lemak, dalam susu yang dipasteurisasi tidak hilang atau dikurangkan dengan ketara. Berbanding dengan susu mentah, kadar kalsium dan fosforus dalam susu pasteurisasi masih tinggi kerana kedua-dua mineral ini tahan panas.

Sementara itu, kandungan vitamin B dan vitamin C dalam susu pasteur memang akan sedikit menurun, tetapi tidak ketara. Ini kerana susu lembu pada dasarnya tidak mengandungi banyak vitamin ini.

2. Susu yang dipasteurisasi boleh menyebabkan alahan

Alahan susu dicetuskan oleh protein dalam susu, seperti kasein dan whey. Kedua-dua protein terdapat dalam susu segar dan susu pasteur.

Oleh itu, orang yang mempunyai alergi susu masih boleh mengalami simptom alergi setelah memakan sebarang jenis susu, baik susu pasteur dan susu mentah.

3. Susu yang dipasteurisasi boleh menyebabkan intoleransi laktosa

Intoleransi laktosa berlaku apabila tubuh tidak dapat mencerna laktosa, yang merupakan sejenis gula dalam susu. Kedua-dua susu segar dan susu pasteur, kedua-duanya mengandungi laktosa.

Oleh itu, seseorang yang mengalami intoleransi laktosa berisiko mengalami gejala, seperti gatal-gatal, ruam, atau cirit-birit, setelah memakan susu pasteur atau segar.

4. Asid lemak dalam susu pasteur tidak dikurangkan

Walaupun telah menjalani proses pemanasan atau pasteurisasi, susu yang dipasteurisasi diketahui masih mengandungi banyak nutrien.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan yang signifikan antara tahap asid lemak dalam susu pasteur dengan susu segar atau mentah. Proses pasteurisasi sebenarnya dapat menjadikan asid lemak lebih mudah dicerna oleh badan.

Membuat Susu Pasteurisasi Sendiri

Sekiranya anda membeli susu segar terus dari penternak lembu, anda boleh melakukan proses pasteurisasi sendiri di rumah dengan cara berikut:

1. Bersihkan dan sterilkan botol susu

Langkah pertama dalam memasteur susu adalah membersihkan bekas penyimpanan susu, seperti botol kaca, dengan sabun dan air suam.

Seterusnya, rendam botol ke dalam bekas air panas pada suhu 77 ° Celsius atau ke atas selama sekurang-kurangnya 2 minit. Angkat botol dengan penjepit bersih dan biarkan kering.

2. Panaskan susu

Ambil dua periuk dan isi satu dengan air dan yang lain dengan susu segar. Letakkan periuk susu segar di atas periuk air.

Letakkan periuk di atas dapur dan panaskan susu hingga 72 ° Celsius atau ke atas selama 15 saat, kacau dengan kerap. Periksa suhu susu dengan termometer makanan yang telah dibersihkan dan dibersihkan.

3. Sejukkan susu

Sejukkan susu dengan segera dengan meletakkan periuk susu ke dalam air ais. Kacau rata sehingga susu berada pada suhu 20 ° Celsius atau di bawah dan biarkan selama beberapa minit.

4. Tuangkan dan simpan susu ke dalam botol

Tuangkan susu sejuk ke dalam botol steril dan segera masukkan susu ke dalam peti sejuk. Untuk memastikannya segar, simpan susu pasteur di dalam peti sejuk pada suhu 4 ° Celsius atau lebih sejuk.

Pasteurisasi adalah satu-satunya cara untuk membunuh kuman berbahaya dalam susu lembu yang boleh menyebabkan penyakit. Oleh itu, untuk lebih selamat, pilih susu pasteur.

Susu yang dipasteurisasi juga merupakan pilihan utama susu untuk wanita hamil dan menyusui dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana jangkitan HIV atau barah.

Susu yang dipasteurisasi selamat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, seperti susu lain, susu ini boleh menyebabkan keluhan atau reaksi alergi tertentu pada beberapa orang, seperti gatal, mual, muntah, sakit perut, cirit-birit, atau sesak nafas. Sekiranya anda mengalaminya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.