3 Manfaat Belimbing Wuluh yang amat disesalkan

Walaupun saiznya kecil, faedah buah belimbing sangat besar. Berbagai kandungan nutrisi dalam buah ini baik untuk kesihatan tubuh, dari menjaga kesehatan jantung hingga mempercepat penyembuhan luka.

Buah belimbing adalah tanaman yang banyak ditanam di Asia Tenggara, termasuk Indonesia. Kerana rasanya yang masam, manis, dan pahit, buah ini sering dijadikan bahan memasak untuk pelbagai jenis makanan.

Selain menambah rasa makanan, nutrien yang terdapat dalam belimbing wuluh mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh. Buah ini juga mengandungi nutrien yang serupa dengan buah belimbing.

Dalam 100 gram buah belimbing, mengandungi sekitar 30 gram kalori dan pelbagai nutrien berikut:

 • 2.8 –3 gram serat
 • 6.7 gram karbohidrat
 • 60 IU vitamin A
 • 35 miligram vitamin C
 • 0.15 miligram vitamin E
 • 12 mikrogram folat
 • 130 miligram kalium
 • 10 miligram magnesium
 • 0.12 miligram zink

Belimbing wuluh juga mengandungi vitamin B dan pelbagai jenis antioksidan, seperti lutein, zeaxhantin, dan flavonoid.

3 Khasiat Buah Belimbing untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa kelebihan buah belimbing untuk kesihatan yang anda dapat:

1. Mengawal tahap gula dalam darah

Tahap gula yang tinggi dan tidak terkawal dalam darah boleh menyebabkan ketahanan insulin. Lama kelamaan, keadaan ini boleh menyebabkan diabetes jenis 2.

Penyakit ini berkait rapat dengan pelbagai masalah kesihatan, seperti penyakit kardiovaskular, kerosakan saraf mata, hingga gangguan saraf dan ginjal.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan buah belimbing dipercayai dapat mengawal kadar gula dalam darah. Ini diduga disebabkan oleh kandungan antioksidan dan serat dalam buah belimbing yang diketahui baik untuk menjaga gula darah tetap stabil.

2. Mempercepat penyembuhan luka

Apabila anda cedera, tubuh memerlukan kolagen untuk memperbaiki tisu yang rosak. Untuk menghasilkan kolagen, tubuh memerlukan pengambilan vitamin C yang mencukupi.

Sama seperti buah bintang biasa, buah belimbing juga kaya dengan vitamin C. Vitamin ini diketahui dapat merangsang pembentukan kolagen yang baik untuk kesihatan kulit dan proses pemulihan luka.

3. Memelihara jantung dan saluran darah yang sihat

Buah belimbing diketahui bermanfaat untuk kesihatan jantung dan saluran darah. Manfaat ini dapat diperoleh berkat kandungan antioksidan, serat, vitamin C, dan kalium di dalamnya.

Kalium berfungsi untuk menurunkan tekanan darah, sementara serat dapat menurunkan kadar kolesterol dan gula darah. Kandungan vitamin C dalam belimbing juga dapat mengurangi keradangan dan mencegah penyumbatan saluran darah (aterosklerosis).

Bukan hanya itu, buah belimbing juga disertakan sebagai sumber antioksidan yang baik. Ini bermaksud, belimbing dapat mencegah kerosakan sel tubuh dan pertumbuhan sel barah akibat terkena radikal bebas.

Secara amnya, belimbing baik untuk dimakan sebagai tambahan kepada diet sihat harian anda. Walau bagaimanapun, keberkesanan dan keselamatan penggunaan belimbing sebagai ubat atau makanan tambahan masih perlu dikaji lebih lanjut.

Berbahaya untuk Pesakit dengan Gangguan Ginjal

Walaupun mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, ternyata tidak semua orang dapat makan buah belimbing. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa pengambilan buah belimbing boleh menyebabkan kesan berbahaya bagi mereka yang mempunyai penyakit atau gangguan buah pinggang.

Ini kerana buah belimbing, baik belimbing wuluh dan buah belimbing biasa, mempunyai sebatian yang disebut karamboksin. Pada orang yang mempunyai buah pinggang yang sihat, sebatian ini mudah dikeluarkan dari badan.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mengalami gangguan fungsi ginjal, karamboksin akan sukar atau bahkan mustahil untuk dikeluarkan dari badan. Akibatnya, toksin ini akan terkumpul di dalam badan dan boleh menyebabkan gangguan saraf.

Keracunan buah belimbing wuluh dan buah belimbing biasa boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti cegukan dan sawan. Sebenarnya, dalam beberapa kes yang serius, keracunan belimbing boleh menyebabkan kematian.

Perhatikan perkara-perkara berikut sebelum memakan buah belimbing

Untuk lebih selamat, anda disarankan untuk mengikuti beberapa petua berikut semasa anda ingin memakan belimbing:

 • Pastikan buah belimbing cukup masak untuk dimakan.
 • Basuh buah belimbing di bawah air yang mengalir hingga bersih.
 • Pastikan tidak ada ulat atau kotoran yang tertinggal sebelum dimakan.

Sekiranya anda tidak menghadapi masalah buah pinggang, belimbing patut dicuba sebagai salah satu pilihan untuk diet sihat harian anda.

Namun, jika anda mengalami masalah buah pinggang atau masalah kesihatan setelah memakan buah belimbing, segera berjumpa doktor agar rawatan yang tepat dapat dilakukan.