Inilah Bahaya Makanan Segera Yang Menyeru Anda

Makanan siap makan atau makanan ringan memang mempunyai rasa yang enak, tetapi jenis makanan ini mengandungi kalori tinggi dan sedikit nutrien. Tidak hanya itu, kebiasaan makan makanan cepat saji juga dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung, kegemukan, diabetes, dan barah.

Banyak jenis makanan yang boleh memanjakan lidah anda. Salah satunya adalah makanan segera. Makanan ini sangat digemari oleh semua orang, dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Contoh makanan siap makan yang popular ialah kentang goreng, pizza, ayam goreng, dan hamburger.

Bahaya Makanan Segera untuk Badan Anda

Makanan segera adalah makanan yang sangat mudah dan cepat untuk diproses sebagai pengganti makanan di rumah. Selain tinggi kalori, makanan ini juga mengandung banyak gula, lemak (terutama kolesterol), dan garam.

Sekiranya dimakan sekali-sekala, makanan siap makan ini mungkin masih selamat untuk kesihatan. Namun, jika dimakan dalam jumlah banyak atau kerap, seperti di majlis mukbang, makanan siap makan ini boleh membahayakan kesihatan.

Beberapa restoran makanan segera malah menggunakan minyak sayuran yang mengandungi banyak minyak trans atau lemak tepu untuk menggoreng makanan mereka. Sebenarnya minyak itu tidak baik untuk tubuh kerana boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan diabetes disarankan untuk berhati-hati dengan makanan segera. Ini kerana kandungan lemak dalam makanan ini cukup tinggi.

Bukan sahaja dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok, terdapat banyak bahaya makanan segera untuk tubuh anda, termasuk:

1. Menambah berat badan

Makanan segera sangat tinggi kalori dan lemak. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, makanan jenis ini dapat menambah berat badan dengan cepat. Orang yang sering makan makanan segera sangat mudah mengalami kegemukan dan perut buncit.

Selain itu, kandungan lemak tinggi dalam makanan segera juga dapat menyebabkan peningkatan kolesterol darah. Inilah yang menjadikan makanan jenis ini berisiko menyebabkan penyakit jantung dan strok.

2. Meningkatkan risiko menghidap diabetes jenis 2

Makanan segera yang tinggi kalori, lemak, dan karbohidrat boleh menyebabkan lonjakan gula darah di dalam badan anda. Sekiranya diminum dengan kerap, lama-kelamaan ia boleh menyebabkan gangguan pada insulin. Akibatnya, anda akan berisiko lebih besar mengalami ketahanan insulin dan diabetes jenis 2.

3. Menyebabkan kerosakan gigi

Makanan segera biasanya akan disajikan dengan minuman ringan atau minuman manis yang tinggi karbohidrat dan gula. Apabila minuman ini dimakan, bakteria di mulut anda akan menghasilkan asid. Asid ini dapat menghancurkan lapisan pelindung (enamel) gigi, menyebabkan berlakunya rongga.

4. Meningkatkan risiko gangguan pernafasan

Satu kajian mengatakan bahawa kanak-kanak yang makan makanan segera sekurang-kurangnya tiga kali seminggu akan menghadapi risiko kegemukan dan peningkatan gejala asma yang berulang. Bagi orang dewasa, kegemukan yang bersembunyi boleh menyebabkan sesak nafas, mengi, dan apnea tidur.

5. Meningkatkan risiko barah

Berbagai kajian kesihatan mendapati bahawa diet yang tidak sihat dan kurang bersenam juga menyumbang kepada peningkatan risiko seseorang terkena barah. Makanan yang dimaksudkan adalah makanan yang tinggi kalori dan lemak serta rendah serat, termasuk makanan segera.

Selain beberapa masalah kesihatan di atas, makan terlalu banyak makanan segera yang tinggi garam dan lemak juga boleh menyebabkan masalah kesihatan lain, seperti tekanan darah tinggi dan perut kembung.

Kurangkan Pengambilan Makanan Segera

Bagi anda yang mempunyai kebiasaan sering memakan makanan segera, mulai sekarang cuba hadkannya. Tetapi jika anda masih mahu memakan makanan ini, anda harus berhati-hati dan berhati-hati.

Ketahui berapa banyak kalori, lemak, dan garam yang terdapat dalam makanan. Di samping itu, pilih menu pakej siap makan dengan bahagian yang lebih kecil daripada menu saiz tambahan yang biasanya ditawarkan. Ini dapat mengurangkan pengambilan kalori yang akan memasuki badan anda.

Di samping itu, anda boleh mengganti makanan siap makan, seperti kentang goreng dan pizza, menjadi salad dengan berpakaian rendah lemak atau dengan semangkuk buah segar dan yogurt.

Untuk sandwic atau sandwic, pilih yang mengandungi lebih banyak sayur-sayuran. Sekiranya anda mahukan hamburger, minta pelayan menambah tomato dan bawang dan kurangkan jumlah keju dan sos.

Bukan hanya makanan, minuman juga harus dipertimbangkan. Segelas soda mengandungi sekurang-kurangnya 200-300 kalori. Oleh itu, ganti kebiasaan minum minuman ringan dengan minum air kosong atau teh.

Oleh kerana terdapat banyak kesan buruk terhadap kesihatan, jangan terlalu kerap mengambil makanan segera. Makan makanan sihat setiap hari agar badan anda sentiasa cergas dan terlindung dari pelbagai penyakit.