5 Petua Mengatasi Kesukaran Bangun

Sebilangan orang sukar bangun tidur, terutama pada waktu pagi. Badan terasa lemah dan mata terasa berat sehingga bangun lebih sukar. Sekiranya anda mengalami perkara ini, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk membuat lebih mudah bangun tidur.

Penggera sering digunakan untuk memastikan anda bangun tepat pada waktunya. Namun, beberapa keadaan, seperti bangun lewat, stres, atau kerja yang menumpuk, dapat membuat anda kurang tidur, sehingga sukar bangun di pagi hari.

Sekiranya ini dibiarkan berlanjutan, ini boleh memberi kesan kepada kesihatan dan penurunan kualiti diri. Bukan hanya itu, menghadapi masalah bangun tidur juga dapat membuang banyak masa anda dan produktiviti harian anda akan terganggu.

Petua Mengatasi Kesukaran Bangun

Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kebiasaan menghadapi masalah bangun tidur, termasuk:

 1. Ketahui waktu tidur badan anda

 Jadual tidur yang huru-hara dan tidak konsisten adalah salah satu penyebab kesukaran bangun pada waktu pagi. Oleh itu, anda boleh mengatasinya dengan tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari dan juga pada hujung minggu. Di samping itu, cuba jangka masa tidur anda sekitar 7-8 jam.

2. Elakkan menggunakan alat sebelum tidur

Kajian menunjukkan bahawa penggunaan alat sebelum tidur boleh membuat mata lebih terjaga. Ini kerana cahaya dari lampu alat dapat menghalang pengeluaran melatonin, hormon yang mengatur tidur.

Bukan itu sahaja, kesan penggunaan alat sebelum tidur juga boleh menyukarkan anda bangun pada waktu pagi walaupun anda telah tidur selama 8 jam.

Oleh itu, hadkan penggunaan alat sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur. Di samping itu, ciptakan suasana yang selesa dan tenang di bilik tidur agar anda dapat tidur dengan lebih nyenyak dan berkualiti.

3. Letakkan penggera tidak terlalu jauh

 Tetapkan penggera supaya anda bangun pada saat-saat terakhir dan tidak tergoda untuk kembali tidur. Sebaiknya letakkan penggera agar tidak terlalu dekat. Sebabnya ialah anda mahu bangun dan bangun dari tidur untuk mematikan penggera.

Namun, jika anda masih menghadapi masalah untuk bangun dari tidur walaupun menggunakan penggera, minta bantuan keluarga, pasangan, atau orang tersayang untuk membangunkan anda sepenuhnya.

4. Lakukan senaman secara berkala

Bersenam secara teratur diketahui dapat meningkatkan kualiti tidur, jadi anda tidak susah bangun tidur. Pilih beberapa jenis senaman, seperti berjoging, berenang, atau berjalan kaki.

Anda juga boleh bersenam pada waktu malam. Namun, tinggalkan jarak sekurang-kurangnya 2 jam antara waktu bersenam dan waktu tidur.

5. Periksa keadaan kesihatan anda

Gangguan tidur atau masalah kesihatan lain seperti alergi atau kemurungan, boleh menyebabkan kualiti tidur terganggu. Kualiti tidur yang buruk boleh menyukarkan anda untuk bangun tidur.

Anda tidak boleh membiarkan keadaan ini berlarutan. Rujuk doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul dan mengikut keadaan anda.

Selain beberapa cara di atas, anda juga perlu konsisten dalam mengubah kebiasaan menghadapi masalah untuk bangun tidur. Anda boleh memotivasikan diri dengan melakukan sesuatu yang lebih produktif pada waktu pagi, seperti bersenam atau membersihkan rumah. Anda juga boleh mencuba mandi pada waktu pagi untuk merawat insomnia.

Sekiranya kebiasaan menghadapi masalah bangun tidur disertai dengan gejala lain, seperti sakit kepala, kelemahan, atau kekurangan tenaga sama sekali, anda harus berjumpa doktor supaya pemeriksaan dan rawatan yang tepat dapat dilakukan.