Sangat mudah untuk mendapatkan protein sayuran dari makanan ini

Protein sayur boleh menjadi pilihan protein pilihan, selain protein haiwan. Terdapat pelbagai kelebihan protein sayuran untuk kesihatan badan. Jenis protein ini terdapat dalam biji dan kacang.

Pengambilan makanan yang tinggi protein tumbuhan membawa pelbagai manfaat kesihatan. Bagi anda yang menghindari pengambilan protein hewani, seperti daging dan ikan, anda boleh menjadikan protein sayuran sebagai pilihan untuk memenuhi keperluan protein dalam badan.

KenaliSumber Protein Sayuran

Sumber protein sayuran dapat diperoleh dengan mudah di sekitar kita. Beberapa makanan yang merupakan sumber protein tumbuhan yang baik termasuk:

 • Kacang

  Sumber protein nabati yang paling popular dan mudah didapati ialah kacang. Kelebihan sumber protein ini ialah ia mempunyai banyak ragam dan mudah diproses. Kandungan protein dalam kacang juga tinggi. Dalam secawan kacang soya yang dimasak, terdapat sekurang-kurangnya 20-25 gram protein. Sementara dalam cawan kacang merah, kacang tolo, kacang hitam atau kacang hijau, terdapat sekurang-kurangnya 13-15 gram protein.

 • Tahu

  Sumber protein sayuran lain yang boleh menjadi pilihan adalah tauhu yang terbuat dari kacang soya. Dari sekitar 120 gram tauhu, terdapat sekitar 10 gram protein. Selain mudah diperoleh, tahu juga mudah diolah menjadi makanan dan dapat dimakan kapan saja.

 • Tempe

  Bagi vegetarian, tempe adalah sumber protein yang sangat penting. Dari secawan tempe terdapat sekurang-kurangnya 30 gram protein. Tempeh juga merupakan sumber kalsium dan zat besi yang kaya.

 • Roti Gandum

  Sumber protein sayuran yang juga mudah diperoleh adalah roti gandum. Biasanya, roti yang sedap ini dimakan ketika sarapan. Dalam dua keping roti gandum, terdapat sekurang-kurangnya 10 gram protein.

Selain terdapat dalam beberapa jenis makanan di atas, protein tumbuhan juga terkandung dalam makanan tambahan tumbuhan tertentu, seperti spirulina.

Jadilahpelbagai Kelebihan Protein Sayur

Daging merah memang mengandungi protein tinggi, tetapi pengambilan protein haiwan jenis ini harus dibatasi. Mengonsumsi daging merah terlalu banyak boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, diabetes jenis 2, dan kematian pramatang. Oleh itu, banyak orang berpendapat bahawa pengambilan protein sayuran lebih bermanfaat.

Kelebihan pengambilan protein tumbuhan untuk kesihatan, termasuk:

 • Lebih rendah tekanan darah

  Protein sayur kaya dengan asid glutamat yang merupakan salah satu jenis asid amino. Menurut penyelidikan, sebatian asid glutamat dapat menurunkan tekanan darah. Pengambilan protein sayuran yang dapat menurunkan tekanan darah dapat dilakukan dengan diet rendah garam dan meningkatkan sayur-sayuran, biji-bijian, dan kacang-kacangan.

 • Sokongan kesihatan jantung

  Manfaat protein sayuran dalam menurunkan tekanan darah, akan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan jantung. Pengambilan protein ini dapat menurunkan tekanan darah ketika jantung berkontraksi atau dalam keadaan rehat. Ini dapat mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung koronari.

 • Mengurangkan risiko diabetes jenis 2

  Satu kajian menunjukkan bahawa orang dengan diabetes tipe 2 yang mengkonsumsi sumber protein nabati 3 kali seminggu memiliki kadar gula darah dan kolesterol yang lebih baik, jika dibandingkan dengan mengkonsumsi 2 porsi protein hewani. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai perkara ini.

 • Pastikan berat badan anda stabil

  Diet yang memakan banyak protein tumbuhan dapat membantu mengawal berat badan, kerana membuat seseorang merasa kenyang lebih lama. Ini dibuktikan dalam penyelidikan yang melibatkan ribuan peserta selama 20 tahun. Sumber protein nabati yang dicadangkan termasuk kacang, rebung, dan biji-bijian.

Terdapat pelbagai sumber protein sayur-sayuran yang mudah didapati dan dapat diproses menjadi pelbagai hidangan yang lazat. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, pertama-tama berjumpa dengan pakar pemakanan sebelum beralih dari protein haiwan ke protein sayuran atau meningkatkan pengambilan protein sayuran.