Salbutamol - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Salbutamol adalah ubat untuk merawat sesak nafas kerana penyempitan saluran udara di paru-paru (bronkospasme). Ubat ini boleh didapati dalam bentuk penyedutan (penyedut), tablet, dan sirap.

Salbutamol berfungsi dengan merehatkan otot di sekitar saluran udara yang menyempit, sehingga udara dapat mengalir lebih lancar ke paru-paru. Kesan ubat ini dapat dirasakan dalam beberapa minit selepas pengambilan dan bertahan selama 3-5 jam.

Ubat ini biasanya digunakan oleh penghidap asma dan gangguan pernafasan lain, seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Selain itu, salbutamol juga dapat digunakan untuk mencegah sesak nafas akibat bersenam.

Tanda dagangan Salbutamol:Salbutamol sulfat, Astharol, Azmacon, Fartolin, Glisend, Salbuven, Suprasma, Velutine, Ventolin nebules, Ventolin Inhaler, Combivent UDV, Lasal expectorant, Lasalcom.

Apa itu Salbutamol?

kumpulanBronkodilator (beta2-agonis bertindak pantas).
KategoriUbat preskripsi.
ManfaatMengatasi sesak nafas kerana penyempitan saluran pernafasan, seperti semasa serangan asma.
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak (berumur lebih dari 2 tahun).
Salbutamol untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin. Oleh itu, pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil salbutamol semasa kehamilan.

Salbutamol boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

BentukSedut (penyedut), tablet, sirap, suntikan.

Amaran Sebelum Menggunakan Salbutamol:

 • Jangan gunakan salbutamol jika anda mempunyai alahan terhadap ubat ini dan ubat-ubatan kelas beta2-agonis yang lain, seperti terbutaline.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah intoleransi laktosa dan sawan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk ubat-ubatan herba, vitamin, dan makanan tambahan.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami hipertiroidisme, darah tinggi, diabetes, gangguan jantung atau saluran darah, masalah buah pinggang, dan hipokalemia.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan salbutamol.

Dos dan Arahan PenggunaanSalbutamol

Dos salbutamol bergantung kepada keparahan keadaan dan tindak balas pesakit terhadap ubat tersebut. Doktor akan memberikan bentuk ubat mengikut keadaan pesakit.

Pada pesakit dengan serangan asma dan bronkospasme yang teruk, doktor boleh memberi salbutamol dengan bantuan nebulizer. Nebulizer adalah mesin untuk menyebarkan ubat dalam bentuk wap yang akan disedut menggunakan topeng khas.

Berikut adalah dos salbutamol berdasarkan bentuk ubat:

Penyedut (aerosol)

 • Sesak nafas kerana bronkospasme (penyempitan saluran udara bronkus): 1-2 kali dihirup, 4 kali sehari.
 • Serangan asma yang teruk: Dosis awal 4 penyedutan, kemudian diikuti dengan 2 penyedutan setiap 2 minit. Dos maksimum adalah 10 penyedutan.
 • Pencegahan sesak nafas yang disebabkan oleh latihan: 1-2 nafas, 10-15 minit sebelum bersenam.

Lisan (tablet atau sirap)

Dosis oral salbutamol untuk merawat sesak nafas akibat bronkospasme adalah seperti berikut:

 • Bagi orang dewasa, dosnya adalah 2-4 mg, 3-4 kali sehari. Dos boleh ditingkatkan hingga maksimum 8 mg, 3-4 kali sehari.
 • Bagi kanak-kanak, dosnya adalah 1-2 mg 3-4 kali sehari.

Suntikan Intramuskular / Subkutan (IM / SC)

Dos dewasa adalah 500mcg (8mcg / kg) diulang setiap 4 jam.

Cara Menggunakan Salbutamol dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada pakej salbutamol sebelum mula menggunakannya. Berikut adalah panduan cara menggunakan salbutamol mengikut jenis:

Penyedut salbutamol

Sebelum menggunakan alat sedut salbutamol, pastikan bahagian penghisap mulut (penutup mulut) dalam keadaan bersih dan kering, kemudian goncangkan alat sedut. Selanjutnya, langkah pertama untuk menggunakan ubat tersebut adalah menghembuskan nafas sebanyak mungkin.

Kemudian, hirup salbutamol dengan mulut perlahan-lahan sambil menekan botol tin ubat pada alat sedut. Setelah ubat dihirup, keluarkan penutup mulut, tahan nafas selama kira-kira 10 saat dan hembuskan perlahan. Beri jeda kira-kira 1 minit jika anda perlu menyedut ubat lebih dari 1 kali.

Apabila anda selesai menggunakan alat sedut salbutamol anda, bilas mulut anda dengan air. Jangan lupa membersihkan penutup mulut sekurang-kurangnya sekali seminggu. Jangan lupa minum ubat ini setiap kali melakukan perjalanan.

Sekiranya menggunakan lebih daripada satu jenis alat sedut, gunakan penyedut salbutamol terlebih dahulu. Tunggu beberapa minit sebelum menggunakan alat sedut yang lain. Salbutamol dapat membuka saluran udara sehingga meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan lain yang dihirup.

Bagi pesakit yang mengalami kesukaran untuk menyesuaikan nafas ketika menggunakan alat sedut, doktor mungkin mengesyorkan penggunaan alat yang disebut alat sedut spacer. Spacer akan diletakkan di hujung penutup mulut dan berfungsi untuk memudahkan ubat sampai ke paru-paru.

Salbutamol oral (tablet atau sirap)

Ambil tablet atau sirup salbutamol dengan segelas air. Untuk sirap salbutamol, gunakan dos mengikut sudu yang disediakan dalam bungkusan ubat. Jangan gunakan sudu atau sudu teh kerana jumlahnya mungkin berbeza.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, gunakannya sebaik sahaja anda ingat. Namun, jika jarak penggunaan ubat yang dijadualkan berikutnya terlalu dekat, teruskan ke dos seterusnya. Jangan gandakan dos untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Salbutamol yang dihirup atau oral harus disimpan pada suhu bilik dan tidak terkena cahaya matahari langsung.

Semasa penggunaan salbutamol, pesakit disarankan untuk berhenti merokok. Ini kerana merokok dapat menghalang prestasi ubat dengan mencetuskan kerengsaan paru-paru dan memburukkan lagi masalah pernafasan.

Interaksi Salbutamol dengan Ubat-ubatan Lain

Terdapat beberapa interaksi yang mungkin berlaku jika anda mengambil salbutamol bersama dengan ubat-ubatan tertentu, termasuk:

 • Meningkatkan risiko gangguan fungsi jantung, ketika digunakan dengan antidepresan trisiklik, seperti amitriptyline, kelas ubat MAOI.
 • Menghambat keberkesanan ubat-ubatan dan meningkatkan risiko sesak nafas, apabila digunakan dengan ubat-ubatan kelas penyekat beta, seperti propranolol.
 • Meningkatkan potensi hipokalemia (kekurangan kalium), apabila digunakan dengan diuretik, seperti furosemide.

Kesan Sampingan dan Bahaya Salbutamol

Salbutamol berpotensi menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang biasa selepas menggunakan ubat ini adalah:

 • Degupan jantung.
 • Gegaran anggota badan, lengan, tangan, atau kaki.
 • Sakit kepala.
 • Kesakitan otot atau kekejangan.

Kesan sampingan ini biasanya ringan, berlangsung seketika, kemudian hilang. Sekiranya kesan ini teruk atau tidak bertambah baik, berjumpa doktor dengan segera. Anda juga dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Kesakitan otot atau kekejangan.
 • Rasa letih dan lemah.
 • Denyutan jantung tidak teratur.
 • Rasa pusing, pening, hingga pingsan.
 • Penurunan jumlah air kencing, kehausan yang kerap, dan mulut kering.
 • Cemas, gugup, dan berpeluh.
 • Sakit kepala yang sangat teruk.