Gangguan Makan Binge: Tanda, Sebab, dan Rawatan

Gangguan pesta minum-minum makan(BED) adalah gangguan tingkah laku makan, di mana penghidap sering makan dalam jumlah yang banyak dan sukar untuk menahan keinginan untuk makan. Gangguan pesta minum-minum makan berpotensi besar untuk menyebabkan penyakit serius, seperti kegemukan, diabetes, tekanan darah tinggi, dan bahkan penyakit jantung.

Gangguan pesta minum-minum makanAnorexia adalah gangguan makan yang dicirikan oleh kebalikan dari anoreksia. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tanda, sebab, dan cara merawat BED, mari lihat penjelasan berikut.

Tanda-tanda Gangguan Makan Binge

Seseorang yang menderita gangguan pesta minum-minum makan sering makan bahagian yang sangat besar dan mengalami kesukaran untuk berhenti atau sukar menahan keinginan untuk makan dalam jumlah yang banyak. Selepas makan, dia akan sering merasa bersalah, kecewa, atau tertekan kerana tingkah laku makannya.

Tanda-tanda gejala gangguan pesta minum-minum makan atau BED pada seseorang dapat dikenali dari:

 • Cara makan lebih cepat daripada biasa.
 • Makan sebahagian besar, walaupun anda tidak merasa lapar.
 • Makan banyak sehingga terlalu kenyang dan membuat perut tidak selesa.
 • Bersendirian ketika makan sehingga orang lain tidak tahu berapa banyak makanan yang dimakannya.
 • Pada sesetengah pesakit, BED mungkin disertai oleh bulimia.

Seseorang dikatakan mengalami BED jika gejala di atas muncul sekurang-kurangnya sekali seminggu, dalam masa 3 bulan. Dihidupkan gangguan pesta minum-minum makan Episod ringan dan simptom berlaku 1-3 kali seminggu. Dalam BED yang teruk, episod gejala boleh berlaku sebanyak 8-13 kali seminggu. Manakala pada BED yang sangat teruk, episod gejala dialami lebih daripada 14 kali seminggu.

Sekiranya tidak dikendalikan dengan betul, gangguan pesta minum-minum makan berpotensi menyebabkan beberapa masalah kesihatan, seperti kegemukan, diabetes jenis 2, dan hipertensi. BED juga boleh menyebabkan gangguan pencernaan, seperti kembung dan sembelit, dan bahkan gangguan psikologi, seperti gangguan kecemasan dan kemurungan.

Apa yang Menyebabkan Gangguan Makan Binge?

Hingga kini, penyebab sebenar timbulnya gangguan makan gangguan pesta minum-minum makan ini tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko seseorang terkena BED, termasuk:

 • Terdapat ahli keluarga yang mempunyai sejarah gangguan makan.
 • Mempunyai sejarah gangguan psikiatri, seperti kemurungan, gangguan bipolar, dan ketagihan alkohol atau ubat-ubatan.
 • Terdapat gangguan pada bahan kimia di otak yang mengatur pola makan.
 • Trauma emosi, sebagai contoh akibat daripada adanyamembuli, mengalami keganasan seksual, tekanan yang teruk, atau ditinggalkan oleh orang yang disayangi.
 • Mempunyai berat badan berlebihan.
 • Mempunyai gambaran negatif atau rasa tidak puas hati terhadap bentuk badan.

Di samping itu, kebiasaan makan pada waktu tekanan atau tekanan makan juga boleh menjadi faktor risiko berlakunya gangguan makan pesta ini.

Untuk mengesahkan diagnosis, penghidap BED perlu mendapatkan pemeriksaan dari pakar kesihatan mental (psikiatri), baik dalam bentuk pemeriksaan fizikal atau pemeriksaan psikologi.

Sekiranya diperlukan, doktor akan mencadangkan ujian sokongan, seperti ujian darah dan air kencing. Selepas diagnosis gangguan pesta minum-minum makan Yang pasti, doktor akan menentukan kaedah rawatan mengikut faktor risiko atau pencetus, serta keparahan BED pesakit.

Cara Mengatasi Gangguan Makan Binge

Secara umum, tujuan pengendalian gangguan pesta minum-minum makan memberi tumpuan kepada peningkatan tingkah laku makan pesakit, meningkatkan keyakinan diri pesakit, membantu pesakit mencapai berat badan yang ideal, dan mengatasi masalah kesihatan lain yang timbul berkaitan dengan BED.

Kaedah yang digunakan untuk menangani gangguan pesta minum-minum makan adalah psikoterapi, perundingan psikologi, dan pentadbiran ubat. Secara umum, kaedah rawatan yang boleh digunakan untuk merawat BED adalah:

Terapi tingkah laku kognitif (cognatif btingkah laku tgembira /CBT)

Terapi ini bertujuan untuk membantu pesakit memahami apa yang mencetuskan episod gejala BED, dan untuk melatih pesakit untuk mengalihkan keinginan untuk makan dengan aktiviti lain.

Terapi tingkah laku kognitif juga berguna untuk membantu pesakit mengawal emosi mereka, mood, dan gangguan tingkah laku yang berlaku semasa episod gejala BED.

Psikoterapi interpersonal

Matlamat terapi ini adalah untuk membantu pesakit meningkatkan kemahiran interpersonalnya, seperti bagaimana dia berinteraksi dengan keluarga, rakan, rakan sekerja, termasuk orang lain yang baru dia temui. Dengan begitu, gejala BED yang dipicu oleh masalah hubungan sosial atau komunikasi diharapkan dapat dikurangkan. Biasanya kaedah terapi ini digabungkan dengan terapi tingkah laku kognitif.

Pentadbiran ubat-ubatan

Selain psikoterapi, rawatan gangguan pesta minum-minum makan Ia juga boleh dilakukan dengan ubat-ubatan. Lisdexamfetamine dimesylate, topiramate ubat antiepileptik, dan kelas ubat antidepresan adalah ubat yang boleh digunakan untuk melegakan gejala gangguan pesta minum-minum makan.

Membantu mengawal berat badan

Gangguan pesta minum-minum makan sering menyukarkan penderita untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Membantu pesakit BED untuk mencapai berat badan yang ideal adalah salah satu aspek rawatan yang paling penting. Sasaran penurunan berat badan yang dijangkakan adalah sekitar setengah kilogram setiap minggu.

Dalam proses itu, doktor akan menentukan jumlah dan jenis makanan yang dimakan oleh pesakit dan membantu pesakit mencari cara yang berkesan untuk mengawal selera makannya. Dengan penurunan berat badan, pesakit diharapkan lebih yakin dan gambaran positif akan muncul pada diri mereka sendiri, sehingga gangguan pesta minum-minum makan boleh menurun dengan perlahan.

Sekiranya anda mengalami simptom gangguan pesta minum-minum makan atau sukar menahan keinginan untuk makan berlebihan, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Doktor akan menilai keadaan kesihatan anda secara menyeluruh. Sekiranya anda terbukti menderita gangguan pesta minum-minum makan, doktor akan memberikan rawatan mengikut keadaan anda.