Jangan Terlepas 5 Khasiat Buah Naga Merah untuk Kesihatan

Tidak hanya enak, manfaat buah naga merah untuk kesihatan juga berbeza-beza. Selain mengekalkan daya tahan, pelbagai kandungan nutrisi dalam buah ini juga dianggap dapat mencegah pelbagai jenis penyakit. Baiklah, baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah buah naga lain.

Buah naga merah adalah salah satu buah yang banyak dimakan oleh masyarakat Indonesia. Selain berpatutan, buah ini juga mudah didapati, baik di pasar raya atau peniaga tradisional.

Rasa manis dengan banyak kandungan air dan daging bertekstur lembut menjadikan buah ini enak dimakan, terutama ketika cuaca panas.

Selain dapat memanjakan lidah, buah naga juga mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh. Oleh itu, sangat memalukan apabila kehilangan pelbagai khasiat buah ini yang masih ada dalam keluarga yang sama dengan kaktus ini.

Khasiat Buah Naga Merah

Terdapat beberapa manfaat buah naga merah untuk kesihatan yang dapat diperoleh dengan memakannya secara teratur, termasuk:

1. Mencegah anemia

Pengambilan buah naga merah secara teratur diketahui dapat mencegah tubuh dari anemia. Ini berkat kandungan zat besi di dalamnya. Zat besi adalah sejenis mineral yang penting dalam proses menghasilkan sel darah merah.

Sekiranya badan kekurangan zat besi, pengeluaran sel darah merah akan terganggu dan anda berisiko tinggi mengalami anemia. Dengan memakan buah naga merah, keperluan zat besi tubuh akan terpelihara.

2. Menjaga kesihatan tulang

Kalsium diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan tulang. Selain itu, kalsium juga diperlukan oleh organ, otot, dan saraf di dalam badan untuk berfungsi dengan baik.

Buah naga merah diketahui mengandungi kalsium di dalamnya. Oleh itu, anda boleh menjadikan buah naga merah sebagai makanan ringan yang sihat untuk memenuhi keperluan kalsium harian anda.

3. Melindungi badan dari radikal bebas

Buah naga merah adalah sejenis buah yang kaya dengan antioksidan dan antosianin, yang merupakan pewarna semula jadi yang memberi buah warna cerah.

Kedua-dua zat tersebut diketahui dapat melindungi sel dan tisu badan daripada kerosakan radikal bebas dan bahkan membantu tubuh mengelakkan risiko terkena barah.

4. Merangsang pembentukan kolagen

Kandungan vitamin C pada buah naga merah dapat membantu tubuh menghasilkan lebih banyak kolagen. Oleh itu, keanjalan dan kesihatan kulit akan terjaga dan mencegah munculnya tanda-tanda penuaan.

Bukan hanya untuk kesihatan kulit, vitamin C pada buah naga merah juga dapat meningkatkan daya tahan tubuh.

5. Mencegah migrain

Vitamin B2 dan vitamin B3 adalah jenis vitamin yang juga diperlukan oleh badan. Dengan memenuhi keperluan vitamin B, tubuh dapat menghindari berbagai penyakit, termasuk migrain, katarak, preeklamsia, dan penyakit jantung.

Namun, kesihatan tubuh tidak hanya dapat diperoleh dengan memakan buah naga sahaja. Anda masih digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan berkhasiat, berolahraga secara teratur, berehat secukupnya, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Sekiranya anda mengalami simptom alergi setelah memakan buah naga merah, seperti gatal, bengkak, atau kemerahan pada kulit, berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan dapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found