Manfaat Daun Pudina untuk Kesihatan yang Anda Tidak Perlu Lupa

Di sebalik sensasi rasa yang sejuk dan menyegarkan, ternyata terdapat banyak manfaat kesihatan daun pudina, mulai dari menjaga gigi yang sihat, melegakan kekejangan haid, hingga meningkatkan fungsi otak.

Daun pudina masih merupakan salah satu daun herba yang masih berkaitan dengan daun herba lain, iaitu daun sage. Walaupun berukuran kecil, daun pudina mempunyai pelbagai kandungan nutrisi. Daun ramuan ini terkenal sebagai salah satu sumber vitamin A tumbuhan yang baik untuk kesihatan mata. Selain itu, daun pudina juga sangat kaya dengan antioksidan yang berperanan menangkal radikal bebas dalam badan.

Pelbagai Khasiat Daun Pudina untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutrien di dalamnya, daun pudina mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti:

1. Menjaga kesihatan gigi

Kajian menunjukkan bahawa ubat gigi atau ubat kumur yang mengandungi daun pudina dapat memberi kesan segar pada mulut dan pernafasan. Selain itu, daun pudina dalam ubat gigi dan ubat kumur juga berguna untuk membunuh bakteria yang melekat pada gigi, gusi dan dinding mulut.

2. Melegakan kekejangan haid

Minum teh dengan campuran daun pudina dipercayai dapat mengurangkan kekejangan haid. Satu kajian menyebutkan bahawa ekstrak daun pudina mempunyai kesan yang serupa dengan penghilang rasa sakit haid.

3. Mengatasi gangguan pencernaan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak pudina sangat berkesan untuk menghilangkan keluhan akibat gangguan pencernaan. Salah satunya adalah hasilnya sindrom iritasi usus (IBS), yang merupakan gangguan kronik yang menyerang usus besar.

Ini kerana minyak daun pudina mengandungi mentol, yang merupakan sebatian semula jadi yang dapat memberikan kesan santai pada otot saluran pencernaan. Selain minyak daun pudina, teh dengan campuran daun pudina juga boleh memberi kesan yang serupa.

4. Melegakan sakit kepala

Sakit kepala ketegangan biasanya berlaku ketika anda mengalami tekanan atau cemas. Satu kajian menunjukkan bahawa minyak daun pudina yang disapukan di dahi dan pelipis dapat melegakan sakit kepala.

Begitu juga, sakit kepala disebabkan oleh pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan. Keluhan ini dapat diatasi dengan menggunakan minyak daun pudina di sekitar kuil.

5. Meningkatkan fungsi otak

Beberapa kajian menunjukkan bahawa menyedut aroma minyak daun pudina dapat meningkatkan fungsi otak anda, terutama dalam ingatan. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai perkara ini.

Walaupun mempunyai pelbagai khasiat yang sangat baik untuk tubuh, daun pudina juga boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk gatal-gatal, sesak nafas akibat alergi, dan pedih ulu hati. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kesan sampingan setelah menggunakan atau memakan daun pudina.