Polip hidung - Gejala, sebab dan rawatan

Polip hidung adalah tisu yang tumbuh dalambahagian dalamsaluran hidung. p bentuk Bentukminyak hidung menyerupai wain dengan kedudukan gantung di bahagian di hidung.

Polip hidung boleh menyerang sesiapa sahaja, tetapi lebih biasa pada orang dewasa yang berumur lebih dari 40 tahun dan jarang berlaku pada kanak-kanak. Selain itu, polip hidung adalah 2 kali lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.

Punca Polip Hidung

Polip hidung adalah tisu lembut, tidak menyebabkan kesakitan, dan tidak ganas. Polip hidung boleh terbentuk apabila selaput lendir saluran pernafasan dan sinus menjadi radang. Hingga kini, penyebab sebenar pertumbuhan polip tidak diketahui, tetapi ia diduga disebabkan oleh reaksi alergi.

Gejala Polip Hidung

Ukuran polip hidung boleh berbeza-beza. Polip hidung kecil secara amnya tidak menimbulkan gejala, tetapi polip hidung besar boleh merengsakan saluran pernafasan. Gejalanya sama seperti ketika seseorang demam, tetapi tidak hilang.

Diagnosis Polip hidung

Untuk membuat diagnosis, doktor akan bertanya mengenai gejala dan penyakit pesakit. Kemudian doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan juga ujian tambahan, seperti ujian alergi, endoskopi hidung, atau pencitraan.

Rawatan Polip hidung

Rawatan yang diberikan akan disesuaikan dengan keadaan polip pesakit. Rawatan boleh dilakukan dalam bentuk semburan hidung, tablet, atau suntikan, atau dengan pembedahan.