Mata Silinder dan Cara Mengubatnya

Mata silinder mempunyai istilah perubatan astigmatismee. Istilah ini merujuk kepada keadaan mata yang mengalami penglihatan kabur dan hantu kerana bentuk mata kornea atau kanta mata tidak cembung dengan sempurna.

Tanda dan gejala yang paling biasa dialami oleh orang dengan mata silinder adalah penglihatan kabur atau hantu. Pesakit sering menyipit ketika mereka melihat jauh atau dekat. Di samping itu, penghidap biasanya mengadu kesukaran membaca tulisan kecil. Gejala lain yang sering diadukan ialah sakit kepala, sakit mata, dan keletihan setelah membaca atau menggunakan komputer. Pada astigmatisme ringan, gangguan visual mungkin tidak ketara.

Malangnya, jika silinder mata dihidapi oleh kanak-kanak, kemungkinan besar mereka tidak akan menyedarinya. Ini mungkin berlaku kerana pengetahuan kanak-kanak mengenai sesuatu objek tidak sempurna. Pada kanak-kanak, gejala silinder mata sukar bagi mereka untuk fokus menulis di buku yang mereka baca. Mereka juga mungkin mengalami sakit kepala, keletihan, dan ketegangan mata.

Punca Mata Silinder

Mata mempunyai beberapa komponen penting untuk melihat dengan baik. Salah satunya adalah sistem optik mata yang terdiri daripada kornea dan lensa. Kedua-duanya bekerjasama untuk menjadikan fokus cahaya masuk untuk membentuk gambar yang sempurna di retina.

Pada pesakit dengan silinder mata, kornea mata mempunyai bentuk ketidaksempurnaan. Kornea harus mempunyai bentuk cembung yang sempurna, menyerupai lekukan bola. Pada mata silinder, cembung bola mata menyerupai bola ragbi. Ketidaksempurnaan cembung pada lensa juga boleh menyebabkan silinder mata.

Apabila cembung terbentuk tidak sempurna atau tidak rata, maka ada mata silinder. Ini kerana cahaya yang memasuki kornea tidak dapat fokus pada satu titik di retina, menyebabkan penglihatan kabur.

Sebagai tambahan kepada kecacatan yang biasanya diperoleh sejak lahir, keadaan berikut boleh menyebabkan mata silinder:

  • Jangkitan yang menyebabkan parut kornea.
  • Lakukan pembedahan mata yang menyebabkan perubahan pada kornea.
  • Pembengkakan, penipisan, atau perubahan pada kornea berlaku.
  • Keadaan yang mempengaruhi kelopak mata, menyebabkan kornea menjadi jengkel.

Rawatan yang Boleh Anda Lakukan

Kaedah berikut boleh digunakan untuk meningkatkan penglihatan yang terganggu akibat mata silinder.

  • Memakai cermin mata

Kaca mata untuk keadaan ini menggunakan lensa yang direka khas. Kacamata adalah kaedah paling mudah untuk membetulkan penglihatan kabur atau hantu kerana mata silinder.

  • Menggunakan kanta lekap

Prinsip kanta lekap sebenarnya sama dengan cermin mata. Pilihan yang tepat antara cermin mata atau kanta lekap sangat bergantung pada selera penghidapnya. Agar tidak membuat pilihan yang salah, pastikan anda berjumpa dengan pakar oftalmologi.

  • Pembedahan LASIK

Melalui prosedur LASIK, bentuk kornea diubah dengan laser. Pada mulanya lapisan permukaan kornea dibuka (kepak) menggunakan alat khas yang disebut keratom. Laser kemudian digunakan untuk mengubah bentuk lapisan kornea di bawah lapisan yang dibuka sebelumnya. Flap kemudian ditutup semula.

  • Pembedahan LASEK

Prosedur ini hampir sama dengan LASIK, tetapi kepak dibuat lebih nipis, hanya setebal lapisan epitelium.

  • Keratektomi photorefractive (PRK)

Melalui prosedur PRK ini, lapisan epitelium dikeluarkan tanpa membuat kepak. Setelah pembedahan LASIK dan LASEK ditemui, prosedur ini jarang digunakan.

Sekiranya anda mengalami silinder mata dan ingin memperbaikinya, berjumpa doktor untuk menentukan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.