Kenali Gejala dan Ciri Psikopat yang Perlu Diperhatikan

Psikopat atau disebut juga personaliti antisosial sering tidak disedari kewujudannya. Orang dengan gangguan ini diketahui tidak mempunyai hati nurani dan sering melakukan tindakan yang membahayakan orang lain. Dengan mengetahui simptom dan ciri, anda dapat lebih berwaspada.

Psikopati adalah gangguan keperibadian yang dicirikan oleh beberapa ciri, seperti tingkah laku antisosial, kurang empati, dan mempunyai perangai yang tidak dapat diramalkan. Psikopat umumnya sukar dikesan kerana penghidapnya boleh kelihatan atau kelihatan normal, malah cenderung disukai oleh banyak orang.

Apa yang Menyebabkan Psikopat?

Punca seseorang menjadi psikopat tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, gangguan keperibadian ini dianggap timbul kerana pengaruh genetik, perubahan fungsi otak, dan pengalaman traumatik pada masa kanak-kanak. Ini kerana psikopat biasanya tumbuh dari latar belakang keluarga yang tidak harmoni.

Ketidakharmonian ini boleh berupa penderaan kanak-kanak, ibu bapa yang ketagihan alkohol, atau pergaduhan orang tua. Psikopat lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Apakah ciri-ciri iri psikopat?

Sifat psikopat boleh muncul semasa kecil dan bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Pada usia dini, kanak-kanak yang mempunyai sifat psikopat biasanya suka berkelakuan buruk, seperti kebiasaan menipu dan ponteng sekolah, suka bertengkar, penyalahgunaan bahan, dan suka merosakkan kemudahan awam.

Di samping itu, terdapat beberapa ciri psikopat lain yang paling sering dihadapi, termasuk:

1. Selalunya berbohong

Psikopat sering berbohong untuk keluar dari masalah atau muncul orang baik. Namun, mereka juga suka berbohong untuk menutup pembohongan sebelumnya.

Sekiranya mereka terlupa atau tertipu, mereka akan mencari alasan dan mengubah atau menyusun semula cerita agar sesuai dengan keadaan mereka sekarang.

2. Kekurangan empati

Salah satu perkara yang membezakan antara psikopat dan manusia normal adalah asas moral atau hati nurani. Psikopat dikenali sebagai orang yang tidak mempunyai hati nurani atau empati, jadi mereka tidak akan merasa bersalah walaupun tindakan mereka telah menyakiti atau mencederakan orang lain.

Mereka tidak dapat merasakan atau memahami ketika orang lain takut, sedih, atau cemas. Mereka juga tidak begitu peduli jika orang lain menderita, walaupun itu adalah teman rapat atau ahli keluarga. Mereka juga jarang menunjukkan emosi.

 3. Suka melanggar peraturan

Sebilangan besar orang mempunyai pengetahuan untuk membezakan antara yang betul dan yang salah. Namun, psikopat tidak menyukai peraturan, jadi mereka sering melanggar, berdebat, atau menghadapi masalah undang-undang.

Mereka percaya bahawa pemikiran mereka betul dan tidak akan merasa bersalah sekiranya mereka melakukan kesalahan.

4. Narsismetandakan

Tidak semua orang narsisis adalah psikopat, tetapi kebanyakan psikopat mempunyai sifat narsis tertentu, seperti menawan, manipulatif, egois, terlalu percaya diri, merasa lebih baik daripada yang lain, dan sombong.

5. TidakSaya bertanggungjawab

Psikopat sering tidak bertanggungjawab atau menyalahkan orang lain atas masalah dalam hidup mereka atau atas kesalahan mereka sendiri. Mereka juga tidak dapat dipercaya ketika membuat janji dan melupakan kewajiban dan komitmen.

6. Tidak mempunyai matlamat jangka panjang

Psikopat kadang-kadang mempunyai keinginan untuk menjadi kaya atau terkenal. Walau bagaimanapun, mereka tidak tahu bagaimana untuk mencapai matlamat ini. Mereka percaya bahawa mereka dapat memperoleh apa yang mereka mahukan tanpa mencuba.

Dunia perubatan sendiri tidak menggunakan istilah psikopat secara rasmi untuk mendiagnosis seseorang dengan ciri-ciri di atas. Doktor akan merujuk psikopati sebagai gangguan keperibadian antisosial.

Bagaimana Menentukan Seseorang itu Psikopat?

Seorang psikopat cenderung mempunyai pemahaman diri yang rendah dalam menggambarkan keluhan yang mereka rasakan. Orang dengan gangguan keperibadian antisosial seperti psikopat hampir tidak pernah merasa perlu berjumpa doktor kerana gangguan mereka.

Mereka sering diperiksa oleh doktor baru-baru ini kerana mereka telah melanggar undang-undang atau tingkah laku mereka memberi kesan negatif kepada diri mereka sendiri dan orang lain.

Satu siri ujian diperlukan untuk menentukan sama ada seseorang benar-benar mengalami gangguan tingkah laku antisosial ini. Berikut adalah peringkat pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor:

  • Mengesan sejarah hidup dan jenis keperibadian seseorang yang disyaki sebagai psikopat.
  • Penilaian psikologi untuk meneliti pemikiran, perasaan, corak tingkah laku, dan sejarah keluarga dengan teliti. Pemeriksaan ini juga merangkumi ujian psikologi keperibadian dan bagaimana orang itu berfikir tentang ideasi bunuh diri dan menyakiti diri sendiri atau orang lain.
  • Periksa gejala lain yang berkaitan dengan gangguan kesihatan mental.

Pemeriksaan di atas mesti dilakukan kerana dalam kehidupan seharian, psikopat boleh kelihatan normal dan tidak menonjol. Mereka boleh mempunyai profesion tetap seperti manusia normal.

Namun, jika anda melihat atau mengesyaki seseorang mempunyai tanda-tanda yang menunjukkan adanya gangguan keperibadian atau psikopati, cubalah membawanya ke doktor atau psikologi supaya mereka dapat diperiksa dan dirawat dengan tepat.