Adakah benar bahawa kurma muda dapat meningkatkan kesuburan wanita?

Ramai orang percaya bahawa kurma muda dapat meningkatkan kesuburan wanita. Kerana kepercayaan ini, tidak sedikit wanita yang baru berkahwin mula memakan kurma muda dengan harapan dapat hamil dengan cepat. Bagaimana benar?

Selepas berkahwin, kehadiran bayi adalah sesuatu yang sangat didambakan oleh kebanyakan pasangan suami isteri. Namun, tidak semua pasangan boleh hamil dengan cepat walaupun melakukan hubungan seks rutin.

Akhirnya, sebilangan mereka mula mencari cara semula jadi untuk meningkatkan peluang mereka hamil, salah satunya adalah dengan makan makanan kesuburan, seperti kurma muda, secara berkala.

Fakta Kurma Muda untuk Kesuburan Wanita

Kurma, terutama kurma muda, dianggap sebagai buah yang dapat menyuburkan wanita dan lelaki. Pengambilan buah ini secara berkala dianggap dapat membuat wanita hamil dengan segera.

Memang, selain mempunyai rasa manis, kurma juga kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Berkat kandungan gizi yang banyak, memakan buah yang sangat diminati pada bulan puasa ini dapat memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk menyokong kesuburan.

Sebenarnya, anggapan bahawa memakan kurma muda dapat meningkatkan kesuburan wanita sama sekali tidak salah. Ini adalah kerana zink, folat, protein, vitamin A, vitamin B, zat besi, kalsium, dan antioksidan yang terkandung di dalamnya dipercayai dapat meningkatkan kesuburan wanita.

Namun, hingga kini tidak ada data atau penyelidikan yang dapat membuktikan bahawa memakan kurma muda berkesan dalam membuat wanita hamil dengan cepat.

Oleh itu, bukan hanya bergantung pada tarikh muda, anda harus menjalani gaya hidup sihat dan berjumpa doktor untuk menjalani program kehamilan.

Perlu diingat juga bahawa terdapat banyak faktor yang dapat mempengaruhi kesuburan, termasuk usia, kekerapan hubungan seksual, masa subur, keadaan kesihatan tubuh dan pasangan, dan gaya hidup.

Petua Meningkatkan Kesuburan Wanita

Untuk meningkatkan kesuburan wanita agar dapat hamil dengan cepat, ada beberapa cara yang boleh digunakan, iaitu:

1. Makan makanan berkhasiat

Anda harus tahu bahawa diet yang sihat dengan memakan makanan berkhasiat dan mengandungi antioksidan bukan sahaja meningkatkan kesuburan wanita, tetapi juga kesuburan lelaki.

Makanan ini baik untuk mengatasi kesan radikal bebas yang masuk ke dalam badan. Sebabnya, pendedahan berlebihan terhadap bahan ini diketahui dapat mengurangkan kualiti telur dan sperma.

2. Kekal aktif dalam sukan

Latihan mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk meningkatkan kesuburan, terutama bagi wanita yang gemuk. Oleh itu, disarankan agar anda melakukan senaman secara teratur, seperti yoga, berjalan kaki, berenang, atau berbasikal, untuk meningkatkan kesuburan anda.

3. Menguruskan tekanan dengan baik

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tekanan yang berlebihan atau berpanjangan dapat mengurangkan kesuburan. Apabila anda mengalami tekanan, badan anda mengalami perubahan hormon. Ini adalah salah satu sebab mengapa tekanan boleh mengganggu kesuburan. Oleh itu, jika anda ingin hamil dengan cepat, anda mesti dapat menguruskan tekanan anda dengan baik

4. Elakkan minuman berkafein dan alkohol

Sekiranya anda ingin mempunyai anak tidak lama lagi, anda mesti mengelakkan atau mengehadkan penggunaan minuman berkafein dan alkohol, ya. Kedua-dua jenis minuman ini dipercayai dapat mengurangkan tahap kesuburan.

5. Kawal kenaikan berat badan

Kurang berat badan atau berat badan berlebihan boleh mengganggu kesuburan. Pada wanita, jumlah lemak yang tersimpan di dalam badan boleh mempengaruhi kitaran haid. Wanita yang gemuk lebih berisiko mengalami haid yang tidak teratur dan gangguan pada masa subur.

Oleh itu, untuk meningkatkan kesuburan, pastikan berat badan anda tetap ideal.

Mencuba untuk hamil dengan cepat dengan memakan kurma muda bukanlah sesuatu yang dilarang. Walau bagaimanapun, jika anda telah menggunakan petua di atas dan melakukan hubungan seks secara berkala selama tempoh subur tetapi belum hamil, anda dan pasangan anda harus berjumpa doktor.

Untuk mengetahui tahap kesuburan untuk anda dan pasangan, doktor biasanya akan mengesyorkan agar anda berdua menjalani ujian kesuburan. Di samping itu, jika diperlukan, anda atau pasangan anda juga mungkin disarankan untuk mengambil makanan tambahan tertentu untuk meningkatkan kesuburan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found