Dermoid Cyst - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Kista dermoid adalah tumor jinak mengandungi rangkaian kulit, gigi dan rambut. Kista boleh terbentuk di mana sahaja di badan, tetapi lebih biasa di wajah.

Kista dermoid terbentuk kerana kelainan pada perkembangan janin. Oleh itu, kista dermoid sering dapat dilihat dengan segera semasa bayi dilahirkan. Selain membentuk pada kulit, kista juga dapat terbentuk di dalam badan, seperti rahim dan tulang belakang. Kista yang terbentuk di dalam badan sering tidak disedari oleh penghidap sehingga kista menyebabkan gangguan dan gejala pada masa dewasa.

Kista dermoid umumnya tumbuh dengan perlahan dan tidak ganas atau barah. Kista ini dapat dikeluarkan melalui pembedahan. Walaupun cenderung tidak berbahaya, kista dermoid dapat menyebabkan masalah serius jika pecah dan menyebabkan jangkitan bakteria.

Gejala Kista Dermoid

Kista dermoid boleh tumbuh di mana sahaja di badan. Tetapi dalam banyak kes, kista dermoid tumbuh pada kulit, terutama pada kulit wajah.

Kista dermoid mengandungi kelenjar minyak, kelenjar peluh, rambut, gigi, dan tisu lain yang biasanya terdapat di atau di permukaan kulit. Kista ini akan muncul sebagai benjolan yang biasanya tumbuh tunggal, berukuran 0,5-6 cm, dan lembut ketika disentuh.

Kista dermoid tidak menyebabkan aduan. Rasa sakit hanya muncul ketika kista dijangkiti. Selain kesakitan, kista dermoid yang dijangkiti akan kelihatan sangat merah dan bengkak.

Kista dermoid juga boleh muncul pada organ dalaman. Gejala yang timbul bergantung pada lokasi pertumbuhan benjolan. Sekiranya kista dermoid tumbuh di rahim, pesakit mungkin mengalami gejala seperti sakit pelvis, terutamanya semasa haid.

Sementara itu, jika kista dermoid tumbuh di sekitar tulang belakang, pesakit mungkin merasa kesemutan di kaki, kaki menjadi lemah hingga sukar berjalan, dan tidak dapat menahan kencing.

Bila hendak berjumpa doktor

Pemeriksaan kepada doktor perlu dilakukan sekiranya anda menemui benjolan yang tidak normal di dalam badan anda. Melalui beberapa siri pemeriksaan, doktor dapat menentukan penyebabnya, dan menentukan sama ada benjolan itu berbahaya atau tidak.

Segera berjumpa doktor jika benjolan yang muncul menyebabkan rasa sakit, meradang, membesar, dan berubah warna. Rawatan kecemasan juga diperlukan sekiranya kista pecah dan menyebabkan kesakitan yang teruk.

Punca Dermoid Cyst

Kista dermoid terbentuk kerana struktur kulit yang tidak tumbuh secara normal semasa perkembangan janin. Struktur kulit yang mengandungi akar rambut, kelenjar peluh, dan kelenjar minyak harus berada di lapisan luar kulit. Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan kista dermoid, struktur ini sebenarnya membentuk sista pada kulit.

Kelenjar dan tisu di dalam kista terus mengeluarkan cecair. Inilah yang menyebabkan kista dermoid tumbuh dan membesar.

Diagnosis Kista Dermoid

Kista dermoid pada kulit akan muncul sebagai benjolan. Doktor akan menilai ciri-ciri benjolan dengan melihat dan merasakannya. Untuk menentukan jenis benjolan atau sista, perlu dilakukan pemeriksaan tisu di makmal (biopsi). Tindakan ini juga merupakan langkah rawatan, kerana diperlukan penyingkiran sepenuhnya dari kista.

Sekiranya sista tumbuh di sekitar mata, berhampiran urat leher, atau di kawasan tulang belakang, doktor akan melakukan imbasan MRI atau CT untuk menentukan risiko kerosakan pada kawasan di sekitar sista. Sementara itu, untuk memeriksa kista dermoid yang tumbuh di rahim, doktor akan melakukan ultrasound pelvis.

Rawatan Kista Dermoid

Rawatan kista dermoid bertujuan untuk menghilangkan kista sepenuhnya. Perlu diingatkan, rawatan kista dermoid mesti dilakukan oleh doktor. Rawatan bebas tidak digalakkan kerana terdapat risiko tinggi menyebabkan jangkitan, pendarahan, atau kista akan tumbuh semula.

Doktor akan merawat kista dermoid dengan pembedahan membuang kista. Kaedah pembedahan yang digunakan bergantung pada tempat kista tumbuh. Untuk sista pada kulit, doktor atau pakar bedah akan melakukan operasi kecil dengan anestetik tempatan untuk menghilangkan kista.

Pada kista dermoid yang tumbuh di rahim, rawatan dilakukan dengan pembedahan melalui perut atau menggunakan teknik khas yang disebut laparoskopi dengan sayatan yang lebih kecil (ukuran lubang kunci).

Komplikasi Dermoid Cyst

Komplikasi kista dermoid boleh berlaku dari ukuran dan lokasi kista atau dari pecahnya kista. Beberapa komplikasi ini adalah:

  • Kesukaran menelan atau bercakap, jika kista dermoid tumbuh di lidah.
  • Pembentukan abses atau pengumpulan nanah, disebabkan oleh kista dermoid yang dijangkiti.
  • Sakit kepala berterusan, disebabkan oleh kista dermoid yang pecah di dalam kepala.
  • Gangguan psikologi, jika kista dermoid tumbuh di wajah (terutama pada kanak-kanak).

Pencegahan Kista Dermoid

Kista dermoid tidak dapat dicegah kerana ia berlaku akibat kelainan semasa perkembangan janin. Walaupun tidak dapat dicegah, kista dermoid dapat dikesan lebih awal sebelum terjadi komplikasi. Oleh itu, segera berjumpa doktor sekiranya benjolan muncul di badan.

Pemeriksaan berkala ke doktor dapat mengesan kista dermoid awal yang tumbuh di bahagian dalam badan. Sekiranya sista tumbuh di rahim, pakar obstetrik akan melakukan pemeriksaan pelvis.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found