Rambut Gugur Selepas Bersalin Adalah Biasa dan Boleh Diatasi

Rambut gugur setelah melahirkan sering membuat wanita panik. Keadaan ini dikhuatiri akan menyebabkan kebotakan, sehingga mengurangkan keyakinan mereka.

Sebenarnya, keguguran rambut pada ibu baru secara amnya dianggap normal dan tidak perlu dibimbangkan. Keadaan ini biasanya akan berlaku pada beberapa bulan pertama setelah melahirkan, kadang-kadang bahkan hingga setahun. Tetapi lama-kelamaan, keadaan ini akan bertambah baik dan rambut akan kembali normal.

Punca Rambut Gugur Selepas Bersalin

Rambut gugur berlaku setiap hari dan merupakan kitaran pertumbuhan rambut yang normal. Hanya pada wanita hamil, kitaran ini tidak berlaku seperti biasa. Ini kerana tahap hormon estrogen dalam tubuh telah meningkat, memanjangkan fasa kehidupan rambut. Hasilnya pada wanita hamil, rambut terasa lebih tebal dan rambut gugur.

Sementara itu, setelah melahirkan, pengeluaran estrogen kembali ke tahap normal dan kitaran pertumbuhan rambut kembali ke kitaran normalnya. Inilah sebab di sebalik jumlah keguguran rambut yang kelihatan lebih banyak daripada biasa. Keadaan ini biasanya berlangsung selama beberapa bulan pertama setelah melahirkan sehingga bayi anda berumur lima atau enam bulan. Dalam beberapa kes, ada juga yang mengalami fasa ini hingga setahun.

Dengan kata lain, keguguran rambut setelah melahirkan adalah keadaan yang berkait rapat dengan tahap hormon dalam badan. Jangan panik dan tergesa-gesa untuk menganggap bahawa tubuh mengalami kekurangan nutrien atau vitamin.

Cara yang betul untuk mengatasi keguguran rambut selepas melahirkan anak

Daripada panik mengenai keguguran rambut setelah melahirkan, anda boleh melakukan tindakan penjagaan rambut berikut:

 • Rawat rambut dengan lembut

  Semasa menangani keguguran rambut setelah melahirkan, merawat rambut dengan lembut sekurang-kurangnya dapat mengurangkan keparahannya. Perlakuan lembut antara lain dengan menerapkan gaya rambut dengan tekanan minimum. Untuk itu, elakkan mengepang, mengikat ekor kuda, dan mengikat rambut dengan ekor kuda.

  Pastikan juga menyikat rambut anda dengan lembut dan perlahan, terutamanya ketika rambut anda basah selepas mencuci, kerana ini adalah ketika rambut lebih rapuh dan mudah patah atau patah.

 • Kurangkan penggunaan pengering rambut dan pelurus

  Untuk mengelakkan kerosakan pada rambut anda, elakkan menggunakan pengering rambut dan pelurus. Sekiranya anda merasa tidak selesa dengan rambut basah, pastikan alat yang anda gunakan diatur ke tahap daya rendah.

 • Mgunakan perapi

  Menggunakan perapi boleh menjadikan rambut anda kelihatan lembut, berkilau, dan lebih teratur. Tetapi jika perapi itu menjadikan rambut kelihatan lebih nipis, lemas, dan periuk, disarankan menggunakan syampu yang menjadikan rambut gebu.

 • Makan makanan sihat

  Untuk membantu pertumbuhan semula rambut, utamakan makan makanan berkhasiat yang mengandungi banyak protein dan vitamin. Contohnya telur, susu, sayur-sayuran, dan buah-buahan. Zat besi, vitamin D, vitamin C, magnesium, dan omega-3 adalah nutrien yang diperlukan untuk rambut yang sihat.

 • Mengambil vitamin

  Vitamin dapat membantu pemakanan yang lengkap. Anda dinasihatkan untuk terus mengambil vitamin pranatal setelah bayi dilahirkan, terutamanya jika anda menyusukan anak kecil anda.

Sekiranya teknik di atas untuk mengatasi atau mengatasi keguguran rambut setelah melahirkan tidak berjaya, disarankan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan yang tepat.